76 de ani, durata medie de viață a ieșenilor. Cât trăiesc românii în funcție de județul în care locuiesc

duminică, 10 septembrie 2023, 13:32
2 MIN
 76 de ani, durata medie de viață a ieșenilor. Cât trăiesc românii în funcție de județul în care locuiesc

Spune-mi în ce județ stai și o să afli durata medie a ​Spune-mi în ce județ stai și o să afli care e durata medie a vieții tale. Tulcea, de pildă, este județul cu cea mai mică durată medie a vieții din România. Din 1990 încoace, e tot pe la coada acestui clasament (în 1990, tulcencele aveau cea mai mică speranță de viață- puțin peste 70 de ani, dar la bărbați erau sătmărenii). La polul opus stă Vâlcea.

La fel stau lucrurile în privința speranței de viață. Tulcenii au o speranță de viață aproape identică cu cea a argentinienilor și mai mare decât locuitorii din Seychelles, Bahamas sau Brunei dar probabil calitatea vieții e mult diferită.

Dacă ne uităm la densitatea locuitorilor pe kilometrul pătrat, regăsim Tulcea tot la coada clasamentului, cu 27,5 locuitori/kmp). Ca idee, județul Tulcea are o densitate a locuitorilor pe km pătrat mai mare decât Suedia și puțin mai mică decât Letonia.

 

La Iași, durata medie de viață este de 76,19 ani, cu 4 ani mai puțin decât Vâlcea, locul unde trăiesc cei mai longevivi români.

Adevărul despre speranța de viață din România este că locuri cu profiluri comparabile – avantaje similare și probleme similare – au rezultate foarte diferite în privința indicatorilor legați de durata vieții sau speranța de viață. Constanța, județul vecin cu Tulcea la sud, are o speranță de viață mult mai mare (cu circa doi ani) și o durată mai mare tot cu 2 ani a vieții. La fel stau lucurrile și cu județul vecin la Vest, Brăila; diferențe mari ale celor doi indicatori. Iar în termeni demografici, 2 ani înseamnă enorm: e diferența dintre SUA ȘI Columbia sau dintre Elveția și Cipru.

Dar Tulcea nu a ajuns aici de ieri, de azi. Locul ei în clasament ține de alegerile pe care le-a făcut de-a lungul istoriei și de efectele acestor alegeri asupra comportamentelor sociale și politicevieții. Tulcea și Vâlcea – extremele României.

Mai mult, pe Hotnews

Comentarii