(UPDATE) Reţeaua şuţilor: Mascaţii au întors Păcureţiul cu susul în jos

marți, 20 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 (UPDATE) Reţeaua şuţilor: Mascaţii au întors Păcureţiul cu susul în jos

Una dintre principalele grupări infracţionale „exportată” în străinătate de municipiul nostru este vizată de o anchetă de proporţii a procurorilor de la Crimă Organizată. Anchetatorii au descins ieri în Păcureţi, acolo de unde ar fi coordonată o reţea de minori trimişi în Franţa la cerşit şi furat. Percheziţii au avut loc inclusiv în Paris, în taberele de romi n aseară târziu, audierile erau în curs.

UPDATE

Cum erau instruiți și cum acționau hoții aflați de AICI.

UPDATE

Zece persoane au fost reținute în urma descinderilor procurorilor DIICOT din Păcureți.

UPDATE

Peste 300 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi ieri de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism în cadrul unei investigaţii de amploare desfăşurate împotriva unei reţele transfrontaliere de trafic de minori. „Reţeaua şuţilor” este o grupare infracţională despre care presa străină a scris în nenumărate ori în trecut, jurnaliştii indicând în repetate rânduri că aceasta şi-ar avea originea în cartierul Păcureţi, din Iaşi, zonă locuită preponderent de persoane de etnie romă. Reţeaua era alcătuită în general din copii sub 14 ani, majoritatea romi, trimişi în alte ţări pentru a fura din buzunare sau pentru a cerşi. Ancheta derulată de procurorii ieşeni vizează gruparea stabilită în Paris, capitala Franţei, însă de-a lungul timpul au apărut informaţii şi din alte zone ale Europei în care copii din Păcureţi au ajuns la furat.

70 de copii implicaţi

Ieri, anchetatorii ieşeni au efectuat în jur de 15 de percheziţii în Iaşi, Roman şi în judeţul Prahova, mai bine de jumătate din acestea având loc în municipiul nostru. În paralel, procurorii DIICOT au arătat că o acţiune de mare amploare a avut loc şi sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Judiciară din Paris, care au identificat persoane din acelaşi grup infracţional.

„Sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României şi al Franţei din care peste 70 deminori, cu vârste între 10 – 13 ani, implicaţi în această activitate, care vor fi audiaţi în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfăşurată”, au precizat procurorii ieşeni. Aceştia au arătat că, din probele pe care le-au adunat, gruparea infracţională s-ar fi constituit în Iaşi şi Roman, membrii grupării exploatându-şi propriii copii, de 10-13 ani, pentru a fura din buzunare, genţi sau din incinta unor firme din Paris.

Bunurile erau însuşite exclusiv de membrii reţelei. „Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor. Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât şi în Paris. Aceştia au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau”, au mai precizat procurorii ieşeni. Aceştia au mai arătat că părinţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate.

De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure. Procurorii de la DIICOT Iaşi mai vorbesc şi despre instruirile la care participau minorii, înainte de a fi transportaţi la Paris, acolo unde erau cazaţi în tabere locuite de romi şi de unde erau îndrumaţi de părinţi în activitatea infracţională. „Pentru documentarea activităţilor infracţionale s-au solicitat informaţii autorităţilor franceze în anul 2016, iarulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale”, au mai arătat anchetatorii. La sediul DIICOT Iaşi, zeci de persoane au fost duse ieri la audieri, care se desfăşurau şi după închiderea ediţiei noastre. 

Comentarii