A scăpat cu viaţă după ce a băut antigel, dar are rinichii distruşi

vineri, 20 decembrie 2019, 02:57
2 MIN
 A scăpat cu viaţă după ce a băut antigel, dar are rinichii distruşi

În această perioadă a anului, creşte numărul persoanelor intoxicate cu etilenglicol din neatenţie sau din greşeală. Cel mai recent caz care se află de o săptămână în atenţia medicilor de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani din judeţ, care a fost găsit într-o dimineaţă de membrii familiei sale în comă profundă, în curtea casei. Iniţial, membrii echipajului medical care au ajuns la faţa locului l-au transportat la Spitalul de Neurochirurgie crezând că este vorba despre o afecţiune neurologică.

„Medicii de acolo au exclus că ar fi vorba despre un traumatism cranio-cerebral, iar în contextul în care avea acidoză metabolică şi suspiciune de intoxicaţie cu etilenglicol a fost trimis la noi unde s-a făcut hemodializă de urgenţă“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Bărbatul a fost internat direct în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), iar după trei zile de tratament, starea sa s-a ameliorat. Medicii spun că acesta a avut noroc că a fost găsit la timp de familia sa, deoarece dacă ar mai fi stat câteva ore, starea sa putea să fie una mult mai gravă. Acum însă este posibil să fie nevoit să facă dializă în permanenţă, având în vedere că i-au fost afectaţi rinichii.

În astfel de cazuri, contează foarte mult ca persoana intoxicată să ajungă cât mai repede la spital pentru a beneficia de tratament, leziunile fiind ireversibile dacă timpul de intervenţie este mai mare de câteva ore.

„Din fericire trăieşte, însă în schimb este posibil să nu recupereze niciodată disfuncţia renală, să rămână pe dializă toată viaţa. Insuficienţa renală se recuperează mai greu, este vorba şi despre o vârstă mai înaintată“, a completat medicul ieşean.

Specialiştii se aşteaptă ca în sezonul rece numărul cazurilor de acest gen să crească şi recomandă ca substanţele toxice, cum ar fi antigelul sau lichidul de parbriz, să fie depozitate în locuri mai puţin accesibile pentru a evita confuziile.

Comentarii