De Sănătate

Punem punctul pe știi

Simptome de răceală? Sindromul Goodpasture se manifestă la fel, dar este letal

joi, 05 octombrie 2017, 01:59
3 MIN
 Simptome de răceală? Sindromul Goodpasture se manifestă la fel, dar este letal

Medicii de la Spitalul „Parhon“ atrag atenţia că, dacă boala nu este diagnosticată la timp, aceasta are o evoluţie dramatică, conducând adesea la deces în câteva zile.

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ atrag atenţia asupra unui sindrom rar, sindromul Goodpasture, dar care afectează grav plămânii şi rinichii în acelaşi timp şi care iniţial poate fi confundat cu o infecţie respiratorie intercurentă, specifică sezonului rece.

Aceştia susţin că, deşi sunt înregistrate puţine astfel de diagnostice, în cazul în care boala nu este diagnosticată la timp, aceasta are o evoluţie dramatică, conducând la deces în câteva zile sau săptămâni.

Printre simptomele pe care le resimte un pacient se numără oboseală, stare de greaţă, vărsături, în acelaşi timp sesizând că scuipă sânge, iar urina are o culoare roşie.

„Boala are din păcate o evoluţie rapid nefavorabilă. Dacă nu intervii în 24 de ore sau în 48 de ore, pacienţii se pierd prin sângerări pulmonare şi insuficienţă renală acută. Cazurile sunt foarte dramatice, dacă sunt descoperiţi la timp, şansele de supravieţuire cresc, există posibilităţi de tratament, printre care administrarea de imunosupresoare sau prin plasmafereză, prin care se îndepărtează anticorpii. Spitalul nostru este singurul din regiunea Moldovei care face acest tip de tratament. Tratamentul este necesar timp de şase luni, poate fi extins până la un an şi se poate ca după o perioadă boala să revină. De obicei pacienţii fac tratament intensiv timp de şase luni de zile, iar boala este îndepărtată“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog.

Boala este autoimună, mai multe studii spun că ar putea fi provocată sau activată de solvenţi, vopsele sau praf meta­lic, precum şi alţi factori poluanţi de mediu.

Un caz înregistrat în clinica spitalului a fost cel al unei femei în vârstă de 58 de ani, care fuma aproximativ 40 de ţigări pe zi şi care acuza tuse, febră, stare generală influenţată. Iniţial, s-a prezentat la medicul de familie, care a recomandat mai multe investigaţii paraclinice, fiind ulterior redirecţionată către Clinica de Nefrologie a Spitalului „Parhon“.

La unitatea medicală ieşeană au fost înregistrate zece cazuri în ultimii cinci ani, cel mai recent fiind cel al unui bărbat de 70 de ani, care a ajuns la spital la sfârşitul anului trecut.

De această boală pot fi afectaţi tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar şi persoane peste 60 de ani. Internarea este de lungă durată, în acest timp, pacienţii care prezintă afectare renală necesitând şi mai multe şedinţe de dializă, iar în fază mai avansată a bolii, putând fi nevoie de transplant de rinichi.

„Boala poate fi confundată cu o infecţie respiratorie intercurentă, mai ales că sunt paci­enţi în vârstă, care acuză dispnee, dificultăţi în respiraţie, sunt considerate iniţial drept pneumonii sau infecţii respiratorii“, a completat medicul ieşean.

Comentarii