A patra tranşă din PNNR vine cu o misiune aproape imposibilă: reducerea cheltuielilor cu personalul!

marți, 11 aprilie 2023, 07:00
2 MIN
 A patra tranşă din PNNR vine cu o misiune aproape imposibilă: reducerea cheltuielilor cu personalul!

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor să vină la şedinţa de guvern de miercuri cu măsurile de reducere a cheltuielilor necesare acoperirii golului de 20 de miliarde de lei din buget. La orizont se prefigurează astfel măsuri de austeritate, întrucât România trebuie, de asemenea, să diminueze cheltuielile cu personalul din sistemul de stat, ca pondere în PIB.

Reducerea ar trebui asigurată prin noua lege a salarizării personalului din sistemul public, care este un jalon pentru cea de-a patra cerere de plată din PNRR şi are ca termen luna decembrie 2023, aminteşte ministrul Marcel Boloş.

România trebuie să diminueze ponderea cheltuielile cu salariile bugetarilor, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), luni, la Digi24, în contextul unei discuţii despre cele 20 de miliarde de lei lipsă în buget. „Cheltuielile cu salariile reprezentau 37% (din veniturile statului – n. red.), eram printre primele locuri în UE, şi aici, la acest indicator, trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul”, a spus ministrul.

Marcel Boloş a precizat că România şi-a asumat în PNRR reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, o o condiţie „dură” pe care o impune Comisia şi asumată de fostul Guvern:

„Eu am vorbit despre impactul şi implementarea reformei privind salarizarea personalului bugetar şi am vorbit de trei scenarii posibile pe care oricând Comisia poate să le invalideze. Un lucru e cert, la această reformă avem de demonstrat Comisiei Europene un impact financiar semnificativ. Aceasta presupune că trebuie să venim cu soluţii de sustenabilitate pe termen lung în ceea ce priveşte salariile. Noi avem jalon pe trimestrul doi al acestui an, acest jalon, legea salarizării unitare este parte din cererea de plată numărul patru şi termenul este luna decembrie. Deci, din acest punct de vedere timpul pe care îl avem la dispoziţie este suficient pentru a oferi Comisiei o alternativă de validare a jalonului.”, a declarat ministrul Boloş.

„Condiţia aceasta dură de sustenabilitate pe care noi am moştenit-o în PNRR nu va fi una uşoară şi mă bazez pe negocierile şi discuţiile pe care le-am purtat până acum pentru pensiile speciale.”, a precizat Marcel Boloş.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii