Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Universităţile din Iaşi, închise pentru cei ce au picat bac-ul. „Coca Cola nu face rachiu“

GALERIE
cuza
  • cuza
- +

„Noi am considerat în urma unor lungi discuţii cu colegii din administraţia academică faptul că Universitatea are alt rol şi o altă funcţie“, arată rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“. „Nu este o soluţie pentru a creşte calitatea actului educaţional“, întăreşte şi prorectorul de la Universitatea de Agronomie din Iaşi.

Ideea ca un absolvent de liceu de anul acesta, care a picat bacul şi a doua oară, să devină un pui de student, nu pică bine universităţilor ieşene. Din cele cinci universităţi de stat, la patru nu se va organiza această structură şcolară, de tip postliceală, în care se pot înscrie tinerii fără diplomă de bacalaureat. Doar la Universitatea Tehnică nu s-a luat încă o decizie, însă văzută din culise, starea generală ne duce spre certitudinea că nici aici nu vor fi organizate aceste cursuri. Reprezentanţii învăţământului universitar ieşean susţin că este o prostie această decizie şi că metodologia este de tot râsul. Aceştia susţin că există suficiente postliceale şi nu este nevoia ca să se organizeze un an de „probă“, pentru cei care au luat 3 şi 4 la examenul de maturitate.

„O fabrică de vinuri bune s-ar apuca să facă borş“

Decizia Ministerului Educaţiei a fost făcută publică acum trei zile şi a stârnit vâlvă şi reacţii în toată ţara. La Iaşi, acest mod de a învăţa o meserie la facultate nu este văzut ca o soluţie bună pentru învăţământul superior.

„Univer­sitatea Cuza nu va organiza niciodată un asemenea colegiu, această formă de pregătire intermediară, terţiară. Noi am considerat în urma unor lungi dis­cuţii cu colegii din administraţia academică faptul că Universitatea are alt rol şi o altă funcţie, nu trebuie să se confunde aceste aspecte! Sigur că o agen­ţie guvernamentală cum este Mi­nisterul Educaţiei trebuie să gân­dească o formă prin care numărul ma­re de elevi care nu au promovat baca­laureatul să-şi găsească un loc. Bănuiesc eu care a fost raţiunea Ministe­rului, dar nu este rostul nostru acest sistem standardizat, unic, nu este de bun augur. Noi ne canalizăm spre o anumită formă de pregătire profesională, această postliceală este un atentat la adresa Universităţii, nu ne mai reflectăm deloc statutul şi principiile academice, care au un alt rol, fie că vorbim filosofic ori pragmatic. E ca şi cum Coca Cola s-ar apuca să facă şi rachiu de casă, pălincă şi vin de butuc. Sau o fabrică de vinuri bune s-ar apuca să facă borş de putină pentru înăcrit supele. Pe noi ne preocupă să prezervăm statutul Universităţii“, a declarat Vasile Işan, rectorul Univer­sităţii Al. I. Cuza.

„Văd inutile aceste cursuri“

Legea Educaţiei, cu modificările şi completările ulterioare, spune clar că universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar numite colegii, la care au acces inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Re­mus Pricopie, a spus că aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Ideea însă nu încântă nici Universitatea Agronomică din Iaşi.

„Sunt studii terţiare, nu sunt studii universitare, iar noi anul acesta nu organizăm cursuri pentru postliceală. Este dicutabil, n-am luat încă o decizie pentru anul viitor, vom vedea ce va fi, aprobarea trebuie să o dea Senatul. Consider însă că nu este o soluţie pentru a creşte ca­litatea actului educaţional“, a declarat Ioan Ţenu, prorector al Universităţii Agronomice din Iaşi.

Conform expli­caţiilor date de Minister, aflăm că la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă. Însă dacă dau bacalaureatul şi sunt promovaţi, se pot înscrie şi pot termina facultatea. Mulţi însă văd inutile aceste cursuri.

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi Universitatea de Medicină din Iaşi. Pentru că aici se caută vocaţie şi un IQ destul de ridicat, nici Universitatea de Medicină nu va implementa noul proiect guvernamental. „Universitatea de Medicină nu a organizat şi nu va organiza niciodată astfel de cursuri, întrucât noi deja lucrăm la turaţie maximă. Preferăm să pregătim studii de licenţă, este vorba de medicină, o şcoală elitistă şi îi vrem pe cei mai buni. Avem de unde alege, concurenţa este mare în fiecare an“, a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „G.T. Popa“ din Iaşi.

„Eu privesc un pic mai nuanţat“

Singurul care vede cu ochi buni această decizie este rectorul Univer­sităţii particulare „Petre Andrei“ din Iaşi, care găseşte bună ideea pentru tinerii care, deşi nu au învăţat la timp, doresc să-şi facă un drum în viaţă pe calea studiilor superioare.

„Eu privesc un pic mai nuanţat, noi vom lua o decizie în cursul zilei de luni. Pe de o parte este o formulă de a mai strânge absolvenţii care nu au luat bacalaureatul de pe drumuri, de pe străzi, este o şcoală în şcoală, cum se spune. Pe de altă parte să nu se cadă în exagerările pe care le-a spus şi ministrul, acelea că se poate intra la facultate fără diplomă de bacalaureat. Nu există aşa ceva, dacă după primul an îşi dau examenul şi îI iau, aceştia pot continua cu studii universitare, altfel nu. Este o decizie benefică pentru că numărul de studenţi a scăzut dramatic în ultimii ani în toate universităţile din ţară. Noi vom analiza piaţa şi resursele umane din Universitate şi apoi vom decide dacă organizăm aceste cursuri de postliceală“, a declarat Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri