Advertorial

Subprogramul National FIV/ET 2017

*interviu cu dr. Adrian Bors, medic specialist in tratamentul infertilitatii si medicina reproductiva in Centrul de Fertilitate OminiClinic

vineri, 30 iunie 2017, 11:32
5 MIN

Vesti bune pentru cei care au nevoie de Fertilizare in Vitro pentru obtinerea unei sarcini! Incepand cu luna mai, cuplurile cu probleme de fertilitate pot beneficia de ajutor financiar din partea Ministerului Sanatatii prin Subprogramul National FIV/ET. 

OminiClinic, un important centru de fertilitate din zona Moldovei participa si in acest an la Subprogramul National pentru a ajuta cuplurile infertile din aceasta regiune.

De ce este importanta continuarea Subprogramului National FIV/ET? 

Subprogramul National reprezinta un real suport financiar pentru cuplurile infertile care au nevoie de Fertilizare in Vitro pentru a obtine o sarcina. Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica din ultimii ani, in Romania, fertilitatea a intrat pe un trend descendent accentuat. In aceste conditii, orice masura care vine sa imbunatateasca acest fenomen este bine-venita  si utila. Problema demografica ne afecteaza pe toti si este important ca intreaga societate sa constientizeze acest fapt.

Ne bucuram ca Ministerul Sanatatii a decis sa continue programul si in acest an. Speram ca prin astfel de initiative si prin informare corecta vom putea influenta pozitiv semnificativ sporul demografic din Romania
 

Cine poate beneficia de Subprogramul Ministerului Sanatatii pentru Fertilizare in Vitro si Embriotransfer?

Pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat prin Subprogramul National FIV/ET cuplurile trebuie sa corespunda unor criterii stabilite de Ministerul Sanatatii. Cele mai importante criterii sunt: varsta femeii – intre 24 si 40 de ani, valoarea AMH-ului (rezerva ovariana) sa fie sub 1,1 ng/ml, sa nu fi beneficiat anterior de o procedura finantata de stat si, bineinteles, sa fie cu recomandarea specialistului in fertilitate. Doar persoanele care detin asigurare medicala pot fi incluse in subprogram, conditia este ca acestea sa fi contribuit la Casa de Asigurari si Sanatate cel putin ultimele 6 luni.
 

De cand incep inscrierile si care ar fi conditiile?

Cuplurile se pot inscrie oricand, imediat ce au toate analizele necesare facute si dosarul in regula. Sfatul meu insa este ca inscrierea sa se faca cat mai curand posibil, pentru ca dosarele se aproba in ordinea depunerii, dupa principiul „primul venit, primul servit”. In acest an, pentru regiunea Moldovei au fost alocate 130 locuri. Pe an, fondurile ajung doar unui numar anumit de cupluri, ceea ce inseamna ca dosarele care nu reusesc sa prinda fonduri anul acesta vor ramane pentru anul viitor, in ideea ca subprogramul va continua si in 2018.

Daca totul este in regula, aprobarile dosarelor se fac in termen de maxim o luna de la depunere, iar procedurile  se pot face imediat, in functie si de cum recomanda specialistul in fertilitate. De aceea, este important ca din momentul in care cuplurile se hotarasc sa beneficieze de ajutorul de la stat, sa efectueze toate demersurile necesare cat mai rapid, pentru a putea accesa fondurile si efectua procedurile in doar cateva saptamani.

Unde se pot inscrie cuplurile la acest program?

Cuplurile se pot inscrie la clinicile aprobate de Ministerul Sanatatii in Subprogramul National. Datorita performantelor de pana acum si ratei mare de succes, OminiClinic este inclusa si anul acesta in lista. Numarul doritorilor de a efectua la noi procedura FIV creste in fiecare an, iar cererea este tot mai mare. Probabil sunt atrasi de rezultatele bune obtinute in anii precedenti. Un motiv in plus de bucurie si mandrie este faptul ca apeleaza la noi si cupluri din alte zone ale tarii, chiar si din judete mai indepartate precum Constanta, Maramures s.a.

Care au fost rezultatele subprogramului la OminiClinic?

La OminiClinic am reusit sa avem rezultate foarte bune de care ne mandrim impreuna cu toata echipa. Avem specialisti de renume, un embriolog acreditat international ESHRE si experienta a mii de cupluri cu probleme de fertilitate pe care i-am tratat de-a lungul anilor. In anii anteriori, conform clasamentului oficial, ne-am situat pe locul III dupa rata de succes a procedurilor de fertilizare in vitro derulate prin subprogram. Am reusit sa obtinem o rata de 48%, aproape jumatate din procedurile de FIV efectuate la noi in clinica s-au finalizat cu o sarcina. In 2016 am sarbatorit nasterea a 500 copii dupa sarcini obtinute prin tehnici de reproducere umana asistata si multi altii urmeaza sa se nasca.

Ce sfaturi ati avea in general pentru cei care se confrunta cu probleme de fertilitate?

Daca dupa aproximativ 2 ani de incercari nu se reuseste obtinerea unei sarcini, este bine sa se apeleze la un specialist in tratarea infertilitatii de cuplu si aici as vrea sa pun accent pe faptul ca este bine sa va adresati anume unui specialist in fertilitate si nu doar la medicul de familie sau medicul ginecolog. Acesta va stabili in urma consultatiei care sunt investigatiile si cea mai buna conduita care trebuie urmata. Iar solutiile medicale din fericire sunt multiple – de la mici ajustari ale modului de viata, pana la stimularea ovariana si fertilizare in vitro.

Fiecare pacient trebuie sa inteleaga ca fertilizarea in vitro nu este o procedura care se efectueaza imediat ce decizia este luata. Sfatul meu este ca pacientul sa contacteze specialistul in fertilitate sau medicul curant cat mai curand, pentru a avea suficient timp la dispozitie sa faca analizele si investigatiile necesare. Dosarul ar trebui facut cat mai devreme, nu in ultimul moment.

Unele analize s-ar putea sa nu iasa tocmai bine, sa nu se incadreze in limitele normale si este important sa reusim sa corectatam neregulile inainte de procedura de FIV. Pot fi unii factori infectiosi care trebuie tratati, s-ar putea sa fie o modificare la glanda tiroida… trebuie facute din timp toate acestea.

De asemenea, este important si felul in care pacientele percep toate acesta experienta. Optimismul este un element care nu trebuie neglijat in timpul procedurilor de fertilizare in vitro. Cu toate acestea insa, in timpul consultatiilor mele, incerc sa ofer o imagine de ansamblu cat mai realista – care este sansa de reusita, ce se poate face daca procedura nu va avea succes. Este esential si ca pacientele sa constientizeze aceste lucruri, sa fie pregatite si pentru rezultate mai putin bune. Cu o informare si o pregatire corecta, realista, cuplurile pot face fata mai usor experientei.

Un alt sfat important pentru cei care doresc sa beneficieze de Subprogram si nu numai, chiar si celor care doresc sa efectueze o fertilizare in vitro prin resurse proprii, este ajustarea si imbunatatirea modului de viata. Ar fi indicat sa se renunte la obiceiurile nocive cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, sa incerce sa se ajusteze greutatea corporala, sa fie in parametri normali. Pentru reusita este importanta si alimentatia corecta. Recomand ca macar cu 2-3 luni inainte de proceduri, pacientele sa consume mai multe proteine si mai putin carbohidrati. Toate acestea adunate contribuie semnificativ la reusita.
 

Comentarii