Un alt fel de TOP de 8 martie: Invidiate, respectate, notorii – femeile ce au Iaşul la picioare

sâmbătă, 08 martie 2014, 02:50
7 MIN
 Un alt fel de TOP de 8 martie: Invidiate, respectate, notorii – femeile ce au Iaşul la picioare

„Ziarul de Iaşi“ vă propune astăzi, cu ocazia zilei de 8 martie, un clasament inedit: al celor mai influente femei din Iaşi, pe domenii de activitate. Desemnările au fost făcute de reporteri din diferite departamente ale ziarului nostru, nominalizările noastre neavând pretenţia de a fi absolute şi incontestabile. De asemenea, nu am urmărit realizarea unui top al meritelor, ci unul strict al influenţei pe care o au doamnele în branşa respectivă.

Să renunţăm la clişeul „în spatele oricărui bărbat putenic de află o femeie“! Astăzi, de Ziua Internaţională a Femeii, „Ziarul de Iaşi“ vă propune o trecere în revistă a femeilor care influenţează prin puterea lor societatea în care trăim. Cele care nu se află spatele cuiva puternic ci în faţa reflectoarelor. Clasamentul este structurat pe domenii de activitate, de la showbiz la politică, şi în întocmirea lui am ţinut cont şi de notorietatea reprezentantelor sexului frumos, dar mai ales de influenţa pe care acestea au o în spatele cortinei publice. Nu am uitat nici că a fi influent nu înseamnă că nu eşti controversat sau că prezenţa ştearsă în ochii opiniei publice nu înseamnă că neapărat că poţi influenţa societate din „umbră“.

Business

Se spune că mediul de afaceri nu ar fi un loc tocmai primitor pentru reprezentantele sexului frumos. Arta negocierii sau fermitatea unor decizii de care contează soarta a sute sau mii de angajaţi sunt ingrediente ce lipsesc, în general, din structura unei femei. Nu este şi cazul păşcănencei Doina Cepalis. Pe timp de recesiune economică, intre­prin­­zătoarea a reuşit să răzbată şi să se impună în mediul de afaceri nu doar local, ci şi naţional. Compania de Te Rox-Prod, deţinută de Cepalis, are în prezent o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro şi se ocupă cu producerea de huse şi centuri de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii. Deşi pare o afacere de nişă, calităţile manageriale ale Doinei Cepalis au făcut ca firma acesteia să aibă, în prezent, contracte cu giganţi economici cum sunt Disney sau Ferrari. Cepalis are cinci fabrici la care lucrează aproximativ 1.000 de persoane. O altă nominalizată la titlul de cea mai influentă femeie din mediul de afaceri a fost şi Tereza Prisăcaru, managerul Tess Conex a cărei influenţa pare, însă, să se fi redus în ultimii ani.

Cultură

În domeniul cultural câştigătoarea a fost cel mai uşor de ales. Fără dubii, în acest moment, ma­nagerul Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, este cea mai puternică femeie din cultura ieşeană. O prezentă obişnuită a emisiunilor de la televiziunile naţionale, Rancea a venit la Iaşi în 2011, fiind învestită în funcţie de ministrul Culturii, Kelemen Hunor. În ciuda schimbării la faţă a instituţiei pe care o conducere, Beatrice Ran­cea nu a scăpat de gurile rele din domeniul cultural. A avut conflicte cu mai mulţi subalterni şi nici relaţia cu omologul ei de la teatru, Cristian Hadji-Culea nu este printre cele mai bune. Rancea s-a remarcat anul trecut atunci când a organizat la Iaşi prima ediţiei a Galei Premiilor Operelor Naţionale din România. Sub sceptrul ei se constată o creştere calitativă evidentă a activităţii operei ieşene.

Educaţie

Despre Camelia Gavrilă se spune că este „doam­na de fier“ a educaţiei ieşene. Şefa Inspec­toratului Şcolar Judeţean Iaşi este, de mai mulţi ani, vicepreşedinte al PNL Iaşi, consilier local şi are bune relaţii atât în lumea politică cât şi în administraţia locală. Gavrilă a ocupat pentru multă vreme funcţia de director al unuia dintre colegiile de top din ţară, „Costache Negruzzi“ şi după ce i se va termina mandatul de inspector general urmează să se întoarcă la cârma unităţii de învăţământ. Fără doar şi poate, Gavrilă are merite în promovarea reformei în educaţie, chiar dacă acest domeniu are şi în prezent, mai ales la nivel naţional, mari lacune.

Sănătate

Notorietatea Norinei Forna a explodat în anul 2006 atunci când a fost personaj cheie al unui scandal de amploare naţională. Forna şi soţul ei for­mulau atunci un denunţ ce avea să ducă la arestarea prefectului Iaşului, Radu Prisăcaru, suspendat în prezent din funcţie. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi are, mai ales prin intermediul soţului ei, relaţii strânse cu mulţi oameni de afaceri din Iaşi. Este considerată una din cele mai bune colaboratoare ale rectorului UMF, Vasile Astărăs­toae, cel care, prin funcţia de preşedinte la nivel naţional al Colegiului Medicilor, este creditat ca fiind persoana cea mai influentă din România în domeniul Sănătăţii. Norina Forna are o mare influenţă şi printre cadrele medicale la nivel naţional. În rândul cadrelor din UMF, Forna este considerată ca persoana care ar avea şanse să devină noul rector al instituţiei, după actualul mandat al lui Vasile Astărăstoae.

Justiţie

În domeniul juridic stabilirea cele mai puternice femei din Iaşi a fost destul de greu de realizat. Dacă până acum câţiva ani, „câştigătoarea“ ar fi fost fără dubii procurorul Iulia Diaconu, ascensiunea şefei Judecătoriei Iaşi, Anda Ciocîntă-Crişu, din ulti­mul an ne determină să le clasăm pe ambele în fruntea clasamentului nostru. Iulia Diaconu este una dintre cele mai vechi şi cunoscute figuri ale sistemului judiciar. Dar şi mai bogată, datorită spe­­culaţiilor imobiliare ale soţului ei, Paul Diaconu. Diaconu a ocupat până în iulie 2012 funcţia de procurorul şef al DIICOT, ea fiind înlocuită de Daniel Horodniceanu. Anda Ciocîntă-Crişu urmează să activeze de la 1 aprilie la Curtea de Apel Iaşi. Avea grad pentru această instanţă de mai multă vreme însă magistratul a preferat să rămână la cârma Judecătoriei. În vara anului trecut, toată spumă din justiţia ieşeană, şi nu numai, s-a adunat la nunta actualei şefe de la Judecătorie. Anda Ciocîntă s-a căsătorit atunci cu omul de afa­ceri Cătălin Crişu, partener, la rândul său, cu afa­ceristul Constantin Rădeanu. Cei doi soţi au fost căsătoriţi chiar de şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei şi soţia acesteia, Sabina Adom­niţei, colegă la Judecătorie cu Ciocîntă -Crişu. Şefa Judecătoriei a contribuit şi la redactarea codului penal şi de procedură penală, de către editura Ha­mangiu, ea rea­lizând comentarii pe textele de lege sub coordonarea judecătorului constituţional Tudo­rel Toader.

Administraţie locală

Într-o administraţie locală dominată în mod autoritar de bărbaţi, am fost în mare dificultate în demersul nostru de a identifica femei influente în această zonă. Cu toate acestea, şi dacă la nivel formal nu sunt femei care să deţină funcţii alese de mare decizie, în eşalonul doi, la nivel tehnic, putem spune că Denisa Ionaşcu este cea mai influentă femeie din administraţia oraşului. 27 de consilieri locali, în frunte cu primarul Gheorghe Nichita, se bazează pe priceperea Denisei Ionaşcu. Secretara Primăriei Iaşi este cea prin mâinile căreia trec toate hotărârile din Consiliul Local. Dacă ea greşeşte, chiar şi involuntar, deciziile luate de edilii ieşeni se pot lăsa cu anchete administrative sau ale organelor penale.

Politică

Deşi este un personaj politic controversat pe plan local, mai ales după trecerea spectaculoasă de la PDL la PNL înainte de alegerile parlamentare din 2012, trecere care într-un fel sau altul a contribuit la căde­rea guvernului ieşeanului Mihai Răzvan Ungureanu, senatoarea PDL Mihaela Popa rămâne, cel mai probabil, femeia cea mai influentă din politica ieşeană. De asemenea, trebuie să ţinem cont că Mihaela Popa a fost un personaj influent în politica locală atât în perioada guvernelor PDL de până în 2012, când aceasta era chiar şefa filialei judeţene a partidului de guvernământ, postură din care a avizat sau sprijinit numirea multor şefi din judeţ, dar şi ulterior, după trecerea controversată la PNL şi realegerea ei ca senator de Copou-Păcurari, prin această mişcare ea putându-şi menţine o anume influenţă în mediul politic. Rămâne însă de văzut ce se va alege din toată această influenţă în perioada următoare. Asta având în vedere, pe de o parte, că PNL a ieşit de la guver­nare, iar pe de altă parte că liberalul cu care ea şi-a negociat trecerea la PNL nu mai are acum nici un cuvânt de spus în partid, căci el este Relu Fenechiu.

Showbizz

Vedetele de televiziune Simona Gherghe sau Andreea Raicu sunt doar câteva dintre celebrităţile îmbrăcate, de-a lungul anilor, de designerul vestimentar Irina Schrotter. Pe lângă lumea showbizzului, Schrotter are numeroase şi strânse relaţii cu lumea oamenilor de afaceri, prin soţul ei Zaharia Schrotter, bun prieten cu Elan Schwartzenberg. De asemenea, a cochetat şi încă mai cochetează cu politica, fiind la un moment dat, în 2008, pe punctul de a intra în competiţie pentru Primăria Iaşului, cedând într-un final susţinerea sa, după ce s-a retras din cursă, actualului senator Dumitru Oprea (PDL), pe care l-a şi consiliat în campania electorală nu numai vestimentar, ci şi politic.

Comentarii