Admiterea la universităţile din Iaşi, cifre record cu două zile înainte de încheiere

joi, 23 iulie 2020, 01:49
3 MIN
 Admiterea la universităţile din Iaşi, cifre record cu două zile înainte de încheiere

La Facultatea de Medicină Veterinară sunt peste 6 candidaţi pe un loc. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 7 pe loc, iar la Automatică şi Calculatoare aproape 5 pe un loc.

Universităţile din Iaşi se apropie de ultimele zile de înscrieri, dar ritmul depunerii de dosare continuă să fiu unul foarte ridicat.

Spre exemplu, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ s-au atins cifre mai mare decât cele din urmă cu cinci ani, când fusese înregistrat un record, iar ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu pe vremea respectivă, a venit la Iaşi la deschiderea anului universitar tocmai pentru a aplauda această reuşită.

În momentul de faţă sunt depuse 1623 de dosare pe 623 de locuri la buget, concurenţa cea mai mare fiind, de departe, la Facultatea de Medicină Veterinară, unde sunt 616 dosare depuse pe 93 de locuri, mai mult de 6 candidaţi pe un loc.

La Facultatea de Zootehnie au fost depuse 275 de dosare pe 133 de locuri bugetate, la Horticultură 163 pe 123 de locuri bugetate şi la Agricultură 569 de dosare pe 274 de locuri bugetate.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-a depăşit, la nivelul zilei de ieri, numărul de 10.000 de dosare depuse pe toate locurile scoase la concurs de cele 15 facultăţi.

Pe hârtie, locurile de la buget sunt acoperite la toate facultăţile, existând o serie de situaţii deosebite faţă de admiterea din alţi ani.

Spre exemplu, la specializarea Kinetoterapie, unde sunt doar 28 de locuri la buget şi 37 la taxă, sunt 328 de dosare depuse, ceea ce înseamnă că ar ajunge concurenţa la 11,7 candidaţi pe un loc bugetat, concurenţă record pentru întreaga universitate.

Admiterea merge bine la multe facultăţi, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, spre exemplu, care are specializarea Kinetoterapie, sunt 618 dosare depuse pe 89 de locuri bugetate, o concurenţă de aproape 7 candidaţi pe un loc, în timp ce la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor sunt cele mai multe dosare depuse, aproape un sfert din total – 2.248.

Facultatea de Matematică, deşi are mai multe locuri la buget ca în alţi ani, are cifre similare la concurenţă, aproape 2,5 pe un loc, fiind 304 dosare pe 135 de locuri bugetate, în timp ce, deşi căutată în continuare, Psihologia nu mai are concurenţa de 8 pe loc din ultimii doi ani, fiind totuşi multe dosare depuse – 550 pe 120 de locuri bugetate, deci 4,6 pe un loc.

Ambele facultăţi de teologie şi-au ocupat integral locurile la buget, în condiţiile în care mai sunt două zile de admitere, până pe 24 iulie.

Dacă USAMV şi UAIC încheie admiterea pe 24 iulie, iar la UMF va fi examenul pe 26 iulie, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi admiterea continuă până pe 28 iulie, iar ritmul pare să se fi stabilizat la peste 150 de candidaţi pe zi.

Cum admiterea la TUIASI se face cu un singur dosar şi o singură taxă la toate facultăţile, evidenţa candidaţilor este una reală, fiind, la închiderea ediţiei, circa 3.350 de candidaţi la cele 11 facultăţi, doar la Facultatea de Arhitectură fiind stopate înscrierile.

Există şi un număr de 132 de dosare depuse de cei care au mai urmat o facultate şi vor urma cursurile în regim de cu taxă. La Automatică şi Calculatoare se anunţă o concurenţă record, fiind dublul numărului de candidaţi faţă de anul trecut, circa 1.443 pe 309 locuri la buget, circa 4,7 pe un loc.

Peste 300 de candidaţi se înregistrează şi la Facultatea de Mecanică, la Electronică Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi la Construcţii şi Instalaţii. (Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI)

Comentarii