De Business

Punem punctul pe știi

2024, în Analiza Erste: România riscă intrarea în spirala salarii-preţuri

joi, 30 noiembrie 2023, 08:00
1 MIN
 2024, în Analiza Erste: România riscă intrarea în spirala salarii-preţuri

Presiunile de pe piaţa muncii din România şi inflaţia încă ridicată sunt principalii factorii determinanţi ai creşterii puternice a salariului nominal şi accentuează riscurile intrării în spirala salarii-preţ în 2024. Astfel, consumul privat din România se va menţine cel mai ridicat din Europa Centrală şi de Est (ECE), plasând creşterea economică pe tendinţă pozitivă, potrivit unei analize a Erste Group Research (EGR).

De notat că, potrivit datelor BNR, România are o uriaşă contribuţie a consumului la PIB: 80%, cea mai mare din regiune.

Dată fiind prognoza privind menţinerea consumului şi a aportului său la PIB, pentru România este estimată o creştere economică de 3,3% în 2024, cea mai mare din regiune şi egală cu cea a Serbiei. În 2025, creşterea produsului intern brut (PIB) al României ar urma să se detaşeze de plutonul ECE, până la 4,8%, urmată tot de Serbia, cu 3,6%.

Economiile regiunii vor continua să sufere anul viitor de pe urma evoluţiei economiei germane, iar fără relansarea consumului (ca urmare a diminuării presiunilor inflaţioniste), perspectivele creşterii ar fi fost îndoielnice. Creşterea consumului privat în România va fi de circa 3% în 2024, aproximativ egală cu cea din Polonia şi uşor sub cele din Croaţia şi Ungaria.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii