200 de studenţi au protestat în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi

luni, 26 iunie 2023, 22:00
2 MIN

Circa 200 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie au protestat luni, 26 iunie, în fața sediului central al UMF. Aceștia nu sunt de acord cu decizia conducerii universităţii de a fi obligați să aibă prezența de 70% la cursuri pentru a putea promova anul.

Protestele au vizat şi creşterea tarifului la cămine, a taxelor şi unele dificultăţi care au apărut în sesiune cu privire la evaluarea digitală, pe tablete. Studenții s-au plâns și de faptul că unele cursuri la care vor trebuie să meargă sunt învechite și neactualizate, iar profesorii nu le țin ei, ci își trimit asistenții acolo.

„Ca studenţi medicinişti este de o importanţă vitală să beneficiem de o pregătire adecvată şi riguroasă. Sistemul medical este criticat adesea, însă rar sunt subliniate cauzele fundamentale ale acestor probleme. Este necesar să ne implicăm într-un efort comun, să ne apărăm dreptul la o educaţie de înaltă calitate. Educaţia de azi este oglinda medicilor de mâine. Avem nevoie de o bibliografie actualizată, de examene corect concepute şi de o comunicare adecvată între studenţi şi profesori”, au precizat studenţii în anunțul cu privire la protest.

Au existat trei ore de discuții cu reprezentanți ai conducerii universității, la finele protestului. Reprezentanții UMF au transmis că nu se poate modifica prevederea legată de prezență și că vor studia cererile studenților pentru a vedea unde pot fi făcute îmbunătățiri, legat de cum se desfășoară cursurile și în special pe partea de curățenie în cămine și cantină.

Până în momentul de faţă, nicio societatea studenţească de la UMF nu şi-a asumat acest protest, aceștia spunând că vor realiza chestionare anonime în rândul studenților și vor prezenta rezultatele conducerii universității.

Comentarii