A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani

vineri, 27 ianuarie 2023, 19:54
2 MIN
 A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani

Attilio Labis, fost prim-balerin în anii 1960 şi un important apărător al şcolii franceze de balet, a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat vineri Opera din Paris, relatează AFP.

Născut pe 5 septembrie 1936 dintr-un tată sicilian şi o mamă franceză, Attilio Labis a devenit elev al şcolii de balet înainte de a se alătura Operei din Paris în 1954. În 1958, el a participat la războiul din Algeria, apoi a revenit în cadrul Baletului un an mai târziu.

Labis s-a remarcat când a dansat în 1960, alături de prim-balerina Claude Bessy, în "Pas de Dieux", o coregrafie a legendei de la Hollywood Gene Kelly pentru Opera din Paris. El a fost numit prim-balerin în urma acestei prestaţii. Le Monde l-a numit atunci drept "un rege tânăr şi superb al Olimpului".

Attilio Labis s-a remarcat, de asemenea, pentru interpretarea sa în "Icare", creat de coregraful Serge Lifar în 1935 şi reluat în 1962 cu decoruri şi costume noi de Pablo Picasso. Soţul Christianei Vlassi, prim-balerină cu care a avut doi copii, Attilio Labis a fost lăudat pentru tehnica sa de neoprit.

Deşi susţinător al stilului francez, Labis a luat lecţii în Rusia cu mari pedagogi precum Alexander Puşkin (profesorul lui Rudolf Nureyev şi Mihail Barîşnikov).

Attilio Labis a fost şi coregraf, creând pentru Opera din Paris "Arcades", un balet care aduce un omagiu şcolii franceze, dar şi o versiune a "Romeo şi Julieta" şi a "Spartacus". El a devenit, de asemenea, profesor la şcoala de dans a Operei din Paris, dar şi în străinatate.
 

Comentarii