Un nou scandal uriaş la UMF Iaşi? Înmatricularea studenţilor străini, suspendată

marți, 20 octombrie 2015, 15:34
4 MIN
 Un nou scandal uriaş la UMF Iaşi? Înmatricularea studenţilor străini, suspendată

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ a precizat că s-au găsit inadvertențe în dosarele de înmatriculare a studenților pe liniile de studiu în română, engleză și franceză pe cont propriu valutar, motiv pentru care va reevalua în întregime toate dosarele.

 
În urma discuției cu privire la cei 45 de studenți marocani despre care Ministerul de Externe al Marocului a precizat că au dispărut de pe listele de înscriere după ce inițial au figurat ca fiind admiși, conducerea UMF Iași a explicat că a descoperit inadvertențe în dosarele de înmatriculare și că pentru o săptămână s-a sistat procesul de înmatriculare al acestor studenți.
 
„Procesul de înmatriculare a studenților la programele de studiu în limbile engleză, franceză și română pe cont propriu valutar a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaților. Senatul Universității a decis în ședința de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaților admiși”, a declarat prof.dr. Dragoș Pieptu.
 
Acesta a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educației și Cercetării Științifice cu privire la aceste erori care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate. În paralel, conducerea UMF Iași a demarat o proprie anchetă internă, ale cărei rezultate vor fi făcute publice în momentul în care vor fi finalizate.
 
Între timp, reprezentanții UMF au anunțat că înmatricularea candidaților înscriși pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză și franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând a se reevalua toate cele aproximativ 950 de dosare depuse până la începutul săptămânii vitoare.
 
În acel moment va fi reluată înmatricularea studenților, termenul în care aceștia pot să se înmatriculeze după ce vor fi finalizate listele fiind prelungit până pe 2 decembrie.
 
„Referitor la lipsa de transparență de care este acuzată Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași de către Ministerul de Externe din Maroc, vă informăm că Universitatea a avut inițiativa comunicării în această problemă, trimițând în data de 15.10.2015 adresa cu nr. 22894 prin care explica ambasadorului României în Regatul Maroc, Excelența Sa Doamna Simona Marian Ioan, situația existentă. De asemenea, Universitatea i-a notificat pe candidați, prin mesaje electronice personalizate, asupra situației evaluării dosarului lor de admitere”, a adăugat rectorul.
 
Problema comunicării, după cum susține rectorul, a fost accentuată și de faptul că în urma unei pane de curent care a avut loc sâmbătă, întreg sistemul informațional al universității a fost compromis, fiind arse o serie de hard-disk-uri, iar siteul și sistemul de emailuri rămân în continuare blocate până la finalul săptămânii. 
 
Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi.
 
Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.
 
Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.
Mbarka Bouaida a cerut "răspunsuri juste şi rapide", ştiind că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene şi "riscă să piardă un an din parcursul lor universitar".
 
Ministrul a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care "a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor maricani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro-n.r.)".
 
La 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. Dar la 15 octombrie, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.
 
 

Comentarii