Pietonalul Ștefan cel Mare, repopulat cu tei. Ce au mai cerut ieșenii la scrutin

sâmbătă, 26 septembrie 2015, 01:59
5 MIN
 Pietonalul Ștefan cel Mare, repopulat cu tei. Ce au mai cerut ieșenii la scrutin

Aceeaşi soartă ar avea şi piatra cubică, menţionată adeseori la rubrica „observaţii” de cei care au votat. „Trebuie scoase pietrele şi făcut ca pe Lăpuşneanu”, „Tei şi traseu pentru tocuri”, „Să dispară pietrele de pe pietonal”, sunt mesajele ieşenilor. La fel ca în problema teilor, municipalitatea ştie de problemă, dar se face că plouă. Cel puţin pe margini ar trebui un culoar pentru cei care nu poartă încălţăminte sport

Peste 13.000 de ieşeni au denunţat decizia primăriei de a tăia teii de pe pietonalul Ştefan cel Mare. Consultarea publică iniţiată de şefii municipalităţii la presiunea grupului civic „Iaşul iubeşte teii” a înregistrat un rezultat zdrobitor al „teiştilor”: 94% dintre votanţi au cerut replantarea teilor. „Populaţia ne-a convins că «Iaşul iubeşte teii» a avut dreptate în a readuce teii pe Ştefan cel Mare”, a declarat ieri primarul interimar Mihai Chirica.

La consultare au votat 14.249 de ieşeni, iar 13.347 dintre aceştia s-au declarat în favoarea replantării teilor, în timp ce doar 638 de ieşeni au girat acţiunea de tăiere din 2013. Teii ar putea fi replantaţi cel târziu în luna noiembrie.

Ce mesaje au avut ieşenii pentru primărie

Mii de formulare completate de către ieşeni au conţinut şi comentarii prin care aceştia şi-au arătat nemulţumirea faţă de acţiunea primăriei din 2013. În unul dintre mesajele frecvent întâlnite se solicita ca persoanele responsabile de tăierea teilor să plătească din salariile proprii replantarea teilor. „În calitate de pensionar, am suferit mult lipsa umbrei teilor”, este un alt mesaj scris de un ieşean, mesaj care, de asemenea, a putut fi citit destul de des pe formulare.

Totodată, ieşenii au reproşat primăriei şi modul în care s-au făcut şi alte amenajări urbanistice pe pietonal. „Trebuie scoase pietrele şi făcut ca pe Lăpuşneanu”, „Tei şi traseu pentru tocuri”, „Să dispară pietrele de pe pietonal”, sunt doar câteva dintre mesaje.

În schimb, din rândul celor care s-au pronunţat în favoarea păstrării salcâmilor, s-au remarcat mesaje precum „teii sunt buni pentru clădirile comuniste”, „pietonalul e mai aerisit cu salcâmi” sau „risipă de bani publici”.

„Sperăm ca această consultare să nu fie o excepţie”

Reprezentanţii grupului „Iaşul iubeşte teii” au subliniat că „scrutinul teilor” nu trebuie să fie o excepţie a modului în care autoritatea locală se raportează la societatea civilă şi ieşeni. „Îmi doresc foarte mult ca această consultare să devină o piatră de temelie în dialogul sănătos între autorităţi şi cetăţeni. Sper să fie o lecţie constructivă atât pentru noi, cât şi pentru administraţia locală”, a declarat Alexandrina Dinga, reprezentant al grupului civic.

La rândul său, Dinu Munteanu, voluntar al campaniei, a subliniat că într-o ţară civilizată un astfel de subiect ar fi fost tranşat „în următoarea toamnă” după tăierea copacilor. „În timpul consultării am luat contact cu mii de oameni. Un pensionar ne-a spus că pe pancarta de la punctul de colectare de pe pietonal trebuia să scrie «Ne cerem scuze că am tăiat teii. Avem permisiunea dvs. să-i replantăm?», a spus Munteanu.

Cum s-a votat în cartiere la „scrutinul teilor”

Din cele 14.429 de voturi valabile exprimate, 13.347 au fost în favoarea replantării teilor, 638 împotrivă, iar restul anulate sau au consemnat abţineri. Cele mai multe voturi au fost înregistrate pe pietonal (9.066), unde 96,6% au spus „da” (8.766), iar iar 2,4% „nu” (221). În Copou, au fost contabilizate 1.495 de voturi, din care 1.418 „pentru” (94,8%), iar 54 „împotrivă” (3,6%). 

 La cele două puncte din Alexandru cel Bun au votat 1.247 de ieşeni, iar 1.070 au spus „da” (85,8%), în timp ce 147 s-au pronunţat împotriva replantării teilor (11,7%). În Tătăraşi au fost colectate 897 voturi (759 „pentru” – 84,6%, 90 „împotrivă” – 10%), în Nicolina 797 (701 „pentru” – 78,9%, 58 „împotrivă” – 7,2%), în Păcurari 419 (360 „pentru” – 85,9%, 41 „împotrivă” – 9,7%), iar în Frumoasa 328 de voturi (273 „pentru” – 83,2%, 27 „împotrivă” – 8,2%). Primarul interimar a susţinut că astfel de consultări publice ar putea fi iniţiate şi cu alte ocazii. Un viitor posibil „referendum” ar urma să implice modul în care primăria trebuie să cheltuiască bugetul anual.

 

De ce au fost tăiaţi teii de pe pietonal
 
Tăierea teilor a fost propusă în octombrie 2012, în timpul execuţiei lucrărilor la b-dul Ştefan cel Mare, a cărui reabilitare a fost inclusă într-un proiect european (axa culturală), proiect gestionat de Mihai Chirica. Într-o adresă din 26.10.2012, semnată de Chirica, se arată că pe parcursul lucrărilor „s-a constatat necesitatea dezafectării vegetaţiei existente datorită stării avansate de degradare”.
 
„Precizăm că, prin această operaţiune, nu se va reduce suprafaţa de spaţiu verde, aceasta fiind doar înlocuită şi replantată”, se preciza în adresă. În consecinţă, operaţiunea de tăiere a fost declanşată în februarie 2013 şi, în loc de tei, au fost plantaţi salcâmi japonezi.
 
Plantarea acestor arbori a costat municipalitatea circa 175.000 lei. În plus, din bani publici a fost plătită şi o amendă de 60.000 lei aplicată de către inspectorii de mediu. La nivel public, şefii primăriei au invocat deseori şi un alt motiv pentru tăiere: punerea în valoare a clădirilor aflate pe pietonal.
 
După mai bine de doi şi jumătate de la acel moment, primăria va transplanta salcâmii în alte zone ale oraşului, iar pe pietonal vor fi plantaţi cel puţin 100 de tei argintii. Deocamdată, nu au fost estimate costurile, dar banii vor fi achitaţi tot din bugetul local.

 

Comentarii