Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unde era medicul de gardă la Elena Doamna în noaptea în care a murit bebeluşul la naştere?

GALERIE
elena doamnaconstantin ciobanu
  • elena doamna
  • constantin ciobanu
- +

O ieşeancă a fost lăsată o noapte întreagă într-o sală de travaliu la Maternitatea „Elena Doamna“ fără să fie văzută de nici un medic. Venise să nască în zi de sărbătoare. A doua zi, copilul a fost scos mort prin cezariană. Toate analizele dinainte de internare nu arătau nicio problemă pentru făt.

„Nouă luni de zile ne-am făcut planuri de viitor pentru copilul nostru, ca în 24 de ore să ni se spună că a murit“, povesteşte îndurerat tatăl. O familie acuză de ucidere din culpă Maternitatea „Elena Doamna“.

Constantin Ciobanu şi soţia sa, Ioana, gravidă în nouă luni, s-au prezentat pe data de 8 septembrie la Maternitatea „Elena Doam­na“ pentru ultimul consult. Aceasta era prima sarcină a femeii, iar analizele şi monitorizarea au fost făcute în mod regulat pentru a se evita orice complicaţie. În urma ecografiei din acea dimineaţă a rezultat că femeia avea dilataţie de 3 centimetri şi atunci tatăl a contactat-o pe dr. Simona Niculescu, medicul care monitorizase vreme de nouă luni sarcina femeii.

„Am vorbit cu ea doar la ora 10, în data de 8, pentru a cere acordul să ne inter­năm, pentru că soţia mea avea di­lataţii şi toate simptomele naş­terii naturale. Am rămas la spital până la ora 20 după care am plecat acasă“, a spus Constantin Ciobanu.

Seara, în jurul orei 23, bărbatul vorbeşte la telefon cu soţia sa, care îi spune că ceva nu este în regulă şi că are nevoie de cezariană. „Soţia mea nu profesează, dar are studii ca asistent medical generalist şi a observat că are probleme. Am venit de urgenţă, dar în spital nu era niciun medic de gardă, nicio infirmieră, niciun asistent pe holurile spitalului. Am intrat în sala de travaliu unde a fost soţia mea îngrijită de o infirmieră, care m-a dat afară din sală şi nu mi s-a spus dacă era medic de gardă. Triajul era închis şi erau doar pacientele din saloane. Nu am dat de vreo urmă de personal. Am sunat-o pe doamna dr. Ni­culescu şi nu ne-a răspuns măcar o dată. Am sunat la 112, am men­ţionat că nu este medic în spital, iar operatorii mi-au spus că sunt într-o unitate spitalicească, lucru pe care îl ştiam, şi nu mi s-a tri­mis niciun echipaj de poliţie. Cre­deau că este o alarmă falsă şi trebuie să fiu sancţionat conform legii cu închisoare sau amendă contravenţio­nală“, a adăugat so­ţul.

„Medicul de gardă a venit dimineaţă cu taxiul“

În ziua de luni, 8 septembrie, de gardă la Maternitatea „Elena Doamna“ erau medicii Doina Iancu şi Daniela Bădoi. Niciuna nu a fost însă de găsit. Soţul a cerut o ambulanţă pentru ca Ioana să fie transferată în altă parte, însă nimeni nu l-a ajutat. Spre di­mi­neaţă, disperat că soţia nu pri­meşte ajutor, bărbatul i-a cerut cumnatei să vină la spital.

„Vor­bisem cu ea la telefon şi mi-a spus că nu are bani mărunţi, iar taxi­metristul nu are rest. Dimi­nea­ţa, la 6 şi ceva, am coborât din pavilion pentru a-i aduce banii, iar pe poartă intră un taxi. Crezând că e cumnata mea, căutam portofelul, dar observ că pe scaunul din faţă era o doamnă pe care o mai văzusem în triaj şi m-am gândit că e schimbul de tură, nici prin cap nu mi-a trecut că e doamna dr. Iancu şi că ea e medicul de gardă. Abia a doua zi am aflat“, precizează Constantin Ciobanu.

Un anestezist a văzut-o şi a cerut cezariana. Era prea târziu

Faptul că dr. Iancu, medicul de gardă în acea zi, a venit cu taxiul este dezminţit de directorul Direc­ţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. „Din informarea pe care am primit-o de la spital nu reiese acest lucru. Spune că a fost me­dicul de gardă, care a fost pre­zent în spital şi a urmărit cazul. Acum aşteptăm să vedem părerile din ambele părţi pentru a vedea de ce nu s-a intervenit“, a men­ţionat Lucian Indrei.

Mama avea să fie văzută de un medic anestezist în jurul orei 7 dimineaţa, pe data de 9 septembrie, după opt ore de chin. Văzând starea femeii, acesta a cerut de urgenţă să i se facă cezariană. Ioa­na este operată şi scoasă din sală. Aceasta întreabă de copil, dar soţul nu ştie ce să-i spună. „La ora 7.40 am aflat că copilul meu e mort. Auzisem o femeie care a spus că a decedat. Nu ne-a a­nunţat nimeni“, povesteşte îndu­re­rat tatăl.

Compasiune şi tăcere la Maternitatea „Elena Doamna“

Constantin Ciobanu este acum hotărât să afle ce s-a întâmplat în acea noapte, de ce nu erau de găsit medicii şi cine se face responsabil de decesul copilului. „Am depus plângere la Inspectoratul de Po­liţie Ju­deţean Iaşi, cu privire la săvârşirea acţiunii de ucidere din culpă către Ma­ternitatea „Elena Doamna“, urmând a se face cer­cetări. Zilele următoare mer­gem cu avocatul şi vom înainta o plân­gere către Colegiul Me­dicilor din România (CMR), pentru că vrem doar să aflăm de ce este posibil să intri cu un copil viu şi să ieşi cu el după 24 de ore decedat“, a spus Constantin Ciobanu.

Acum conducerea unităţii sanitare unde a avut loc tragicul eveniment a declanşat o anchetă internă. „În acest moment se desfăşoară o anchetă internă referitoare la acest caz. Suntem alături de familie şi o sprijinim în durerea suferită, dar relaţii despre confidenţialitatea medicală şi particularităţile cazului le poate furniza numai directorul medical. Aşteptăm rezultatele finale ale necropsiei pentru stabilirea conduitei de rigoare. CMR va fi cel care va hotărî dacă este culpă medicală sau nu“, a precizat dr. Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna“. Medicul Doina Iancu a refuzat să discute despre acest caz, îndrumând presa spre purtătorul de cuvânt al spitalului.

Şeful Colegiului Medicilor: „Nu îmi vine să cred că cineva şi-a părăsit garda“

Lipsa din spital a medicului de gardă pare totuşi de neconceput pentru preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, care spune că dacă acest lucru se confirmă medicul riscă sancţiuni grave. „Mie nu îmi vine să cred că cineva şi-a părăsit garda. Dacă s-a întâmplat acest lucru, este de o gravitate deosebită. Nimic nu justifică a-ţi părăsi garda. Deci chiar dacă ţi-a luat foc casa trebuie să anunţi pe altcineva şi să ceri să te înlocuiască. Mie nu îmi vine să cred că cineva care este de gardă, să plece să îşi facă cumpărături sau eu ştiu ce să mai facă. Dacă fapta se dovedeşte a fi ade­vărată este de o gravitate extremă. Există riscul ca acest medic să nu mai poată profesa“, a precizat Vasile Astă­răstoae.

În ultimii ani au fost mai multe scandaluri la Maternitatea „Elena Doamna“ care ridică serioase semne de întrebare asupra actului medical. Femei care au murit sau au fost nenorocite în urma unor intervenţii chirurgicale de rutină, gravide care au decedat pe masa de operaţie, ori copii care au murit în condiţii dubioase la naştere sunt cazuri care au ajuns în atenţia opiniei publice. Uneori, cei implicaţi ori rude ale decedaţilor au susţinut că actul medical ar fi fost condiţionat de sume de bani.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri