508 victime ale violenţei domestice în primele 3 luni

miercuri, 22 aprilie 2020, 01:50
2 MIN
 508 victime ale violenţei domestice în primele 3 luni

Peste 500 de persoane au fost victime ale violenţei domestice în judeţul Iaşi doar în primele trei luni ale acestui an. Datele au fost oferite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi în urma unei solicitări a senatorului Dan Lungu. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen şi subliniază importanţa unor investiţii în acest sens. 

Dan Lungu menţionează că, deşi izolarea a dus la scăderea altor infracţiuni, numărul victimelor violenţei domestice rămâne ridicat. Conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliţie, în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate 508 victime ale violenţei domestice, dintre acestea, 324 fiind femei adulte, 68 sunt bărbaţi, iar 116 sunt minori, dintre aceştia din urmă 57 de sex masculin şi 59 de sex feminin. Cele 508 victime au rezultat în urma a 478 de situaţii. Cele mai multe plângeri dintre cele 478 au fost înregistrate în mediul rural, 318, iar restul de 160 în mediul urban. Senatorul ieşean a demarat o campanie de conştientizare şi informare cu privire la violenţa domestică anul trecut, campania subliniind amploarea numărului de cazuri de violenţă domestică la nivelul judeţului Iaşi.

„În ultimii trei ani, numărul victimelor violenţei domestice la nivelul judeţului Iaşi a continuat să crească. De la începutul anului trecut, până la finalul lunii septembrie, totalul victimelor înregistrate era deja unul de 1.700, conform autorităţilor locale. Peste 500 de victime, dintre care cele mai multe din nou femei adulte, înregistrate numai din ianuarie până la finalul lui martie, ar trebui nu doar să ne îngrijoreze, ci chiar să ne determine să venim cu soluţii în ajutorul celor vulnerabili“, subliniază senatorul ieşean. Acesta atrage atenţia că situaţia este cu atât mai gravă cu cât victimele sunt în acest moment închise în casă cu agresorul lor, pe fondul ordonanţei militare.

„În condiţiile în care pandemia ne obligă să stăm izolaţi, multe dintre victime sunt închise în case cu agresorii lor şi nu pentru toată lumea casa este un adăpost sigur. Avem mare nevoie de investiţii în servicii prin care victimelor să li se poată acorda cu promptitudine ajutor – servicii online şi programe derulate de asociaţii neguvernamentale“, subliniază Dan Lungu. Victimele violenţei domestice sau cei care doresc să semnaleze astfel de abuzuri pot apela numărul 112 sau linia specială 0800 500 333, pusă la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi. Linia telefonică specială este gratuită şi poate fi apelată 24/24 şi în fiecare zi a săptămânii. 

Comentarii