În 7 ani, numărul firmelor ieşene s-a dublat, numărul angajaţilor e acelaşi. „Inteligenţa a suplinit restul: Iaşul e avangarda digitalizării”

64 de companii ieşene, premiate la Gala CCI. S-a vorbit de greutăţile în afaceri, s-a cerut autostradă

sâmbătă, 16 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 64 de companii ieşene, premiate la Gala CCI. S-a vorbit de greutăţile în afaceri, s-a cerut autostradă

A plouat cu premii la Gala Mediului de Afaceri, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. 64 de companii ieşene au primit trofee pentru clasarea pe primele poziţii (după cifra de afaceri) în domeniile în care funcţionează. La Dineul Laureaţilor, s-a vorbit despre greutăţile întâmpinate de firme în anul 2023, cauzate între altele de criza declanşată de războiul din Ucraina, care a întrerupt în unele sectoare aprovizionarea cu materiale.

S-a vorbit însă şi despre proiecte de energie verde, despre nevoia de implicare mai activă a mediului academic în economie şi s-a pus accent pe presiunea pe care mediul de afaceri ar fi îndreptăţit să o pună asupra guvernanţilor, pentru realizarea cât mai urgentă a autostrăzilor care pot face Iaşul un punct economic mai atractiv pentru investitori.

“Putem fi mândri că întreaga economie ieşeană performează. Ce-i drept, ca să fim sinceri, performează într-o zonă destul de polarizată. Pentru că firmele aflate în top produc două treimi din cifra de afaceri a firmelor ieşene. Ştim cu toţii ce înseamnă polarizarea regională. Ştim cu toţii ce înseamnă absenţa investiţiilor(…) Mai mult decât atât, este rugămintea noastră de vreo 3 – 4 ani de zile către tot ceea ce înseamnă decident politic, să acordăm 6% din PIB pentru Educaţie. Indiferent cât de inteligenţi am fi în dezvoltarea afacerilor în judeţul nostru, totul trebuie să se bazeze pe educaţie”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Paul Butnariu, în deschiderea evenimentului prin care premianţii celei de-a 30-a ediţii a Topului Firmelor Ieşene aveau să fie aplaudaţi.

Echipa câştigătoare a anului: Aeroportul Iaşi

“În Iaşi sunt 22.000 de firme active care depun bilanţuri. Din 2016 până în 2023 cifra de afaceri a firmelor s-a dublat, dar numărul de personal angajat a rămas acelaşi”, a mai spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, care a concluzionat: „Asta înseamnă că Iaşul s-a adaptat cu inteligenţă la noile tehnologii, la ceea ce însemnă tehnologii moderne în construcţii, utilaje performante şi tot ce înseamnă digitalizare, automatizare şi crearea de posibilităţi de a avea rezultate, de a avea cifră de afaceri. Şi cred că reuşeşte să demonstreze că este în avangarda industriilor creative, în avangarda digitalizării în România”.

„A fost o perioadă grea, mai ales în turism, acolo unde se vede această penurie de personal. Statul trebuie să facă legi sigure pentru mediul de afaceri, să creeze premisele unui mediu de afaceri puternic. O autostradă – nu este suficient. E importantă interconectarea între toate tipurile de transport”, a subliniat şi gazda evenimentului organizat la Grand Hotel Traian, Vasile Puşcaşu, administrator Motel Traian & Grand Hotel Traian.

Printre premianţi s-au numărat Brikston Construction Solutions, Build Corp, Casa Auto, Clima Therm Center, Coriolan Aur Smarald, Das, Eky-Sam, Electra, Endorfine Wellness, Exonia Holding, Fermador, Focality, Iulius management Center, Misavan Trading, Phinia Delphi România (fosta BorgWarner), Antibiotice, Fiterman Pharma, Polirom Packaging, Sedcom Libris, Share Architects, Twinkle Star şi multe altele.

La Gala Laureaţilor s-a lansat şi Catalogul anual al firmelor de top, “Topul Firmelor din Judeţul Iaşi Ediţia 2023”, “cel mai important şi cuprinzător clasament al comunităţii de afaceri, realizat după o metodologie complexă, unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerţ din România, în baza indicatorilor financiari ai companiilor”, care oferă posibilitatea de a verifica şi analiza performanţa şi ierarhia firmelor ieşene situate pe locurile 1-10, pe domenii de activitate şi clase de mărime.

Clasamentele pot fi verificate şi online, la adresa www.cciasi.ro/top

 

Comentarii