Protest al cadrelor didactice: „Nu minţiţi! Plătiţi sentinţele!“

marți, 28 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Protest al cadrelor didactice: „Nu minţiţi! Plătiţi sentinţele!“

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care vor fi plătite restanţele salariale câştigate de aceştia în instanţă, dar şi de unele măsuri din planul de guvernare.

Profesorii ieşeni au pichetat ieri, pentru o oră, sediul Prefecturii din Iaşi, fiind nemulţumiţi de modul în care vor primi banii pentru plata hotărârilor judecătoreşti referitoare la restanţele neplătite din ultimii ani. Mai exact, profesorii acuză că vor primi mai puţin de 65% din suma solicitată de către aceştia. Din cele aproximativ 13 milioane de lei solicitate de la stat, profesorii ieşeni au primit doar 8,6 miloane de lei. Mai mult, aceştia subliniază că, din suma pe care ar trebui să o primească, se va mai scădea încă 25%, care reprezintă impozitul pe venit ce se va adăuga din 2018. Mai exact, banii restanţi au fost calculaţi fără a se lua în considerare noul cod fiscal, care trece plata impozitelor de la angajator la angajat.

Impozit mai mare

Pichetarea Prefecturii a început de la ora 12, iar pentru o oră ca­drele didactice au scandat împotriva măsurilor actualului guvern, fiind nemulţumiţi şi de neres­pectarea promisiunilor din planul de guvernare. „Protestul vizează, în primul rând, neacordarea integrală a sumelor pentru plata hotărârilor judecătoreşti. La nivelul judeţului Iaşi avem acordat o medie de 65%, dar putem spune că, în contextul în care sunt unităţi care nu au nici măcar bani de salarii, această medie este chiar mai mică. Vorbim de o medie de 65% din cea mai consistentă sumă care ar fi trebuit acordată hotărârilor judecătoreşti şi, ceea ce ne deranjează foarte mult este faptul că diferenţa translată în anul 2018, nu ştim când, va fi impozitată cu 25% în plus. De asemenea, plata dobânzilor ho­tătârilor judecătoreşti nu ştim exact când va fi sau ce se va întâmpla cu ele. Nu în ultimul rând, aş face referire şi la Legea 153 care a creat discriminări în sistem. Sunt foarte multe cadre didactice care au salarii diferite în şcoli, ceea ce nu este normal. La toate acestea mai trebuie adă­u­gate şi promisiunile neonorate de către actuala Putere, şi ne referim la majorarea de 20% a salariilor, la voucherele de vacanţă, ne re­ferim la majorarea din ianuarie, care ni s-a spus iniţial că va fi de 30%, apoi de 50%, iar acum înţe­legem că va fi de 4%, iar mâine-poimâine s-ar putea să nu fie nici de 4%“, a declarat Laviniu Lă­cus­tă, preşedintele Uniunii Sindica­telor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi).

Ascultaţi de prefect

La protestele de ieri a venit şi Marian Şerbescu, prefectul jude­ţului Iaşi, care a invitat reprezentanţii USLIP Iaşi la o discuţie la Prefectură. Aceştia s-au întâlnit în jurul orei 13.30, membrii sindica­tului ieşean înaintând cererile pe care le au către actualul guvern. Marian Şerbescu urmează să direcţioneze aceste cereri către Bucureşti.

Pe 22 noiembrie, profesorii au emis un comunicat de presă prin care îşi arătau indignarea şi nemulţumirea pentru sumele alocate pentru plata hotărârilor ju­decătoreşti, menţionând faptul că „este inadmisibil ca sume relativ mici de bani să fie eşalonate pe o perioadă de aproximativ 6-7 ani, având în vedere că în 2017 Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale au fost de acord să aloce 500 de milioane pentru pensiile speciale“.

Reprezentanţii USLIP Iaşi au iniţiat procedurile de executare silită a tuturor unităţilor şcolare unde sunt profesori care au de primit banii din urma hotărârilor judecătoreşti, cerând poprirea contului cu „Cheltuieli materiale“, fără a afecta contul „Cheltuieli de personal“.

Cu alte cuvinte, cadrele didactice îşi vor putea primi banii pentru salarii, însă şcolile în cauză nu vor mai putea folosi banii de materiale sau investiţii.

Comentarii