Succes uriaş pentru Teatrul Luceafărul: Marele Premiu pentru Prințul fericit, la Festivalul „Gulliver” Galați

duminică, 16 noiembrie 2014, 11:49
2 MIN
 Succes uriaş pentru Teatrul Luceafărul: Marele Premiu pentru Prințul fericit, la Festivalul „Gulliver” Galați

Prezentat în deschiderea celei de-a XXII-a ediții a Festivalului "Gulliver" de la Galați, Prințul fericit după Oscar Wilde, spectacolul realizat de regizorul Radu-Alexandru Nica, scenografa Ioana Popescu, coregraful Florin Fieroiu, compozitorul Vlaicu Golcea cu trupa Teatrului "Luceafărul" (Dumitru Georgescu, Alex Iurașcu, Beatrice Volbea, Ioana Iordache, Aurelian Diaconu, George Cocoş, Ioana Corban, Minodora Lungu), a obținut două distincții din palmaresul manifestării.

Juriul condus de criticul de teatru Florica Ichim și alcătuit din regizorul Radu Dinulescu și profesorul Ilie Zanfir l-a apreciat la superlativ, recompensîndu-l cu PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL. Desfășurat între între 11-15 noiembrie, evenimentul gălățean a inclus în competiție 20 de reprezentații, Prințul fericit fiind singurul care a fost programat de două ori și care s-a bucurat de unanima apreciere a juriului și publicului. De altfel, spectacolul ieșean a repurtat succes peste tot pe unde a fost invitat și selectat, fiind, de pildă, singurul spectacol al unei trupe stabile din jumătatea de Est a țării care a participat la cel mai important festival de artele spectacolului din România, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, s-a bucurat de un număr impresionant de cronici, toate favorabile și e un spectacol cu … carte. Cartea Prințului fericit de Daniela Magiaru este un volum bilingv care i-a fost consacrat și care reunește jurnalul de repetiții al autoarei dramatizării, impresii ale realizatorilor, cronici și un foarte spectaculos album foto.

Radu-Alexandru Nica, unul dintre cei mai bine cotați regizori din tînăra generație, s-a aflat prin Teatrul "Luceafărul" la prima lui colaborare cu un teatru pentru copii și tineret; el mărturisea în volumul pomenit că a vrut ca istoria Prințului fericit "să fie scoasă puțin din lumea dulce a basmului, să fie mai credibilă, să fie percepută ca o poveste foarte posibilă, din zilele noastre. Să o aducă mai apropae de ceea ce li se întîmplă, să mijlocească mai mult translația înspre basm și propia lor viață, a adolescenților și tinerilor". Viziunea regizorală a lui Alexandru-Radu Nica i-a adus acestuia PREMIUL PENTRU REGIE la festivalul gălățean.
Cele două importante distincții se adaugă unei liste lungi de premii și aprecieri de valoare pe care programul estetic al Teatrului Luceafărul le-a obținut în ultimii ani, atît în România, cît și în străinătate. Un program artistic îndrăzneț, de substanță, în acord cu tendințele europene, valorizat atît de specialiști, cît și de publicul larg, care face din "Luceafărul" ieșean un centru teatral de mare interes.     
 

Comentarii