De Sănătate

Punem punctul pe știi

Valul 4 la Maternitatea „Elena Doamna”

121 de gravide infectate au născut la Elena Doamna. Nici una nu era vaccinată

vineri, 03 decembrie 2021, 02:50
4 MIN
 121 de gravide infectate au născut la Elena Doamna. Nici una nu era vaccinată

În două luni şi jumătate, 121 de gravide infectate cu noul coronavirus au născut la maternitatea ieşeană u niciuna nu era vaccinată. „În valul patru a fost o pondere mai mare a cazurilor grave, care au avut nevoie de respiraţie asistată, până la intubaţie, şi care din fericire apoi au evoluat bine. Nu s-a pierdut nicio gravidă în această perioadă”, ne-a declarat dr. Răzvan Socolov, şeful Secţiei de Obstetrică

 

Valul patru al pandemiei de coronavirus a fost cel mai dificil pentru Maternitatea „Elena Doamna”, în comparaţie cu valurile anterioare, susţin specialiştii ieşeni. Pe lângă faptul că în ultimul val au fost numeric cele mai multe cazuri tratate de medici de la începutul pandemiei, au fost şi foarte multe cazuri grave, iar toate femeile care au ajuns aici au fost nevaccinate. Astfel, în ultimele trei luni, în perioada 10 august – 31 octombrie, din 121 de gravide care au ajuns la maternitatea ieşeană, nu era niciuna vaccinată.

„În valul patru a fost o pondere mai mare a cazurilor grave, care au avut nevoie de respiraţie asistată, până la intubaţie, şi care din fericire apoi au evoluat bine. Nu s-a pierdut nicio gravidă în această perioadă, au mai fost care au avut nevoie de transfer doar pentru consultaţii, dar vizavi de tratamente nu”, a explicat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică. Spre exemplu, la unitatea medicală care este spital suport COVID, în luna octombrie, o treime din totalul naşterilor au fost în rândul femeilor depistate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Astfel, din 35 de naşteri COVID pozitiv, 16 au fost cezariene, 19 naturale, iar în septembrie au fost 11 femei depistate pozitiv cu COVID care au născut, şase prin cezariană şi cinci natural.

Maximul a fost atins la jumătatea lunii octombrie, când într-o singură zi au fost 14 femei confirmate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, fiind atunci cel mai mare număr de paciente internate în acelaşi timp la unitatea medicală de la începutul pandemiei. La momentul respectiv, faţă de primele planuri aprobate de DSP în momentul transformării unităţii în spital suport-COVID, numărul de paturi destinate pacientelor COVID-19 s-a triplat.

„Numărul de cazuri în valul patru a fost cel mai mare, în intervalul septembrie-octombrie. Încărcarea pe pavilionul II a fost cea mai mare, au fost zile şi cu 14 femei pozitive, în diverse etape ale sarcinii”, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna”. Specialiştii susţin că principalul motiv care stă la baza deciziei gravidelor de a nu se vaccina este teama că vaccinurile ar putea face rău fătului. „Vaccinurile, cel puţin cele pe bază de ARN mesager, nu reprezintă un pericol pentru copil. Dimpotrivă, copilul poate chiar să beneficieze de vaccin, în sensul că va avea şi el anticorpi şi este cumva mai protejat o perioadă”, a completat prof. dr. Răzvan Socolov.

Ce spun studiile în domeniu

În acest context, medicii reiau importanţa vaccinării gravidelor, mai ales având în vedere că valul al patrulea a fost caracterizat de o pondere mai mare a cazurilor grave. Gravidele care se infectează, mai ales dacă este vorba despre trimestrul al doilea sau începutul celui de-al treilea trimestru de sarcină, au un risc mai mare de a dezvolta forme grave şi de a ajunge inclusiv la necesitatea de respiraţie asistată sau intubaţie. Spre exemplu, într-un studiu realizat de către „UK Obstetric Surveillance System (UKOSS)”, a reieşit faptul că vaccinurile aprobate în momentul de faţă anti-COVID-19 oferă o protecţie ridicată pentru femeile însărcinate şi sunt sigure pentru aceste persoane.

În mod concret, studiul analizează diferite rapoarte din spitalele din UK încă de la începutul pandemiei până în iulie 2021. 3.371 de gravide infectate cu COVID-19 au fost internate pe perioada monitorizării, iar starea de sănătate la momentul internării a devenit din ce în ce mai gravă cu cât s-a prelungit pandemia: 24% dintre gravidele internate în primul val aveau forme moderate sau severe, 36% în cazul tulpinei Alpha şi 45% în cazul Delta. De la 1 februarie, când gravidele au început să fie vaccinate în UK, din cele 742 de femei însărcinate internate doar patru au primit o singură doză de vaccin şi niciuna nu avea schema completă realizată.

O altă analiză realizată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord între iulie şi septembrie 2021 arată că o cincime dintre pacienţii internaţi cu COVID-19 în Anglia erau femei însărcinate nevaccinate. Totodată, studiul arată că 32% dintre femeile cu vârsta între 16 şi 49 de ani internate în UK la ATI, care beneficiau de oxigen, erau gravide nevaccinate, spre deosebire de 6% câte erau la debutul pandemiei în martie 2020.

Comentarii