Afacere murdară cu bagaje pierdute pe aeroport, „vândute” cu 10 lei pe Facebook. Ce se ascunde în spatele schemei: e nevoie de un singur click

joi, 02 noiembrie 2023, 22:59
1 MIN
 Afacere murdară cu bagaje pierdute pe aeroport, „vândute” cu 10 lei pe Facebook. Ce se ascunde în spatele schemei: e nevoie de un singur click

Bagaje pierdute sau uitate în aeroport, vândute la preţ de chilipir. E ultima ţeapă pe Internet care îţi poate zbura banii din cont cât ai zice check in. Fiecare troller, spune anunţul fals, costă mai puţin de 10 lei şi ar putea conţine o mică avere: haine, bijuterii sau dispozitive electronice. În realitate, cine accesează link-ul ca să facă plata, pierde şi datele contului. Aeroporturile şi companiile aeriene ne liniştesc: nu vinde nimeni bagajele rătăcite. 

Dai mai puţin de 10 lei şi primeşti acasă un troler, pierdut sau uitat pe aeroport, cu obiecte de mii de euro. Oferta irezistibilă a fost pusă pe o pagină falsă de Facebook care o imită perfect pe cea a Aeroportului internaţional Henri Coandă. Pentru mai multă credibilitate, indivizii au creat şi profiluri false de pe care au lăsat recenzii de la clienţi mulţumiţi. 

Bagajul de 10 lei care goleşte carduri

"Informaţia este complet falsă şi fotografia folosită este falsă şi s-a aplicat logo-ul companiei Aeroporturi Bucureşti. Am aflat că astfel de postări au apărut şi în alte ţări, de exemplu pe un cont fals al Aeroportului Gatwick singura diferenţă era preţul, acolo se vorbea de o liră. Probabil englezii sunt mai zgârciţi şi nu riscă mai mult", spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Otopeni.

Bagajul cu surprize ascunde de fapt o escrocherie de zile mari. Postarea conţine un link ce trebuie accesat pentru a face plata. Însă dată introduse datele cardului, nu rămânem doar fără suma modică, ci şi fără informaţiile personale care ajung pe mâna hackerilor. 

Mai mult, pe observatornews

Comentarii