Un pod peste Siret, distrus acum 70 de ani, în război, va fi reparat

joi, 10 septembrie 2015, 01:54
2 MIN
 Un pod peste Siret, distrus acum 70 de ani, în război, va fi reparat

Un pod rutier peste Siret va fi reparat după 70 de ani. În cadrul unui proiect vizând punerea în siguranţă a aducţiunii de apă de la Timişeşti vor fi efectuate şi lucrări de reabilitare a podului de la Rotunda – Neamţ, la sud de comuna ieşeană Butea, avariat în timpul bătăliei de la Târgu Frumos din 1944. 

 

“Podul este metalic, iar de la înălţime seamănă cu un pod de cale ferată, deşi el este doar rutier. A fost bombardat în timpul războiului, pentru a fi tăiată o cale ferată care nu exista. În acea perioadă, nu a putut fi adusă apă la Iaşi timp de trei luni, pentru că a fost secţionat şi firul aducţiunii. De atunci, două tabliere ale podului lipsesc. Cu ocazia lucrărilor, îl vom reface, pentru că avem conducta care trece pe sub el”, a declarat directorul ApaVital, Ion Toma.
 
Lucrările din zona râurilor Siret şi Moldova sunt executate de o asociere formată din firmele Tehnoterm SRL, Construcţii Hidrotehnice SA şi Test Prima SRL, contra unei sume de 23,6 milioane lei. Contractul vizează efectuarea de lucrări de reabilitare a celor două conducte de apă din zona Soci, care subtraversează râul Moldova, pe o lungime de 430 metri, ca şi reabilitarea lucrărilor de apărare de mal de pe Moldova.
 
La supratraversarea Siretului de la Rotunda se vor efectua lucrări de consolidare şi reparaţii capitale a infrastructurii de beton şi a suprastructurii metalice, reconfigurarea albiei, înlocuirea pe toată lungimea a conductei existente şi montarea uneia noi din oţel. Lucrări similare sunt prevăzute şi la o a doua supratraversare a Siretului, la Şcheia. Staţia de pompare de la Timişeşti va fi modernizată, iar de la aceasta şi până la capătul drumului din judeţul Neamţ va fi construită o conductă de aducţiune de 800 mm, pe o lungime de 2,1 km, pe sub Ozana. Lucrările urmează să se finalizeze până pe 25 mai anul viitor.
 

 

Comentarii