Premieră: Un robot efectuează singur operaţii pe ţesuturi moi

vineri, 06 mai 2016, 01:49
2 MIN
 Premieră: Un robot efectuează singur operaţii pe ţesuturi moi

Dispozitivul nu va fi probabil autorizat la comercializare pentru mulţi ani până când va fi sigur că nu prezintă vreun risc pentru oameni.

Un robot autonom a reuşit să reconecteze, sub supravegherea unui chirurg, două părţi ale intestinului unui porc, un progres în chirurgia delicată a ţesuturilor moi ale organismului la care complicaţiile sunt mari, scrie France Presse, preluat de Agerpres.
Acest nou robot, numit "Smart Tissue Autonomous Robot" (STAR), nu înlocuieşte, cu toate acestea, chirurgii specialişti, dar le oferă un instrument capabil de o mai mare precizie pentru a face în special suturi, au explicat cercetătorii care au publicat rezultatele activităţii lor în revista "Science Translational Medicine". Aceasta demonstrează că robotul STAR a depăşit priceperea şi precizia chirurgilor, precum şi a unui instrument robotic deja comercializat, numit "Vinci Surgical System", în ceea ce priveşte coaserea a două părţi ale intestinului de porc. De precizat că robotul "Vinci" este manipulat manual de către chirurg. "Prin eliminarea intervenţiei umane, roboţii autonomi pot reduce potenţial complicaţiile şi pot ameliora siguranţa şi eficienţa intervenţiilor chirurgicale asupra ţesuturilor moi. Aceasta se referă la aproximativ 45 de milioane de persoane anual în SUA", au estimat chirurgii.

Potrivit unui studiu publicat marţi, erorile medicale, în special în spitale, sunt a treia cauză de deces în această ţară.
Asistenţa robotizată în chirurgie depinde actualmente de chirurg, care controlează manual instrumentarul, iar rezultatele variază potrivit experienţei sale şi nivelului său de pregătire. Chirurgia robotică a înregistrat progrese până acum în special în cazul intervenţiilor asupra oaselor, pe care, de exemplu, le secţionează cu mare precizie, dar nu şi pe ţesuturile moi, care sunt maleabile şi, prin urmare, imprevizibile.
Echipat cu un braţ robotic şi cu instrumente chirurgicale, STAR combină tehnologii inteligente de imagistică şi marcaje fluorescente pentru a naviga şi a se adapta la complexitatea ţesuturilor moi, au explicat oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii estimează că STAR nu va fi probabil autorizat la comercializare, de către agenţia pentru medicamente din SUA timp de mai mulţi ani, deoarece este nevoie ca în prealabil să fie efectuate studii clinice pentru a avea siguranţa că robotul nu prezintă niciun risc pentru oameni.

 

Comentarii