Posturi deblocate în spitale, „închise” de cei care şi-au luat concedii fără plată pentru munca în străinătate

marți, 16 septembrie 2014, 01:50
2 MIN
 Posturi deblocate în spitale, „închise” de cei care şi-au luat concedii fără plată pentru munca în străinătate

„Nu pot angaja debutanţi, pentru că pe locurile respective sunt persoane cu experienţă“, arată managerul Spitalului „Sf. Maria“

Au început să fie deblocate posturile în sistemul sanitar. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ conducerea unităţii a primit deja înştiinţare că în perioada următoare poate scoate la concurs aproximativ 60 de posturi, cele mai multe pentru asistente medicale. „Noi am trimis cereri prin Consiliul Judeţean la Ministerul Sănătăţii şi s-au aprobat. Vom scoate la concurs 22 de posturi pentru asistente medicale, patru pentru medici, şapte registratori, patru brancardieri, opt infirmiere, un psiholog şi restul pentru personalul auxiliar. Cu aceste angajări vom putea acoperi lipsurile pe care le avem. Rămâne să stabilim când vor fi organizate concursurile“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Iaşi.

Chiar dacă toate aceste angajări vor fi ca o gură de aer pentru unitatea sanitară, conducerea mai are de rezolvat problema cadrelor medicale aflate în concediu fără plată şi plecate în străinătate. „Sunt vreo 20-30 de cadre, marea lor majoritate asistente, plecate la spitale din Uniunea Europeană, precum Germania. Acestea îşi iau concediu fără plată pe o perioadă de la şase luni până la doi ani şi locurile lor rămân libere. Iar eu nu pot angaja debutanţi, pentru că pe locurile respective sunt persoane cu experienţă. Şi asta ar însemna să aduc oameni din alte spitale, lucru greu sau aproape imposibil de realizat“, a adăugat dr. Terinte.

Pe lângă Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, posturi au mai fost deblocate la Spitalul de Neurochirurgie şi la Institutul Regional de Oncologie (IRO). „La noi au fost deblocate un număr de 146 de posturi. La o parte din ele au fost deja publicate anunţurile pentru concurs, urmând ca pentru asistente şi alte cadre medicale să fie publicate. Sunt multe şi trebuie să le organizăm cumva“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. Pe de altă parte, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ posturile nu au fost deblocate, dar s-au făcut demersuri în acest sens şi acum conducerea unităţii aşteaptă răspuns de la Ministerul Sănătăţii. „Am trimis către minister cererea pentru deblocarea a 100 de posturi. 85% sunt în principal pentru asistente medicale. Nevoia cea mai mare ar fi la Pediatrie, Radiologie, Medicină de laborator şi Pneumologie“, a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului Spiridon.

 

Comentarii