Aeroportul caută fonduri UE de peste 100 de milioane de euro. Ce planuri sunt avute în vedere.

sâmbătă, 13 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 Aeroportul caută fonduri UE de peste 100 de milioane de euro. Ce planuri sunt avute în vedere.

Dezvoltarea viitoare a Aeroportului Internaţional va face obiectul unui masterplan. Totodată, Consiliul de Administraţie (CA) al aerogării ieşene a anunţat ieri că va fi reactualizat studiul de fezabilitate elaborat acum 10 ani. În acest sens, potrivit preşedintelui CA, Mitică Rebegea, aerogara a contactat deja firma care a întocmit documentaţia (Search Corporation). 

Membrii CA, într-o conferinţă de presă comună cu directorul interimar Mo­nica Nichituş, au precizat ieri că intenţia aerogării este de accesa fonduri europene în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare. Costurile modernizării aeroportului vor fi cunoscute după reactualizarea studiului. „Aeroportul Iaşi a beneficiat de un proiect major finalizat în 2008, proiect care nu a putut fi dus la îndeplinire până în momentul de faţă. Ceea ce se-ntâmplă acum, cu dezvoltarea pe partea de vest a pistei, s-a ajuns într-o fază în care se presupune că peste 2-3 ani se va bloca. Dez­voltarea pe partea de vest va fi limitată din cauza configuraţiei terenului. Dacă stăm cu mâinile în sân, în 2-4 ani se poate bloca. În acest sens, CA a reluat vechiul proiect pentru a-l reactualiza“, a declarat Mitică Rebe­gea. El a menţionat că proiectul de modernizare va fi implementat eta­pizat.

Acum 10 ani, studiul de fezabilitate al Search Corporation estima costuri de 200 milioane euro, din aceşti bani circa 60 milioane euro fiind pentru noua pistă inaugurată în 2014. Cei 140 milioane euro erau estimaţi pentru celelalte facilităţi: nou terminal, zonă cargo, căi de rulare şi platformă de îmbarcare/debarcare. Pe termen scurt, conducerea aeroportului vrea să ex­tinde actuala platformă şi să renoveze clădirea Aviaţiei Utilitare unde ar urmă să fie mutate birourile administrative ale regiei autonome. Nu în ultimul rând, în prima jumătate a acestui an vor fi selectaţi şi noii directori ai Aeroportului, în contextul în care CA a lansat deja procedurile pentru selecţia acestora.

 

 

Comentarii