Alegeri fără surprize la USR. Dan Lungu nu a reuşit să clatine scaunul lui Manolescu

luni, 07 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Alegeri fără surprize la USR. Dan Lungu nu a reuşit să clatine scaunul lui Manolescu

Numărătoarea voturilor pentru alegerea preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România (USR) a avut loc sâmbăta aceasta, la conducerea organizaţiei scriitorilor rămânând Nicolae Manolescu.

Chiar dacă mulţi dintre scriitori, în special cei tineri, şi-au arătat susţinerea faţă de ieşeanul Dan Lungu pentru preşedinţia USR, Nicolae Manolescu a obţinut mult mai multe voturi decât principalul său contracandidat. Astfel, la şefia USR a rămas Nicolae Manolescu, cu un total de 744 de voturi, urmat de Dan Lungu, care a obţinut 336.

„Mulţumesc pentru încredere şi ajutor tuturor celor m-au votat, tuturor celor care au fost alături de mine în această campanie lungă şi complicată“, a declarat Dan Lungu după aflarea rezultatelor. De asemenea, scriitorul ieşean a mai menţiont şi că „cele peste 300 de voturi obţinute de mine arată că există o dorinţă puternică de schimbare în Uniunea Scriitorilor, de care sper că viitoarea conducere va ţine cont“. Dintre cei aproximativ 2.700 de membri ai Uniuniii Scriitorilor din România, doar 2.276 au avut drept de vot, ceilalţi neavând cotizaţia plătită la zi. Dintre aceştia, 1.261 şi-au ridicat buletinele de vot, iar 1.242 le-au folosit.

Pentru şefia USR au mai candidat şi Ştefan Mitroi, care a obţinut 98 de voturi, Simona Vasilache, care a fost votată de 43 de membri USR, şi Narcis Zărnescu, care a fost votat de doat 7 membri. De asemenea, 15 voturi au fost anulate. Astfel, conform procesului verbal al Comisiei de Monitorizare a alegerilor de la USR, rezultatele finale îl arată pe Nicolae Manolescu câştigător cu un procent de 60,64% din cele 1.227 de voturi valabil exprimate, urmat de Dan Lungu, cu 27,38%. Ceilalţi candidaţi au obţinut 7,99% (Ştefan Mitroi), 3,50% (Simona Vasilache) şi 0,57 (Narcis Zărnescu). 

Nicolae Manolescu începe astfel cel de-al patrulea mandat de preşedinte al Uniunii Scriitorilor, după alegeri declarând că „Le mulţumesc că mi-au acordat încredere încă o dată şi într-un chip masiv. Asta înseamnă continuitate. Nu persoana mea e în discuţie aici, ci programele noastre, ce am făcut până acum. Persoana mea putea să lipsească din această conjunctură, doar că, iertat să fiu, n-am prea avut pe cine să las în urmă. Cei care voiau, nu meritau, cei care meritau, nu voiau. Cam aşa au stat lucrurile“, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, Nicolae Manolescu.  În cadrul şedinţei Consiliului USR, scriitorii Varujan Vosganian şi Gabriel Chifu au fost realeşi, la propunerea preşedintelui Uniunii, prim vicepreşedinte al USR, respectiv vicepreşedinte al USR. 

Comentarii