Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uleiul presat la rece, medicamentul minune din farfurie

GALERIE
ulei
  • ulei
- +

Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra imediat. Proprietaţile benefice pentru
organism ale uleiului se pierd în timpul procesarii sale industriale. Uleiul presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă.

Cu o corola galbenă, mare şi frumoasă, ce de dimineaţă şi până la asfinţit îşi roteşte „faţa“ după soare, floarea soarelui a fascinat pe om din cele mai vechi timpuri. Considerată zeiţă coborâtă din soare, nativii peruvieni se închinau imaginii acesteia şi îi confereau adoraţie ca simbol al Marelui Zeu Soare. Floarea soarelui a devenit simbol naţional pentru această ţară, dar şi pentru alte state cum este Rusia.
În mormintele indienilor Americii de Nord au fost descoperite vase pline cu seminţe de floarea soarelui care erau puse înăuntru pentru ca cei decedaţi să aibă merinde pe drumul către cealaltă lume. Ei credeau că un nativ poate merge distanţe mari pe jos dacă are asupra lui un săculeţ plin cu seminţe de floarea soarelui.

Să nu uităm că floarea soarelui a fost model de inspiraţie pentru Van Gogh, pictorul fiind urmărit de simbolul florii soarelui toată viaţa. El a imortalizat această plantă în peste 200 dintre tablourile sale. În iunie 1996, floarea soarelui a fost aleasă şi simbol al unei lumi eliberate de armele nucleare.

Şi, pe bună dreptate, floarea soarelui a fascinat pe om nu numai cu frumuseţea ei, ci şi cu calitatile sale terapeutice extraordinare. Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra fiind un febrifug de excepţie, iar seminţele sunt deosebit de hrănitoare în primul rând datorită uleiurilor ce le conţin şi substanţelor active în al doilea rând. Din seminţele de floarea soarelui se extrage un ulei comestibil care este un adevărat aliment-medicament. Acesta este un produs nelipsit din lista de cumpărături a oricărei gospodine. Şi asta pentru că el este folosit în multe bucate care se prepară în bucătărie. Indiferent că e vorba de cartofi prăjiţi, salate sau preparate mai sofisticate, uleiul este cel care dă savoare. Unii s-au obişnuit să înlocuiască uleiul de floarea soarelui, autohton, cu uleiul de măsline importat din ţările mediteraneene. Şi asta deoarece se considera ca uleiul extravirgin de masline are proprietaţi deosebite. Într-adevar, are aceste proprietăţi, însă şi uleiul nostru autohton presat la rece are calităţi la fel de importante. Ceea ce probabil se ştie mai puţin este faptul că, indiferent despre ce ulei este vorba, proprietăţile acestuia se pierd în procesul de rafinare.

Un ulei sărac prin rafinare

Prea puţin suntem informaţi asupra faptului că, în procesul de rafinare al uleiului de floarea soarelui se folosesc substanţe chimice cum ar fi soda caustică pentru a se obţine stabilizarea lui şi a-i oferi o perioadă îndelungată de garanţie. Datorită proceselor chimice şi termice la care este supus în procesul de rafinare uleiul, de oricare fel ar fi el, îşi pierde mare parte din nutrienţi şi vitamine. Şi, pe lângă acestea, uleiul mai primeşte şi un procent de până la 50% apă. Adică în sticla de ulei rafinat avem jumătate apă, iar în cealată jumătate avem un lichid prelucrat şi „îmbunătăţit“ cu diverse substanţe chimice dar sărăcit de nutrienţi, vitamine şi minerale.

Ce conţine uleiul de floarea soarelui?

Ca alternativă avem uleiul de floarea soarelui presat la rece. Uleiul este obţinut prin presarea mecanică a seminţelor de floarea soarelui nedecojite, selecţionate şi uscate. Astfel obţinut, uleiul are un procent de apă între 6% şi 8% datorat uscării naturale a seminţelor. Acest fapt, face ca uleiul de floarea soarelui presat la rece să poată fi folosit în bucătărie atât la gătit cât şi pentru prăjire deoarece îşi menţine consistenţa sporită şi constantă, până la finalizarea operaţiei de prăjire. Gătitul cu ulei şi prăjirea în ulei este o caracteristică, se pare, a bucătăriei româneşti.

Acest ulei de floarea soarelui presat la rece este bogat în acizi graşi polinesaturati, în vitamine, minerale şi antioxidantţi, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului. Preferând consumul de ulei presat la rece în locul celui rafinat şi al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obţine scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, scăderea riscului de accident vascular, se poate preveni apariţia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipaţiei, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă este consumat în mod echilibrat, uleiul presat la rece are un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi este foarte util pentru menţinerea echilibrului hormonal.

Acizii graşi din ulei previn infecţiile

Uleiul de floarea soarelui presat la rece, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate, dintre care amintim acidul linoleic - omega 3, şi vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea soarelui presat la rece este util în alimentaţia celor cu arteroscleroză şi cu hipertensiune.

Dintre principalii acizi graşi pe care îi găsim în uleiul de floarea soarelui presat la rece amintim: acid palmitic 7%; acid stearic 5%; acid oleic 30%; acid linoleic 57%; acid linolenic 0,5%.

Uleiul de floarea soarelui presat la rece este un excelent tonifiant general, antianemic şi imunomodulator. Poate fi găsit la magazinele cu produse naturiste sau se poate comanda la diverşi procesatori pentru a-l achizitioana în stare proaspătă. Preţul unui litru de astfel de ulei nu diferă foarte mult de cel rafinat sau dublu rafinat, însă e bine să ne reamintim că preţul plătit pentru sănătatea noastră nu poate fi cuantificat.

Corina BENESCU, Briţcani - Neamţ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri