Agent imobiliar pus la muncă în folosul ieşenilor după a băgat în buzunar bani din fondul DNA. Cerea un comision de 10%

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Agent imobiliar pus la muncă în folosul ieşenilor după a băgat în buzunar bani din fondul DNA. Cerea un comision de 10%

Doi ani şi zece luni pentru trafic de influenţă în formă continuată: aceasta este condamnarea primită de fostul agent imobiliar Dan Marian Beşliu, pe care procurorii DNA l-au acuzat că ar fi pretins bani de la două persoane pentru a urgenta restituirea unor suprafeţe de teren din zone „bune” ale oraşului. În ciuda condamnării, Beşliu nu ajunge însă după gratii: prin aceeaşi hotărâre, magistraţii Tribunalului Iaşi au suspendat pedeapsa cu închisoarea, pe durata a trei ani de supraveghere.

Faptele de care a fost Beşliu a fost acuzat de către DNA s-au petrecut în 2017. Potrivit procurorilor, bărbatul se lăuda că poate interveni pe lângă funcţionari publici, pentru a facilita eliberarea unor titluri de proprietate. Mai precis, susţinea că are influenţă pe lângă o angajată de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) Iaşi. Cu acest “as” în mânecă, ar fi încasat o parte din banii ceruţi, fără să aibă habar că aceştia proveneau din fondurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit rechizitoriului, dosarul său a fost deschis în mai 2017, atunci când un cunoscut de-al lui Beşliu l-a denunţat. Denunţătorul era mandatar al unui ieşean care încerca din 1991 să recupereze proprietatea familiei: 1,8 ha de teren arabil situat pe raza fostei Ferme a partidului „Carpaţi”, din Valea Lupului. Cum dreptul de proprietate îi fusese invalidat, ieşeanul s-a adresat instanţei şi a obţinut câştig de cauză, în 2009. Cu toate acestea, sentinţa nu a fost pusă în aplicare. Practic, funcţionarul ADS pe care Beşliu pretindea că îl poate influenţa ar fi avut doar rolul de a urgenta acest proces.

În mai 2017, denunţătorul a discutat cu Beşliu despre acel teren. Procurorii aveau să afle că în timpul conversaţiei Beşliu i-a promis că va interveni pe lângă funcţionarul public de la ADS “pentru un comision de 10% din valoarea terenului”. Anchetatorii au calculat că valoarea de piaţă a terenului la acel moment era de 900.000 de euro, deci “comisionul” pretins era de aproximativ 90.000 de euro.

Potrivit procurorilor, pe parcursul a şase întâlniri, toate petrecute în 2017, Dan Marian Beşliu ar fi primit de la denunţător suma de 5.600 de euro şi 150 de lei, fără a şti că este interceptat. Cea mai mare parte a banilor provenea însă din fondul special al DNA, în timp ce anchetatorii supravegheau întâlnirile celor doi şi interceptau telefonul lui Beşliu. Când a aflat de acuzaţii, Beşliu s-a apărat spunând că banii primiţi de la denunţător au avut caracter de împrumut.

Însă tot în 2017, în noiembrie, fostul agent imobiliar a pretins de la o altă persoană 10.000 de euro, pentru a o determina pe funcţionara ADS să pună la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar Iaşi o suprafaţă de 13,9 ha necesară punerii în posesie a mai multor proprietari.

Procurorii au trimis dosarul lui Beşliu în instanţă în decembrie 2020, procesul a început la Tribunalul Iaşi în februarie 2022, după mai bine de un an de amânări, iar luni instanţa de fond l-a condamnat la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 10 luni pentru trafic de influenţă în formă continuată.

În acelaşi timp, magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. Lui Beşliu i se impune, în schimb, obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială. În plus, pe parcursul termenului de supraveghere, va trebui să presteze “muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al municipiului Iaşi – Direcţia de Asistenţă Comunitară sau Direcţia Exploatare Patrimoniu, judeţul Iaşi, pe o perioadă de 80 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”, după cum se arată în sentinţa Tribunalului Iaşi. Mai mult, judecătorii au dictat şi confiscarea celor 5600 euro şi de 150 lei obţinuţi prin săvârşirea infracţiunii. Faţă de această sentinţă, Beşliu are, însă, drept de apel.

Comentarii