Semne că piaţa imobiliară ieşeană se dezmorţeşte. Află cine și unde vrea să construiască

miercuri, 04 martie 2015, 02:59
3 MIN
 Semne că piaţa imobiliară ieşeană se dezmorţeşte. Află cine și unde vrea să construiască

Cumulat, pe primele două luni au fost cu 18% mai multe avize de construire faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Piaţa construcţiilor dă semne de revenire la Iaşi, după ce 2014 a fost anul în care s-au eli­berat cele mai puţine autorizaţii pentru investiţii din ultimii opt ani. Trendul ascendent faţă în comparaţie cu anul trecut s-a menţinut şi în luna februarie, creşterea fiind de 15%, în contextul în care, în ianuarie, s-au înregistrat cu aproape 25% mai multe avize decât în perioada similară din 2014.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în primele două luni ale lui 2015 au fost emise 209 de avize faţă de cele 177 înregistrate în 2014.

Printre beneficiari din luna februarie, se numără şi oameni de afaceri pre­cum Ioan Zapodeanu (extinderea unor bran­şamente la utilităţi în zona Moara de Vânt) sau Daniel Niculiţă (construire locuinţe pe str. Anton Şesan). 

Proiecte de investiţii la universităţi

Primăria a mai avizat favorabil continuarea de lucrări la corpul principal al Facultăţii de Agricultură din Copou, amenajarea unui par­cări în faţa sediului Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, precum şi o modificare de proiect în cazul Filarmonicii Iaşi în ceea ce priveşte structura de rezistenţă a primului corp de clă­dire de pe strada Vasile Stroescu.

„Pentru înde­plinirea cerinţelor funcţionale şi de stabilitate structurală pentru tronsonul 3A, se propune un tip de structură metalică folosit şi la tronsonul 3B, ambele fiind dispuse la strada Vasile Stroescu.Structura metalică se va articula la tronsonul 2 (la strada Cuza Vodă), la nivelul etajului şi al mansardei“, au precizat reprezentanţii Pri­măriei.

O investiţie autorizată de municipalitate este la Institutul Regional de Oncologie, unde se va consolida, moderniza şi dota un corp de clădire pentru funcţionarea unui centru de cer­ce­tare şi dezvoltare experimentală. Un alt pro­iect, implementat de Primărie, constă în racordarea Colegiului Naţional la sistemul centra­lizat de termoficare. 

Ce lucrări se fac în zona Podu Roş şi a pasajului Nicolina

Tot municipalitatea este beneficiară unui aviz care constă în lucrări pentru dezvoltarea şi reabilitarea arterei funcţionale Sud, zona Podu Roş şi pasaj Nicolina. „Proiectul prevede refacerea de elemente geometrice sens giratoriu Podu Roş, ranforsare sistem rutier, reabilitare trotuare aferente sens giratoriu, amenajare pistă biciclişti pentru racordare la cea existentă, lărgire rampe de acces pasaj Nicolina, montare bariere fonice, reparaţii şi consolidări elemente pasaje Nicolina şi reparaţii linii de tramvai zona podului“, se arată în actul de autorizare.

Pe lângă avizele de construire, Comisia de urbanism a aprobat şi desfiinţarea unor clădiri. Una dintre acestea se află în centrul oraşului, respectiv o construcţie provizorie autorizată ca atare, cu destinaţia de bar şi situată lângă calea de acces în Palas, spre clădirea în care funcţionează Auchan, la strada Sf. Lazăr. O altă clădire care va fi dezafectată se află pe Calea Chişinăului.

Comentarii