Unic în ţară, la Iaşi! Cancerul, depistat prin probe de sânge. Primele cazuri, gratuite

joi, 16 ianuarie 2014, 02:50
6 MIN
 Unic în ţară, la Iaşi! Cancerul, depistat prin probe de sânge. Primele cazuri, gratuite

În Iaşi a avut loc o premieră na­ţională în privinţa depistării riscului ereditar de apariţie a cancerului. Du­pă ce anul trecut s-a înfiinţat Depar­ta­mentul de Oncogenetică la Uni­ver­sitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, la începutul aces­tui an, utilarea laboratorului s-a încheiat, iar primilor cinci ieşeni care au apelat la serviciile departamentului le-a fost recoltat deja sânge. Însă drumul către realizarea sin­gurului centru naţional de de­pistare timpurie a posibilităţii apa­riţiei cancerului pe baza „istoricului“ genetic a fost unul anevoios.

Echipe pluridisciplinare

În primul rând, a fost vorba de renunţarea la orgolii instituţionale şi de creare a unui grup de cei mai buni specialişti pe care îi are Iaşul în ge­netică, oncologie, gastroenterologie, endocrinologie, medicină de familie sau specilişti în imagistică. Acestui grup îi este ataşat şi un psiholog de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, care se ocupă şi de proble­me de etică. „Nu facem separatis­me. Nu e numai IRO sau numai UMF“, explică prof.dr. Doi­na Azoicăi, decanul Facultăţii de Me­dicină şi directorul Departa­men­tului de Oncogenetică. „De la noi de la IRO participă un psiholog şi un medic. Pe viitor, dacă se vor obţine mai multe fonduri şi proiectul se va dezvolta, se vor implica mult mai multe cadre medicale de la noi“, a precizat şi ec. Mirela Gro­su, ma­nagerul IRO Iaşi. Acest Grup de Consultanţă Pluridisciplinară are 20 de specialişti, din domeniile preci­zate anterior, şi rolul său este de a analiza dosarele celor care au într-adevăr riscul de a avea cancer. „La Grup ajung persoanele care sunt dirijate de către specialişti, care ştiu că au în familie mai multe cazuri de cancer şi care se adre­sea­ză secretariatului departamentului“, explică prof.dr. Doina Azoi­căi. Vor fi analizate cazuri de cancer ovarian, mamar şi de colon.

Afli dacă ai cancer cu două recoltări de sânge

Pentru că şi secretariatul este specializat, acesta oferă consultanţă în întocmirea dosarului persoanelor care îndeplinesc anumite criterii. Cel mai important dintre acestea este ca, pe o linie, maternă sau paternă, să fi existat cinci-şase cazuri de cancer înregistrate. Atunci se poate presupune că există o anumită conexiune genetică şi posibilul doritor strânge toate informaţiile pe care le are, împreună cu cei de la consultanţă şi de la secretariat, şi întocmesc un dosar care ajunge în faţa Gru­pu­lui de Consultanţă Plurisci­plinară. „Dar nici aici nu e complet, chiar şi în cazul celor cinci pacienţi, înainte de întâlnirea finală pentru recolta­rea sângelui unul dintre ei a mai adus unele documente. Pacienţii vin, ştiu că bunica a murit de un can­cer, apoi se duc acasă şi construiesc din mărturiile rudelor cât mai multe detalii. Pot aduce documente medicale, dar nu este o constrângere“, a adăugat directorul departamentului. Inovaţia acestei tehnologii este că determinarea se realizează printr-o simplă recoltare de sânge, realizată după un studiu aprofundat al dosarului de către cei 20 de specialişti care iau parte din proiect. Practic, după ce se întâlneşte cu comisia şi dosarul îi este acceptat, persoanei i se ia sânge iar rezultatul soseşte, în urma analizării din laborator, după 8-12 luni. Pentru rezultatele finale mai este nevoie de încă o recoltare.

3.000 de euro o analiză, primele 100 de cazuri vor fi însă gratuite

Grupul va alege o dată pe lună, în cadrul unei şedinţe de lucru, do­sa­rele care urmează să treacă mai departe şi care au şansa cea mai mare de a fi diagnosticate cu risc pozitiv de a dezvolta cancer ulterior. Însă, fiindcă încă nu a fost aprobat un program naţional de care să fie ataşat la Casa de Asigurări de Sănătate, o astfel de analiză costă 3.000 de euro. Însă, din acest motiv, Fundaţia „Gri­gore T. Popa“ a făcut rost de o finan­ţare pentru ca 100 de cazuri să bene­ficieze gratuit de această analiză, în urma procesului de selecţie a dosa­relor. Însă, în acelaşi timp, dacă vor exista persoane interesate, care nu respectă întocmai criteriile dar sunt dispuse să plătească suma respectivă, ele vor beneficia la rândul lor de o analiză. Programul se des­făşoară pe limitele eticii medicale. Nu pot fi refuzate direct persoane care nu se încadrează acum, fiindcă s-ar putea ca ele să poată beneficia pe viitor. „Nu ţi se spune din uşă, «dom­nule, noi nu îţi face diagnostic». I se face o scrisoare medicală unde i se explică de ce, la acel mo­ment, nu îndeplineşte criteriile pentru diagnostic. Dar între timp s-ar putea să îi moară încă o mătuşă de cancer. Deci e posibil să înde­pli­nească criteriile după câţiva ani. Este un aspect foarte delicat în care el spune că, uite, când m-am adre­sat în 2013 m-ai exclus de la investigaţie şi eu aveam risc de cancer. E foarte sensibil, lucrăm pe un teren extraordinar de sensibil“, explică prof.dr. Doina Azoicăi. Reprezen­tanţii departamentului anticipează că anul acest vor putea fi diagnosticaţi aproximativ 100 de ieşeni. Însă nu­mărul acestora poate creşte fiindcă, dacă un pacient este descoperit cu risc de cancer, toată familia acestuia poate beneficia gratuit de analiză dacă e prin programul Fundaţiei sau contra sumei specificate dacă e diagnosticarea plătită. Astfel, numărul de ieşeni care vor vizita centrul în 2013 poate ajunge şi la trei sau patru sute. Momentan, programul funcţionează regional, pe regiunea Moldovei. Da­că va funcţiona în baza unui program naţional, vor putea beneficia toate persoanele care vor fi trimise pentru a afla dacă au predispoziţie ereditară la cancer. Persoanele care sunt identificate cu posibile afec­ţiuni vor fi introduse într-un program de prevenire şi de monito­rizare, atât ei, cât şi familiile lor.

De altfel, la nivel mondial este cu­noscut cazul recent al actriţei Angelina Jolie, care a apelat la me­dici pentru a i se face dublă masectomie (extirparea ambilor sâni), tocmai în urma unor astfel de proceduri de depistare a predispoziţiei la cancer mamar, totul în urma unor ana­lize repetate.

Criterii de selecţie în acest program

Criteriul familial presupune existenţa la pacient a alte cazuri de cancer de sân sau/şi de ovar pe aceeaşi linie familială, criteriul general aici fiind de identificarea a cel puţin trei cazuri de cancer epitelial de sân sau/şi de ovar în aceeaşi linie de familie, la persoane înrudite între ele de gradul 1 sau 2. Prioritate vor avea cazurile tinere, spre exemplu, prioritate de gradul 1 va fi existenţa în familie a unui caz de cancer la sân la o femeie mai tânără de 30 de ani. Există însă şi situaţii particulare care contează suplimentar la dosar, cum ar fi prezenţa a mai mult de trei cazuri de cancer mamar în familie dintre care unul la bărbaţi sau existenţa a mai mult de patru cazuri de cancer mamar declarate după 45 de ani şi absenţa celui de cancer ovarian. Ieşenii care doresc să se înscrie la un consult şi care au în istoricul familiei mai multe cazuri de cancer, atât pe linie paternă cât şi maternă, pot să se adreseze Departamentului de Oncogenetică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, la numărul 0232/310.682, sau prin contactarea doctorului Valeriu Chirica, la telefonul 0728/073.654.

Comentarii