VIDEO-FOTO: Unirea Principatelor: Toate detaliile de la manifestările din Piaţa Unirii (LIVE-TEXT)

marți, 24 ianuarie 2023, 10:35
5 MIN
 VIDEO-FOTO: Unirea Principatelor: Toate detaliile de la manifestările din Piaţa Unirii (LIVE-TEXT)

Ieşenii au început să se adune în Piaţa Unirii pentru a participa la manifestările dedicate Unirii Principatelor din anul 1859. 

Cititi si: Programul complet al manifestărilor de Ziua Unirii. Premierul şi membri ai Guvernului vin la Iaşi

ORA 17

Ciucă și Ciolacu s-au plâns la Focșani că au fost huiduiți la Iași: „Ură și critică nejustificată”. VEZI AICI

ORA 15:30

Oficialitățile prezente lași cu ocazia Zilei Unirii au participat la o slujbă de pomenire la Biserica ”Trei ierarhi” și au depus flori la mormântul domnitorului Al.I. Cuza. VEZI AICI

UPDATE 15:00

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu doctorul Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arşi de la Iaşi: Mă voi implica personal să asigurăm finanţarea şi dotarea Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi. VEZI AICI

 

UPDATE 14:10

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat marţi lucrările de extindere ale Aeroportului Internaţional Iaşi, el afirmând că la nivelul Guvernului au asigurat finanţarea pentru ca acest proiect în valoare totală de 80 de milioane de euro să fie finalizat până la sfârşitul anului. VEZI AICI

 

UPDATE (11:56) Este primul an în care autorităţile prezente la Iaşi cu ocazia zilei Unirii nu s-au mai prins în horă. Oficialitățile s-au îndreptat în pas grăbit spre Biserica Sf. Trei Ierarhi, unde se află mormântul cu Cuza. Totuşi, mai întâi au intrat în Palatul Mitropolitan.

Cititi si:  Unirea Principatelor: Oficialităţile nu s-au mai prins în hora Unirii. Este o premieră!

UPDATE (11:48) Cu ocazia zilei Unirii Principatelor a fost organizată şi o paradă militară.

UPDATE (11:38) Trădătorii", "La puşcarie" – alte "sloganuri" preferate de unii dintre manifestanţi. Sunt mai multe zone de unde sunt huiduieli. În lateralul hotelul Traian, spre Lapuşneanu, este un grup "tradiţional" de protestatari din Iaşi, activeşti care manifestă cu oricare ocazie. Spre cinema Victoria, sunt asocialţiile care militează pentru autostrăzi. În centrul Pieţei, este grupul din jurul AUR.

Cititi si: Huiduieli în Piaţa Unirii în timpul discursurilor ţinute de premierul Ciucă şi Marcel Ciolacu

UPDATE (11:35) Huiduielile din Piaţă au continuat inclusiv la discursurile ţinute de Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi cel al primarului Chirica. Edilul s-a referit la dezbinare, în vreme ce premierul a mers mai departe, vorbind de tendinţele şi manifestările extremiste.

UPDATE (11:27) Sonorizarea are deficienţe mari. După garduri aproape că nu se înţelege nimic din ce vorbesc cei de pe scenă.

UPDATE (11:25) "Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă", şi -a început Marcel Ciolacu discursul, pe fondul huiduielilor din piaţă. Se strigă "Hoţii!". "Nucleul" dur al mulţimii care huiduie este format din simpatizanti AUR: "PNL si PSD, aceeaşi mizerie", "Vrem anticipate", "Hoţii". Corul de huiduieli a continuat şi în momentul în care premierul Ciucă şi-a început discursul.

UPDATE (11:15) George Simion, şeful AUR, este îmbrăcat la fel ca  Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Cititi si: Scandal în faţa Bisericii “Trei Ierarhi”. Ciucă şi Ciolacu au mers acolo la mormântul domnitorului “Alexandru Ioan Cuza

UPDATE (11:11) Este pentru prima dată când primarul Mihai Chirca este poziţionat, pe scenă, în lateral. Mereu el a stat în centru, acolo unde este tribuna. De remarcat, de asemenea, că George Simion, liderul AUR, a sta pe scenă doar cât a fost intonate inmul, iar apoi a coborât.

UPDATE (11:05) Faţă de alţi ani, în zona din centrul Pieţei sunt două rânduri de garduri care delimitează populaţia de ansamblul statuar. În zona "tampon" sunt numeroşi jandarmi şi politişti. Anul trecut, perimetrul din jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza a fost înconjurat cu un singur rând de garduri păzit doar de poliţiştii locali, care au fost daţi la o parte cu uşurinţă de către George Simion şi susţinătorii săi: aceştia s-au urcat cât mai sus pe soclu scandând sloganuri şi fluturând steaguri.

Fotografia de mai jos este realizata pe 24 ianuarie 2022

UPDATE (11:02) La manifestări au ajuns premierul Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Unii participanţi au început să scandeze: Hoţii, Hoţii!, iar din alte părţi ale Pieţei Unirii s-au auzit "Ciucă, plagiatorul!".

UPDATE (10:50) În Piaţa Unirii s-au adunat în jur de 4.000 de persoane. Lumea stă inclusiv în zona staţiei de tramvai, pe Lăpuşneanu şi în zona hotelului Unirea. Dintre oficialităţile care vor fi prezente amintim pe: Gheorghe Flutur sau Ludovic Orban. Ei sunt în interiorul hotelului Traian, încă nu au ieşit pe scenă. Premierul Ciucă este la Aeroport, el vizitează terminalul T4, obiectiv ce este în construcţie.

TEXT INITIAL: Cu această ocazie au fost organizate şi o serie de proteste împotriva autorităţilor din Bucureşti, autorităţi care ignoră sistematic finanţarea unor obiective strategice, consideră asociaţiile civice. Manifestarea a fost organizată de către asociaţiile civice “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, “Împreună pentru A8” şi Reset .

De asemenea, preşedintele AUR George Simion şi simpatizanţii partidului său au organizat un marş pe traseul Palatul Culturii – pietonal Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii. La manifestări şi-au anunţat prezenţa premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

A venit și garda de onoare. Fanfara a pus capăt concertului de muzică populară.

Europarlamentarul Eugen Tomac de la PMP a ajuns si el in piata Unirii la manifestarile dedicate Unirii Principatelor.

Oamenii prezenţi la manifestările dedicate Unirii Principatelor au început să se prindă déjà în horă. Asta mai ales din cauza frigul de afară.

Comentarii