Premiere marca Andrei Şerban la Teatrul Naţional Iaşi

joi, 18 septembrie 2014, 09:33
4 MIN
 Premiere marca Andrei Şerban la Teatrul Naţional Iaşi

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la premierele spectacolului Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, în regia maestrului Andrei Șerban. Reprezentațiile vor avea loc marți, 23 septembrie 2014 și joi, 25 septembrie 2014, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași.

Ambele spectacole sunt considerate premiere, întrucât pe scenă vor evolua distribuții diferite. La pupitrul dirijoral se va afla în premieră națională, invitat special de la Metropolitan Opera din New York, maestrul Vlad Iftinca.Decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poartă semnătura Liei Manțoc.

“Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Unii comentatori au comparat cu ce i s-a întâmplat lui Patrice Chereau când a montat Tetralogia lui Wagner la Bayreuth. La fel ca el, am fost huiduit energic la premieră (deși erau mulți care scandau: Bravo!). Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, precizează maestrul Andrei Șerban într-o carte care va apărea în curând la editura Nemira.

Din distribuție fac parte:

23/28 septembrie

Lucia – Diana Țugui

Enrico – Adrian Mărcan (Opera Brașov)

Edgardo – Călin Brătescu (Germania)

Arturo – Andrei Apreotesei (debut)

Raimondo – Octavian Dumitru

Alisa – Maria Macsim Nicoară

Normanno – Alexandru Savin (debut)

25/30 septembrie

Lucia – Lăcrămioara Hrubaru Roată (debut)

Enrico – Jean Kristof Bouton (debut)

Edgardo – Florin Guzgă (debut)

Arturo – Andrei Fermeșanu (debut)

Raimondo – Sorin Drăniceanu (Opera Română Craiova)

Alisa – Laura Scripcaru (debut)

Normanno – Tiberiu Rusu (debut)

Invitat special de la Metropolitan Opera din New York este ieșeanul Vlad Iftinca. Singurul român angajat la MET, Vlad Iftinca lucrează cu cei mai mari artişti ai lumii. În prezent se regăsește în lista dirijorilor asistenți ai Operei Metropolitan.

În perioada 2007 – 2014 a coordonat programul de dezvoltare pentru tinerii artiști “Lindermann Young Artists Development Program” al Operei și recent s-a alăturat Colegiului de muzică “Mannes” din New York.

Născut în Iași, Vlad Iftinca a studiat pianul sub îndrumarea pianistei Adriana Bera, continuându-și apoi studiile la Școala de Muzică “Reina Sofia” din Madrid și în New York la “Juilliard School”.

A colaborat în recitaluri cu distinși artiști precum: Dame Kiri Te Kanawa, Deborah Voigt, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Joan Rodgers, Isabel Leonard, Erin Morley și Shenyang. Aparițiile în recitaluri și muzică de cameră includ Auditoriul Național din Madrid, sala Max Joseph în Munchen, Palatul Artelor din Valencia, Serate Muzicale în Arles, Franța, Festivalul de Muzică Beijing 2011, seria de recitaluri “Great Singers” (Mari Cântăreți) – Carnegie Hall, Alice Tully Hall, Opera din Los Angeles, Centrul de Artele Spectacolelor din Seul, Festivalul de arte din Hong Kong, precum și seriile de recitaluri “Rising Stars” (Stele în Devenire) ale Festivalului Ravinia.

Din angajamentele ca dirijor, amintim operele Rossiniene Scala di seta (Scara de mătase) și Cambiale di Matrimonio (Proiect de lege pentru căsătorie) la “Juillard School” și opera A Midsummer’s Night Dream (Visul unei nopți de vară) de Britten, în Canada, la Festivalul “Opera on the Avalon 2014”. Mai multe despre Vlad Iftinca aici.

Spectacolele se vor juca și duminică, 28 septembrie 2014 și marți, 30 septembrie 2014, iar biletele au fost puse în vânzare laAgenția Operei (0332.888.448). Prețurile variază în funcție de locurile din sală: 23 și 25 septembrie – lojă – 70 lei, 60 lei, 50 lei, stal – 50 lei, 40 lei, balcon – 40 lei, 30 lei, 20 lei sau 28 și 30 septembrie – lojă – 60 lei, 50 lei, 40 lei, stal – 40 lei, 30 lei, balcon – 30 lei, 20 lei, 10 lei.

Comentarii