De Business

Punem punctul pe știi

Agricultorii au redescoperit îngrășămintele naturale, pe fondul scumpirii celor chimice. Bălegarul a devenit marfă rară

vineri, 08 aprilie 2022, 20:59
1 MIN
 Agricultorii au redescoperit îngrășămintele naturale, pe fondul scumpirii celor chimice. Bălegarul a devenit marfă rară

Forțați de scumpiri, fermierii români se întorc la fertilizarea pământului cu bălegar, după ce prețul îngrăşămintelor chimice s-a triplat.

În întreaga lume, gunoiul de grajd a redevenit o marfă valoroasă. Trebuie colectat, păstrat și folosit cu grijă, pentru că altfel poluează apele și solul cu nitrați, hormoni, antibiotice sau bacterii care pot provoca boli.

În Rotbav, Brașov, Vasile Papuc are o sută de hectare semănate cu grâu, porumb și lucernă. A renunțat să mai fertilizeze solul cu îngrășăminte chimice pentru că l-ar costa mai bine de 40 de mii de lei, de când le-a crescut prețul, și foloseşte gunoi de grajd. 140 de vaci are în ferma de unde îl strânge.Pentru producția de îngrășământ natural se folosesc orice fel de dejecții de la animale. O vacă produce patru tone de bălegar pe an, iar o pasăre de curte, 40 de kilograme de găinaț.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii