A murit singurul preot din Dieceza de Iaşi care împlinise 100 de ani: în 2019 a vorbit cu Papa Francisc

marți, 28 decembrie 2021, 02:56
2 MIN
 A murit singurul preot din Dieceza de Iaşi care împlinise 100 de ani: în 2019 a vorbit cu Papa Francisc

Ieri, la două zile după sărbătoarea Crăciunului, primul preot din Dieceza de Iaşi care a trăit până la 100 de ani – pr. Anton Bişoc – s-a stins din viaţă la Casa Bisericii din Gherăeşti, Neamţ, unde şi-a petrecut ultimele luni din viaţă. 

Pr. Bişoc şi-a început activitatea de preot chiar în parohia de Gherăeşti, fiind hirotonit acolo, în acelaşi loc unde şi-a încheiat, aşa cum descriu reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, „pelerinajul pământesc”. Născut în septembrie 1921 la Mogoşeşti-Siret, pr. Anton Bişoc a fost inclusiv student al Institutului Agronomic din Iaşi şi profesor suplinitor de limbă română şi geografie. A predat şi la Seminarul din Iaşi şi majoritatea activităţii liturgice şi-a petrecut-o ca paroh la Cotnari – 1967 – 1990. Atunci s-a pensionat şi s-a retras la Voievodeasa unde a stat până în primăvara lui 2021, când a mers la Casa Bisericii din Gherăeşti. De acolo a continuat să slujească cum a putut comunităţii, a scris în publicaţii religioase, a oferit sfaturi tinerilor preoţi etc.

Pr. Anton Bişoc a fost în prim-planul activităţilor desfăşurate de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi: pe 1 iunie 2019 a fost în catedrală atunci când Papa Francisc a vizitat Iaşul. I-a oferit o lumânare aprinsă Papei, pe atunci având 98 de ani. Aceasta a fost depusă de papţ, alături de o icoană primită de la un tânăr care urma să intre în preoţie, la icoana Fericitului Anton Durcovici. În 2014 a fost în primul rând la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, alături de cele mai importante figuri din Biserica Catolică din România şi de reprezentanţii de la Vatican veniţi în capitala Moldovei. „Părintele Anton Bişoc, conform datelor cunoscute, este primul preot din istoria Diecezei de Iaşi care a păşit pragul vârstei de 100 ani, prilej cu care PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel au ţinut să fie alături de părintele Anton, la acest ceas aniversar, celebrând o Sfântă Liturghie chiar în ziua aniversării, 10 septembrie 2021. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus marţi, 28 decembrie, la ora 13.00, în Biserica «Trupul şi Sângele Domnului» din Gherăeşti, unde, seara, la ora 17.00, se va celebra Sfânta Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului părintelui Anton. Înmormântarea va avea loc la Gherăeşti miercuri, 29 decembrie 2021, la ora 10.00”, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. 

Comentarii