Alegeri Turcia: Erdogan le mulţumeşte alegătorilor şi revendică o victoria

duminică, 28 mai 2023, 19:55
2 MIN
 Alegeri Turcia: Erdogan le mulţumeşte alegătorilor şi revendică o victoria

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan le mulţumeşte duminică alegătorilor pentru că i-au încredinţat conducerea Turciei încă patru ani, în pofida faptului că numărarea voturilor nu s-a încheiat. relatează BBC News.

El a cântat muţimii înainte să i se adreseze. În pofida faptului că numărarea voturilor nu s-a încheiat, rezultatele iniţiale că Erdogan ar putea să intre în al treilea deceniu de putere, cu peste 52% dintre voturie exprimate în turul doi, comentează BBC.

Insa, potrivit agenţiei de presă Anka – apropiată opoziţiei -, Kemal Kiliçdaroglu a obţinut 51% dintre voturile exprimate, iar Recep Tayyip Erdogan 49%, la numărarea a 59% dintre buletinele de vot exprimate.

Cei doi şi-au îndemnat suţinătorii să vegheze urnele până la anunţarea rezultatelor definitive.

El se dovedeşte din nou de neînfrânt, în contextul în care opoziţia acuză faptul că nu a fost o cursă egală de la bun început. Având în vedere faptul că este preşedinte şi cel mai puternic om din ţară, acuză opoziţia, el avea tot aparatul de stat să învingă şi a fost mult mai bine plasat să-l înfrângă pe Kemal Kilicdaroglu, deoarece condiţiile nu au fost egale.

Erdogan being the president and the most powerful man in the country for decades, they argue he had all the state apparatus at hand and he was in fact in a much better place to beat rival Kemal Kilicdaroglu because the conditions were not equal. Erdogan, care se află la Istanbul, urmează să sosească la palatul prezidenţial din Ankara şi să se adreseze turcilor.

Potrivit BBC, oameni sărbătoreau, în maşini, claxonând şi strigând sloganuri în favoarea lui Erdogan. Susţinători ai formaţiunii sale ofereaiu steaguri ale Turciei şi AKP.

Erdogan a făcur aceste declatraţii în faţa susţinătorilor săi, în faţa sediului AKP din Istanbul. Traficul rutier a fost oprit în faţa sediului partidului. Şoferi claxonau şi stingeau şi apriondeau farurile maşinilor. Pasageri ieşeau pe jumătate din maşini şi fluturau steaguri ale Turciei,

Vânzători intrau în blocaje în trafic pentru a vinde bannere cu Erdogan şi eşarfe cu numele lui Erdogan imprimat pe ele. Numărarea voturilor nu s-a încheiat, însă la sediul AKP din Istanbul era o atmosferă de sărbătoare, gplăgioasă şi plină de energie.

Comentarii