UPDATE Misterul de pe Independentei. Cati ieseni stiu ce este scris de-a lungul bulevardului?

joi, 11 aprilie 2013, 11:45
3 MIN
 UPDATE Misterul de pe Independentei. Cati ieseni stiu ce este scris de-a lungul bulevardului?

NOTA EDITORULUI

 Textul cu blocurile de pe Bulevardul Independentei, care a aparut in editia online de ieri, 11 aprilie, a starnit atat pasiuni la rubrica “comentarii” a site-ului “Ziarului de Iasi” cat si reactii rautacioase din partea unor ”colegi” cu un pronuntat deficit de intelegere a presei.

 Articolul nu anunta in premiera ce scrie pe blocurile in cauza.. S-a vorbit de mai multe ori de legenda “construita” cu balcoane pe blocurile de pe Independentei. Contributia suplimentara a textului publicat pe site-ul “Ziarul de Iasi” a constat in prezentarea detaliata a fiecarei litere, asa cum arata astazi. Nimeni nu a spus ca acest lucru a fost descoperit ieri sau alaltaieri de reporterii nostri. Despre blocurile de pe Independentei se scrie de cel putin 20 de ani. Aproape ca nu exista ziar in care sa nu fi aparut la un moment dat stirea. Insa, periodic, acest subiect revine in actualitate sub o forma sau alta. Este ca si cum ai scrie despre “Hollywood”, inscriptia de langa Los Angeles, care devine subiect de presa de cateva ori pe an, si asta de zeci de ani. Nimeni nu are pretentia de exclusivitate.

 De aceea, galagia celor de la bzi este ridicola si nu merita tratata cu atentie. Valorile noastre sunt foarte diferite. Eu una refuz sa urmaresc un site care promoveaza vulgaritatea, manipularea, santajul, denaturarea adevarului in scopuri personale deoarece este pierdere de timp. Sunt nenumarate dovezi si argumente ca acelasi site obsur practica jurnalismul de jungla, fara repere profesionale si morale. Eu sunt adepta “Ziarului de Iasi”, o scoala de presa puternica, reala, obiectiva care a primit zeci de premii nationale sau internationale de-a lungul timpul pentru materialele de calitate aparute in paginile cotidianului. Buna Ziua s-a remarcat printr-o rasunatoare condamnare pentru santaj, o pata urat mirositoare in presa romaneasca. Poate fi si asta un mod de viata, dar nu-i al meu. (Adriana PLECAN – editor editia web “Ziarul de Iasi).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Blocurile situate pe partea stanga a Bulevardului Independentei, cum mergi dinspre UMF spre Tg. Cucu, ascund un cuvant vechi de zeci de ani. La prima vedere, balcoanele din aceste blocuri par aruncate la intamplare. O scara are mai multe balcoane, in alta sunt doar cateva. In unele blocuri balcoanele sunt cand in partea stanga, cand in partea dreapta, cand la etajele superioare, cand la etajele inferioare. Pare un haos. In realitate, dispozitia balcoanelor ascunde o litera si, in final, un cuvant. Practic, fiecare bloc reprezinta o litera imensa, inalta de zece etaje. Pentru a vedea litera, si in final cuvantul, va dam un indiciu. Balcoanele sunt in spatiile goale atunci cand se formeaza literele D, P, T, N sau E. Cel mai usor de citit este litera I, caz in care scara respectiva nu are niciun balcon. Cuvantul format se vedea foarte bine inainte ca iesenii care locuiesc in aceste blocuri sa inceapa sa-si anvelopeze singuri locuintele si sa strice arhitectura generala fie prin modificarea culorii, fie prin inchiderea balcoanelor. Acesta este motivul pentru care cuvantul respectiv este mai greu de observat, dar totusi, poate fi "citit" daca va dam si indiciile necesare. Va prezentam imagini cu fiecare scara, de la prima litera, respectiv "I".

Litera I este in partea stanga a blocului si nu are niciun balcon

Litera N o puteti vizualiza urmarind DOAR spatiul fara balcoane al blocului. In spatiul gol al literei sunt balcoanele de la ultimele si primele doua etaje

In golul literei D sunt cele trei balcoane

 

Litera E este usor de citit. Sunt doua balcoane lungi, paralele, care astupa golul dintre cele trei liniute ale literei

Litera P este usor de gasit. Balconul infipt in mijloul blocului reprezinta golul din litera

Litera E

Litera N se vede greu din cauza anveloparilor, dar avem din nou cate doua balcoane la ultimele si la primele doua etaje

Litera D

Litera E

Litera N se vede excelent. Marele noroc este ca nimeni din aceasta scara nu si-a anvelopat locuinta, iar fatada este asa cum a fost proiectata pe timpuri

Priviti cat de frumos se observa litera T. Lipsa balcoanelor inchise, a anveloparilor, a pastrat intacta litera

Am ajuns la ultima litera: A

Daca ati urmarit scara cu scara si ati "lipit" literele a rezultat cuvantul: INDEPENDENTA

Priviti si cuvantul in ansamblu

 

Comentarii