Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, în fața unei opoziții unite. Ce șanse are?

duminică, 03 aprilie 2022, 10:03
1 MIN
 Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, în fața unei opoziții unite. Ce șanse are?

Duminică au loc alegerile parlamentare în Ungaria. Deși războiul din Ucraina a dat peste cap campania electorală, sondajele din ultimele zile arată că premierul Viktor Orban nu a avut foarte mult de suferit din cauza prieteniei sale cu Vladimir Putin, iar actual premier de la Budapesta are mari șanse la o nouă victorie.

Relația apropiată a lui Viktor Orban cu președintele Vladimir Putin a fost reevaluată, din momentul în care Rusia a invadat Ucraina. Guvernul de la Budapesta a fost criticat de partenerii din grupul de la Vișegrad, inclusiv de către aliații apropiați de la Varșovia.

Potrivit ultimului sondaj de opinie, actualul premier este pe cale să câștige alegerile de astăzi cu o marjă confortabilă, deși nu suficient de mare pentru a-și asigura o nouă supermajoritate în parlament.

Partidul său, Fidesz, are o susținere de 50% în rândul alegătorilor deciși, potrivit sondajului realizat de institutul Median. Prin comparație, alianța de opoziție, formată din șase partide destul de diferite, este creditată cu 40%.

În Parlamentul ungar, care are 199 de mandate, diferența de 10 puncte s-ar putea traduce în 128 de mandate pentru Fidesz – mai puține decât cele 133 necesare pentru o supermajoritate legislativă, dar cu mult peste cele 100 de locuri minime pentru a forma un guvern.

Aflați amănunte de pe b1tv.ro.

Comentarii