Prognoza geografilor ieșeni: Temperaturi de vară săptămâna aceasta la Iaşi

marți, 05 aprilie 2016, 01:57
2 MIN
 Prognoza geografilor ieșeni: Temperaturi de vară săptămâna aceasta la Iaşi

Reprezentanţii platformei Meteo Moldova, formată din doctoranzi, absolvenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, estimează că săptămâna aceasta în Iaşi vor fi temperaturi caracteristice mai degrabă verii.

„Conform celui mai recent model atmosferic, prima jumătate a săptămânii va aduce un tablou demn de mijloc de iunie, nicidecum potrivit pentru primele zile de aprile“, au precizat aceştia.

Aceştia estimează că, în perioada următoare, către mijlocul săptămânii, este aşteptat un maximum al acestui val de căldură, ce va dura până joi, cu temperaturi maxime cuprinse între 18-20 de grade în partea de sud-est a Moldovei, urcând până la 27 de grade în partea centrală şi sudul şi centrul acesteia. Prin urmare, în zona Iaşului, temperatura va fi una de vară, estimează drd. Ilie Nicolae, cel care a semnat analiza pe platforma Meteo Moldova.

„Prima jumătate a săptămânii va aduce o vreme deosebit de caldă pentru un început de aprilie, cu un regim termic potrivit pentru o primă decadă de iunie. În cursul după-amiezelor, pe la deal şi munte nu vor lipsi ploile scurte de vară însoţite şi de descărcări electrice. Către finalul săptămânii, vremea se va răci treptat, apropiindu-se de normalul climatologic al primei decade de aprilie. Cum e şi firesc, răcirea anticipată va fi însoţită şi de ceva precipitaţii, mai importante cantitativ pe jumătatea de sud a Moldovei. Aşadar, la orizont se întrevede o săptămână cu… două anotimpuri: vară urmată de primăvară“, a rezumat drd. Ilie Nicolae.

Comentarii