370 de firme ieşene, în topul naţional pe domenii, iar 38 din ele sunt pe primul loc. Industria domină. Iată clasamentele!

miercuri, 04 octombrie 2023, 01:50
6 MIN
 370 de firme ieşene, în topul naţional pe domenii, iar 38 din ele sunt pe primul loc. Industria domină. Iată clasamentele!

370 de firme din Iaşi s-au clasat în topul naţional al firmelor realizat de Camera de Comerţ şi Industrie România, iar 38 dintre acestea s-au plasat pe primul loc la nivel naţional. Dintre campionii economiei ieşene, cele mai multe companii intrate în topul naţional provin din Industrie, Servicii şi Comerţ, iar reprezentarea Iaşului în Topul Naţional se traduce în 2,74 miliarde euro cifră de afaceri, după cum au calculat specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

 

38 de firme din Iaşi s-au clasat pe primul loc în topul naţional, 92 firme pe locurile 2-3, iar 240 firme pe locurile 4-10. Cele mai multe dintre companiile care reprezintă Iaşul printre cele mai bune din ţară, 126 sunt din industrie, 112 din sfera serviciilor profesionale, 65 din comerţ, 20 de firme din construcţii, 19 firme din IT şi cercetare-dezvoltare, 16 firme din agricultură şi 12 firme din domeniul turismului şi restaurantelor.

„La ultimele opt ediţii, Iaşul a propulsat de fiecare dată peste 300 de firme în Topul Naţional, chiar aproape 400 la ultimele două ediţii. Nu pot să nu mă întreb câte firme ieşene, şi de ce calibru, s-ar fi numărat printre cei mai buni dintre cei buni din ţară dacă regiunea noastră nu ar fi fost atât de vădit ocolită de marile investiţii în proiectele de infrastructură”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Firmele ieşene intrate în topul celor mai bune firme din România deţin împreună 31,18% din cifra de afaceri totală a anului 2022 la nivelul judeţului Iaşi şi plătesc lefurile a 27.955 salariaţi (aproape un sfert din numărul total de salariaţi din societăţile comerciale locale).

În topul judeţean, realizat în urmă cu aproape două luni de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi au intrat anul acesta 3.457 de firme ieşene. Dintre acestea, cele mai bune 370 s-au clasat în topul naţional „Clasamentele judeţene sunt realizate pe baza unei metodologii complexe şi unitare la nivel naţional, iar Topul Naţional al Firmelor este organizat de către Camera de Comerţ şi Industrie a României, în baza clasamentelor furnizate de Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene”, a explicat Sorin Gheorghiu, director de comunicare la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi,

Dintre firmele de top din Iaşi, patru sunt întreprinderi foarte mari (cu peste 1.000 de salariaţi) şi 26 au ocupat diverse poziţii la clasa de mărime “întreprinderi mari” (au între 250 şi 999 de salariaţi).

Foarte mari

Dintre cele foarte mari, Antibiotice SA (1.355 angajaţi în 2022) a ocupat primul loc în topul naţional pe domeniul de activitate “Fabricarea produselor farmaceutice”, BorgWarner România (1.778 angajaţi) a luat argintul în industria de “fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule”, SCC Services Romania SRL (1.050 angajaţi) este pe locul al treilea în ţară în domeniul IT&C şi Cercetare – Dezvoltare, la “alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei”, iar ApaVital SA (1.395 angajaţi) este pe locul al cincilea la nivel naţional în ce priveşte “captarea, tratarea şi distribuţia apei”.

Mari

La categoria întreprinderilor mari, Iaşul a urcat pe podiumul naţional, ocupând poziţiile 1-3, cu 11 firme. Patru dintre acestea sunt pe primul loc: Cotnari SA, în cultivarea strugurilor, Fermador SRL, în prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, Omco România SRL, în industria fabricării altor maşini şi utilaje de utilizare generală şi Siorom SRL, care activează în fabricarea altor produse manufacturiere.

Servicii

În domeniul Serviciilor, Iaşul are trei medaliaţi cu argint şi unul cu bronz din categoria firmelor mari: Arcadia Policlinic SRL (318 angajaţi), Attrius Developments SRL (373 angajaţi) şi Servicii Publice Iaşi SA (561 angajaţi) s-au clasat pe locul al doilea în ţară, pe obiectul fiecăruia de activitate. Iar bronzul domeniului Servicii, la “Activităţi ale centrelor de intermediere telefonică (call center)” i-a revenit companiei ieşene Conduent Business Services Romania SRL.

Mijlocii

Întreprinderile mijlocii din Iaşi intrate în top naţional reprezintă 20% din total (75 din 370), cele mici reprezintă 32% din total, iar microîntreprinderile, 39%.

Întreprinderi mijlocii sunt considerate acele firme care au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro. Întreprinderile mici au între zece şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la zece milioane euro, echivalent în lei, iar microîntreprinderile sunt firmele cu până la nouă salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane euro echivalent în lei.

Construcţii

Din domeniul construcţiilor, două firme din Iaşi s-au clasat pe primul loc la nivel naţional şi ambele sunt, de fapt, specializate în demolări: Deco Dem Natura SRL este pe primul loc în România la clasa de mărime întreprinderi mijlocii, iar Aria Ecodem SRL la microîntreprinderi. În total, 20 de companii din Iaşi au intrat în topul naţional în domeniul Construcţiilor, ocupând locurile 1-10 pe diversele tipuri de activităţi de construcţii pe care le desfăşoară. Şi, deşi am fi fost tentaţi să credem că lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale sunt obiectul de activitate fanion al construcţiilor ieşene, doar trei firme cu acest obiect de activitate au intrat în topul naţional: Das SRL, pe locul al şaptelea în rândul întreprinderilor mijlocii, Mahina House Zahner 5 SRL (locul 10 la microîntreprinderi) şi Yriss Casa SRL, tot pe locul al zecelea, dar la categoria întreprinderilor mici.

Pentru calcularea topurilor, Camerele de Comerţ judeţene au folosit aceleaşi formule, bazate pee cinci indicatori: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat. Fiecăruia dintre aceşti indicatori i s-a dat o anumită pondere, iar cifra de afaceri contează cel mai mult în clasamentul final (50%). Doar pentru domeniul IT&C şi Cercetare – Dezvoltare ponderea cifrei de afaceri e de 40%, în timp ce eficienţa utilizării capitalului angajat are o pondere de 20% (pentru toate celelalte domenii acest indicator are o pondere de 10% din ratingul final). În plus, o altă condiţie pentru accederea în top a fost ca firmele să nu fi înregistrat pierderi în anul 2022. De aceea, Amazon Development Center nu apare în topul naţional din acest an.

 

În plus, firmele membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi au primit o bonificaţie de 10% din punctajul total. Ceea ce poate face ca acest clasament să difere uşor de altele, care iau în calcul doar cifra de afaceri, profitul şi numărul de angajaţi, de exemplu.

 

Alte branduri

 

Alte branduri cunoscute în Iaşi şi clasate în topul naţional sunt Conex Distribution, Aeroportul Iaşi, Casa Auto, Centrul Lingvistic Twinkle Star, Coriolan, Electra, Fiterman Pharma, Focality, Garom Food, Grenzebach, Ircon, Leier-Brikston, Necom, Proinvest Group, Rompak, Roton, Sedcom Libris, Agrocomplex Lunca Paşcani, Agroindustriala Bucium, Avi-Top, Chambon, Coseli, Ecolab, Editura Gama, Editura Polirom, Electroputere VFU Paşcani, Exonia, IG Watteeuw Romania, Iulius, Kosarom, Marcel, Mennekes, Misavan, Ness România, Panifcom, Sophia România şi multe altele, fiecare la domeniul şi clasa de mărime corespunzătoare. 

Comentarii