Alegeri Turcia: Erdogan a fost reales în funcţie. Anunţ al Consiliului Electoral Suprem

duminică, 28 mai 2023, 22:16
2 MIN
 Alegeri Turcia: Erdogan a fost reales în funcţie. Anunţ al Consiliului Electoral Suprem

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, anunţă duminică preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK), relatează BBC News şi CNN.

Preşedintele YSK Ahmet Yener anunţă rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale din Turcia, Erdoğan a fost reales cu 52.14% dintre voturile exprimate, anunţă el.

”Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost introduse în sistem se duc la un singur candidat, rezultatul (alegerilor) nu se va schimba”, anunţă Ahmet Yener. Erdogan a obţinut 27.513.587 voturile exprimate, adică 52.14%, potrivit YSK, relatează CNN. El l-a înfrânt în turul doi al alegerilor prezidenţiale pe Kemal Kilicdaroglu, care a obţinut 25.260.109 dintre voturile exprimate, reprezentând 47.86%.

Mulţumirile lui Recep Tayyip Erdogan

La scurt timp după alegeri, preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan le mulţumeşte duminică alegătorilor pentru că i-au încredinţat conducerea Turciei încă patru ani, în pofida faptului că numărarea voturilor nu s-a încheiat. relatează BBC News. El a cântat muţimii înainte să i se adreseze. În pofida faptului că numărarea voturilor nu s-a încheiat, rezultatele iniţiale că Erdogan ar putea să intre în al treilea deceniu de putere, cu peste 52% dintre voturie exprimate în turul doi, comentează BBC

Discurs pasional al rivalului lui Erdogan

Aproximativ în acelaşi timp, rivalul preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyi Erdogan în urul doi al alegerilor prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, a denunţt duminică, într-un discurs pasional, regimul autoritarist al celui care se află de 20 de ani la putere şi ”alegeri nedrepte”, relatează BBC News. ”Trebuie să ştii că vom înfrunta aceeste dificultăţi care ne aşteaptă”, declară el. Kilicdaroglu nu şi-a recunoscut, însă, înfrângerea, în pofida faptului că rezultatele indică acest lucru. El le-a mulţumit celor 25 de milioane de tuci care l-au votat, în uralele mulţimii.

Comentarii