Alegeri la Baroul de avocaţi din Iaşi. Am luat pulsul candidaţilor: cinci pentru funcţia de Decan

marți, 02 mai 2023, 01:50
16 MIN
 Alegeri la Baroul de avocaţi din Iaşi. Am luat pulsul candidaţilor: cinci pentru funcţia de Decan

Zi de alegeri pentru cei 811 avocați, membri ai Baroului Iași, care își vor desemna mâine, 3 mai, decanul Baroului Iași și reprezentanții în Consiliul Baroului, Comisia de Cenzori și Comisia de Disciplină. Pentru cea mai înaltă funcție din Barou, deși una onorifică, lupta se dă între cinci avocați renumiți în Iași. Cine sunt candidații pentru funcția de decan și cum pledează în fața „juriului” care îi va desemna sau nu câștigători, aflați din acest articol. I-am rugat pe toți cinci să răspundă la trei întrebări, aceleași pentru toți și am încercat să-i vedem și așa cum se prezintă pe Facebook.

Decanul Baroului Iași este ales de către Adunarea Generală a baroului, dintre avocații definitivi cu o vechime în profesie de cel puțin 10 ani. Acesta trebuie să fie membru al baroului de cel puțin cinci ani, este ales pentru un mandat de patru ani și poate fi reales o singură dată.

În ordinea în care și-au înscris candidaturile pentru alegeri, cei cinci posibili viitori decani sunt:

Ana Maria Borș, Oana Neda, Doina Stupariu, Ciprian Mitoșeriu și Neculai Volovăț. Întrebările la care i-am invitat să răspundă sunt următoarele:

1. Care sunt calitățile care vă pot face să câștigați alegerile?

2. Ce promisiuni electorale puteți face pentru a convinge colegii din Barou să vă voteze? Care credeți că sunt direcțiile/proiectele/inițiativele pe care Baroul Iași ar trebui să le continue sau să le urmeze în mandatul dumneavoastră?

3. Cine este contra-candidatul de care vă temeți în această cursă? (Sau cine credeți că are cele mai multe șanse să fie ales, după dumneavoastră?)

Anamaria Borș și Magia ordinii la locul de muncă

Prima înscrisă în cursa pentru funcția de decan nu ocupă în acest an nicio funcție, nici în Consiliul Baroului, nici în cele două comisii, de cenzori sau de disciplină.

„Love people. Not labels” – este sloganul sub care candidata la alegerile 2023 pentru decanatul Baroului Iași, Anamaria Borș, și-a făcut o fotografie și a postat-o pe Facebook în urmă cu ceva timp.

O altă fotografie, în care se poate citi titlul unei cărți, “Magia ordinii la locul de muncă”, dezvăluie puțin din preocuparea pentru organizare și eficientizare, așa cum reiese și dintr-o serie de postări pe pagina de socializare (https://www.facebook.com/avocatanamariabors) în care avocata mărturisea că, la cabinetul său de avocatură, lucrează, împreună cu colegele ei, “la proiecte faine, căutăm soluții pentru a integra cât mai mult digitalizarea în activitatea noastră, dorim să ne eficientizăm și să reducem acel termen de 2-3 săptămâni până reușeam să procesăm solicitarea unui client” sau că „Împreună cu colegele mele, caut un alt mod de lucru pentru a micșora timpul nostru de răspuns și pentru a îmbunătăți comunicarea cu clienții noștri”.

Pagina de socializare susține calitățile pe care și le-a identificat Anamaria Borș, cu fotografii cu flori, design interior, călătorii, ținute elegante și aventură și lasă să vadă că nici bricolajul nu o sperie, iar cizmele cu toc și fusta elegantă nu sunt chiar incompatibile cu mânuitul unei șurubelnițe, dacă e nevoie să monteze singură un birou.

Sintagma “promisiuni electorale” nu a plăcut niciunuia dintre candidații chestionați, iar Anamaria Borș spune că “nu ar trebui să vorbim despre promisiuni electorale, ci despre propunerea unor obiective pe care le vom putea îndeplini doar împreună” și menționează, ca obiective,

•        crearea unei comunități unite pentru a găsi soluții la provocările pe care le întâmpinăm în exercitarea profesiei,

•        implicarea în acțiuni care să reflecte o imagine reală a avocatului în societatea civilă și

•        încheierea de parteneriate cu alte barouri din țară pentru a dobândi vizibilitate la nivel național.

În plus, spune ea, “Îmi doresc să continui promovarea colegilor care reușesc să mă surprindă cu realizările lor, acesta fiind o modalitate prin care să le recunoaștem valoarea”.

Firesc, la cea de-a treia întrebare niciunul dintre posibilii viitori decani ai Barului Iași nu și-a numit în mod direct adversarul pe care îl creditează cu cele mai mari șanse de câștig. Anamaria Borș nuanțează însă: “Colegii mei au de ales dintre cinci candidați cu tipologii diferite și câștigătorul va fi cel care reflectă modul în care își doresc să vadă profesia”.

Oana Neda – leoaică şi Zână. Un candidat redutabil!

Cel de-al doilea candidat înscris pentru funcția de decan este avocata Oana Neda, actualul prodecan al Baroului Iași. Prodecanul este cel care îl înlocuiește pe decan la cererea sau în absența acestuia, așa încât Oana Neda pornește cu un incontestabil avantaj al experienței în cursa electorală.

Născută în zodia leului, posesoare a unui câine rottweiler, autoare unei povești despre “șoricelul cel viteaz” https://liternautica.com/epi-si-soricelul-cel-viteaz/?fbclidâIwAR2EFu8EpKAGWekq56uJwidG6VhCPNdzbqUUwde2_txEGpDNzowbHi8DMUc , Oana Neda poartă șepci, iubește îmbrăcămintea outdoor și ieșirile în natură, precum și tricourile cu inscripții prin care se auto-etichetează când ca zână, când ca oaie neagră.

Prietenii din mediul virtual o pot vedea în fotografii “îmblânzind” fie o motocicletă, fie o pisică, sau concentrată în timp ce se pregătește să tragă cu pușca la țintă. https://www.facebook.com/oana.neda

Pe site-ul litero-mania.com, unde Oana Neda a publicat proză scurtă, avocata e prezentată astfel: "Oana Neda a terminat Facultatea de Drept la Iași. Și-a obișnuit prietenii să le povestească lucruri amuzante din instanță și, paradoxal, au început să i se întâmple și alte lucruri, unele comice, altele tragice, toate interesante.

Îi place să privească și să asculte oamenii. Are sentimentul că, povestind despre ei, îi condamnă la neuitare”. https://www.litero-mania.com/flash-fiction-stories-septembrie-2022-independenta-de-oana-neda/  

Despre calitățile care o fac să fie o posibilă câștigătoare a funcției de decan Oana Neda, spune: "Cei care mă cunosc știu că pentru mine există puține chestiuni ce nu au soluție”, iar „loialitatea față de profesie și colegi, curajul, tenacitatea, rezistența la efort și adaptabilitatea la situații inedite. Am întotdeauna argumente în susținerea unei idei, sunt în egală măsură persuasivă și inventivă. Sunt un om onest, apreciez corectitudinea oricărei dispute și, pentru rezolvarea problemelor, am învățat că nu există uși închise, câtă vreme ai cheile potrivite”.

 În ce privește obiectivele pe care și le-a propus pentru mandatul de patru ani, dacă va câștiga alegerile Oana Neda punctează: „Pot să-mi asigur toți colegii că, în calitate de lider al baroului, voi continua ceea ce mi-am propus și ca prodecan” iar scopul ei este ca imaginea Baroului Iași să fie aceea de instituție puternică, unită și credibilă.

În plus, promite Oana Neda, “voi contribui la derularea proiectelor inițiate prin intermediul INPPA, instituție a cărei bună funcționare reprezintă garanția pregătirii tinerilor mei colegi”, iar „inițiativele privind conferințele și întâlnirile profesionale vor fi încurajate, cunoscută fiind importanța acestui gen de activități”.

“Funcția de consilier și  cea de prodecan mi-au dat prilejul să le întorc celor care îmi sunt zilnic alături bucuria pe care mi-au oferit-o. Sunt cea care, așa cum am mai spus, „AM FOST și SUNT ACOLO”, indiferent că e vorba de sediul Baroului, sălile de judecată sau cabinetul meu. Ușa mea e întotdeauna deschisă colegilor, iar problemele avocaților devin ale mele. Nu sunt promisiuni, nici cuvinte generate de contextul alegerilor, ci realitatea constantă, pe care nimeni nu o poate nega. Îmi doresc ca această poveste să continue, pentru că eu cred cu tărie în noblețea profesiei noastre și în puterea avocaților”, mai adaugă actualul prodecan al Baroului ieșean, care se profilează a fi unul dintre cei mai redutabili candidaţi.

Cât despre contra-candidați, Oana Neda crede că “Nimeni dintre cei care candidează la acest gen de alegeri nu ar trebui să se teamă de competiție. Cred că fiecare are respect față de profesie și colegi”, dar subliniază că “alegerile din Baroul Iași implică responsabilitate din partea colegilor, analiză și aprecierea atentă cu privire la cel pe care îl consideră, în egală măsură, capabil să îi reprezinte, să îi ajute și, la nevoie, să îi protejeze”.

Doina Stupariu – “Avocatul este în primul rând om”

Membră în Consiliul Baroului Iași, Doina Stupariu a fost cel de-al treilea candidat înscris în cursa pentru decan din acest an.

“Avocatul este în primul rând om” este titlul unui articol publicat de Doina Stupariu. Iar omul Doina Stupariu îşi întâmpină prietenii virtuali pe pagina de Facebook, în foarte multe dimineți, cu mesaje pozitive. Pagina sa e un amalgam de imagini cu porți deschise, flori, clipuri cu muzică, știri juridice, iar membrii familiei sunt personaje pe care le-a introdus demult prietenilor sau urmăritorilor săi.

Absolventă a Colegiului Național Iași și a Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Doina Stupariu se prezintă acum ca “Avocat Partener Mediator si Arbitru, dr. în economie la Societate civila de avocați "Doina Stupariu si asociații”.

„Trebuie să precizez că această funcţie este una onorifică/de reprezentare, este o demnitate. Nu poate fi comparată cu o funcţie de conducere precum cea de Director. Organul suprem este Adunarea Generală, apoi Consiliul Baroului și în cele din urmă Decanul, ca reprezentant al baroului”, a subliniat Doina Stupariu, care crede că experiența acumulată prin funcțiile deținute de-a lungul timpului (“Consilier în Consiliul  Baroului, Prodecan, Consilier UNBR, membru în Comisia Permanentă și, nu în ultimul rând, Director al Institutului Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților”), precum și proiectele realizate în cadrul unor grupuri de lucru, demonstrează că este un om cu spirit de echipă.

“Nu de mult, am finalizat și Caietul avocatului stagiar, un proiect foarte drag mie”, a mai mărturisit Doina Stupariu, cea care, alături de alți avocați țară, a redactat Codul Deontologic al Avocatului Român, Ghidul Orientativ al Onorariilor Minimale și care este coordonatorul în Baroul Iași și Barourile din Moldova al proiectului „Fii avocat în școala ta”, un proiect de educaţie juridică, realizat de UNBR (Uniunea Barourilor din Romania).

“ Am ajuns la vârsta când am acumulat înțelepciune și echilibru, am suficientă notorietate să pot face față provocărilor de zi cu zi, să pot reprezenta Baroul și interesele colegilor”, pledează pentru a fi aleasă în funcția de decan Doina Stupariu, care încheie: „Toți colegii care și-au depus candidatura sunt valoroși, nu i-am privit ca pe „adversari”. Consider că, prin ceea ce am făcut, pot să le ofer colegilor garanția că am puterea, voința și capacitatea de a realiza lucruri minunate împreună cu ei”.

Ciprian-Olimpiu Mitoșeriu – #Haicăsepoate

Voluntar la Asociația civică “Împreună pentru A8”, lector la Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecționarea Avocaților, avocat coordonator la Cabinet avocat Mitoșeriu Ciprian și membru în actualul Consiliu al Baroului, Ciprian Mitoșeriu, al patrulea avocat pe lista candidaților la funcția de decan își deschide secțiunea “despre” de pe Facebook cu îndemnul “diez haicăsepoate” https://www.facebook.com/cabinetavocat.mitoseriuciprian

Absolvent al Liceului C. Negruzzi și al Facultății de Drept/Științe Juridice din cadrul Universității Al. I. Cuza, Ciprian Mitoșeriu are și o diplomă de master în Drept European.

Pe rețeaua de socializare se mândrește cu fiica sa și postează anunțuri prin care oferă studenților și proaspeților absolvenți ai facultăților de drept posibilitatea de a urma stagii de practică profesională la cabinetul său.

La întrebările despre calitățile sale care îl pot face să câștige funcția de decan, precum și la cea despre obiectivele sale ca reprezentant al Baroului Iași, dar și la cea despre contracandidați a răspuns concis:

•        „Împlinesc în curând 23 de ani de când profesez în acest domeniu. Am avut timp să cunosc aproape toate problemele cărora trebuie sa le facă față avocații și am experiența necesară pentru a găsi soluții la aceste probleme. Dar principala calitate este determinarea de a-mi ajuta colegii și de a reda Baroului Iași locul pe care îl merită la nivel național”.

•        „Eu nu fac „promisiuni electorale… pentru a convinge colegii din Barou să mă voteze”. (…) Funcția de decan nu constituie un scop în sine, ci doar un instrument pe care îl pot folosi pentru a face ceea ce este bine pentru profesia și colegii mei, în măsura în care și dânșii vor considera că obiectivele mele merită efortul de a lupta pentru ele. Programul meu cuprinde 15 puncte, cele mai importante dintre acestea fiind legate de îmbunătățirea imaginii publice a avocatului și a avocaturii, dar și de facilitarea exercitării acestei profesii în bune condiții. Practic, activitatea avocatului, cu rol deosebit de important în activitatea de înfăptuire a justiției și în menținerea statului de drept, este una de interes public, ceea ce face ca modul în care avocatul își desfășoară activitatea să aibă repercusiuni în cele mai variate laturi ale vieții sociale”.

•        „Toți contracandidații mei sunt avocați experimentați, cu rezultate profesionale notabile. Mi-ar fi greu să stabilesc o ierarhie a eligibilității lor. Asta cu atât mai mult cu cât sunt personalități foarte diferite, cu caracteristici variate, ceea ce face ca fiecare să aibă nișa lui de susținători. Chiar dacă eu sunt încrezător în șansele mele, cred că fiecare dintre cei patru contracandidați este un adversar redutabil în această competiție electorală”.

Neculai Volovăț – Să-l uităm încuiat pe ministrul Predoiu într-un container

Pe 7 aprilie, cu o oră înainte de expirarea termenului pentru înscrierile în cursa pentru decanat, al cincilea candidat completa lista avocaților care se simt în stare să reprezinte Baroul Iași.

“Experiența profesională de 37 de ani în avocatură și de 5 ani în magistratură, experiența mai multor mandate de membru în Consiliul Baroului și în Consiliul Casei de Asigurări a Avocaților, experiența de viață, principialitatea, rectitudinea și obiectivitatea în gestionarea relaţiilor de conducere colectivă,  autoritatea și credibilitatea de care mă bucur față de  instituțiile statului și notorietatea în societate, atașamentul profund față de breaslă în general și empatia cu colegii avocați care doresc în mod real, nu doar declarativ, unitatea, și nu scindarea în grupuri a colectivului nostru”, acestea sunt atuurile pe care mizează avocatul Neculai Volovăț la alegerile pentru funcția de decan.

Pe 13 aprilie, printr-o postare intitulată “Avocați la container”, candidatul arăta pe pagina sa de Facebook și energia cu care e dispus să se implice în rezolvarea unor probleme punctuale:

„Avocați la container. E un titlu bun de piesă de teatru sau de film, de ce nu. Din cauza nepăsării și a lipsei de implicare a Ministerului de Justiție în rezolvarea găsirii unui spaţiu adecvat pentru ca avocații care trebuie să asigure serviciile de asistență juridică la Judecãtoria Răducăneni, jud Iași, aflată în renovare și mutată provizoriu în satul Cozia (asta înseamnă la noi cel puțin un an, doi), s-a ajuns la soluția disperată și urgentă a containerului.

Soluția adoptată de Consiliul Baroului Iași, de nevoie, aș spune, a plantării în preajma spațiului pus la dispoziţie de autoritățile locale pentru improvizata Judecătorie, a unui container (tip organizare de șantier, ca tip locuință e prea scump).

Baroul ar trebui sa găsească banii necesari, însă eu le propun colegilor să donăm, fiecare membru din Barou, câte 10 euro (s-ar strânge vreo 8000 euro), că să putem face achiziția și  să ne ajungă și pentru tras curent și căldură pentru la iarnă). Ar fi un semn de solidaritate de breaslă! La inaugurare să-l invităm pe ministrul Predoiu (fost avocat cândva) să taie panglica. Eventual să-l uitam încuiat înăuntru măcar pentru cateva ore!!!”

Posesor al unui câine din rasa Akita Inu, Neculai Volovăț îl prezintă pe acesta Khan (Volovăț) ca prietenul cu care stă la o cafea, iar în fotografiile personale apare fie la cârma unei ambarcațiuni, fie împreună cu familia.

În ce privește obiectivele sale pentru mandatul de decan, “ele cuprind propuneri de acțiuni în patru direcții:

a)      comunicare/digitalizare;

b)      pregătire profesională mai diversificată (cuprinzând și continuarea unor programe din mandatul trecut al Consiliului Baroului);

c)      prezența mai activă a Baroului în viața cetății, relaționare pro-activă cu media, parteneriate cu ONG-uri pentru organizarea de evenimente cu scop caritabil;

d)      socializare mai bună între membrii Baroului prin diversificarea activităților cultural-sportive, organizarea de conferințe/sesiuni de comunicări științifice de Ziua Naţională sau cea Europeană a Avocatului, precum și a unei petreceri care să devină tradițională. În situaţia în care voi fi ales Decan voi fi deschis la orice inițiativă, idee, propunere concretă venită de la orice confrate și le voi supune analizei și aprobării Consiliului Baroului”.

Ca și ceilalți patru candidați, la ultima întrebare adresată (formulată, de fapt, în două feluri diferite:  Cine este contra-candidatul de care vă temeți în această cursă? Sau cine credeți că are cele mai multe șanse să fie ales, după dumneavoastră?), Neculai Volovăț a abordat prima formulare, cea referitoare la teamă: „Consider că nu poate fi vorba despre teamă de vreun contra-candidat la nici unul dintre noi. Nu e un război, nici măcar un concurs, ci mai degrabă un moment de reflecție al fiecărui avocat pentru un exercițiu democratic privind viitorul Baroului nostru. Oricare dintre cei cinci candidați poate câștiga alegerile, fiecare având calitățile lui. Estimările unora sau altora sunt relative și cred că Adunarea Generală va da un vot rațional, mai bine chibzuit”.

Cum este privită competiţia de către alţi avocaţi

Dacă cei cinci candidați își vor convinge colegii să îi voteze sau nu, depinde deja de imaginea pe care au reușit să și-o facă de-a lungul timpului, în rândul celor din breaslă.

O subliniază și Marius Brănici, membru în actualul Consiliu al Baroului Iași: “Îmi doresc ca imaginea Baroului Iași să fie asociată cu o persoană integră din punct de vedere moral și profesional, care să se bucure de o reputație ireproșabilă. Totodată, din perspectiva mea, viitorul Decan al Baroului Iași ar trebui să fie o persoană echilibrată în abordarea problemelor și soluțiilor care corespund acestora și care, pe lângă susținerea vocală a anumitor puncte de vedere, uneori cu un anumit radicalism pe care nu îl pot sprijini, să fie capabilă să analizeze în mod rațional oportunitatea, finalitatea și mijloacele de realizare a celor susținute. Viitorul decan ar trebui să fie, cu siguranță, o persoană comunicativă, deschisă la nevoile colegilor și ale Baroului în ansamblul său. Nu în ultimul rând, ar fi de preferat ca persoana care va ocupa această demnitate, să cunoască organizarea administrativă a Baroului și să se fi implicat în mod activ și continuu în ascultarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă avocații, iar nu doar conjunctural, cu puțin timp înainte de organizarea alegerilor”.

Însă actualul decan al Baroului, avocatul Tudor Duca este în acest moment, probabil, persoana cea mai potrivită să spună care sunt calitățile care se așteaptă de la cel care îi va ocupa fotoliul, după alegerile de marți. Iar acesta a subliniat că timpul, “disponibilitatea de a aloca suficient timp pentru a rezolva problemele administrative ale instituției și, mai ales, problemele personale ale colegilor care îi solicită ajutorul”, este principala calitate pe care va trebui să o aibă decanul.

“Eu am discutat cu majoritatea candidaților la această funcție și le-am explicat că cel care va câștiga voturile avocaților va trebui să își regândească programul de zi cu zi în următorii patru ani, în sensul că va fi nevoit să taie din timpul pe care altminteri l-ar aloca propriilor clienți, familiei, hobby-urilor etc”, a adăugat Tudor Duca.

Cât despre direcțiile spre care va trebui să-și îndrepte atenția următorul decan, “judecând prin prisma experienței mele în această funcție, consider că viitorul decan va trebui să păstreze deschiderea instituției față de proiectele inițiate de colegii avocați, fie că aceștia fac parte din organul colectiv de conducere (Consiliul baroului), fie că sunt în afara acestuia. (…) De asemenea, viitoarea conducere a baroului va trebui să lucreze la consolidarea relațiilor cu celelalte instituții care își desfășoară activitatea în sfera justiției, precum și la creșterea încrederii cetățenilor în corpul profesional al avocaților”, însă, a conchis, în așteptarea zilei alegerilor, decanul Baroului Iași, “toți candidații sunt valoroși, fiecare având propriile atuuri. Toți au experiență mare în profesie și sunt cunoscuți de către colegi, așa încât am convingerea că vom reuși să îl alegem pe cel mai potrivit pentru această funcție”. 

Comentarii