Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alexe, la judecată în dosarul "Tabla". Înalta Curte va decide. El neagă tot

GALERIE
costel alexe
  • costel alexe
- +

Preşedintele Consiliului Judeţean ajunge în faţa judecătorilor. După o anchetă desfăşurată pe parcursul unui an şi jumătate, Costel Alexe a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi instigare la delapidare. Alături de acesta, va fi judecat, pentru dare de mită, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fostul director al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, alături de două subordonate.

Costel Alexe este acuzat că în aprilie 2020, pe când îndeplinea funcţia de ministru al Mediului, i-ar fi cerut lui Bogdan Grecu mai multe produse din tablă, în cantitate totală de 22 de tone. Produsele, respectiv tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectanculară şi rulouri de tablă, trebuiau predate pentru ca ministrul să dispună alocarea către combinatul Liberty Galaţi a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi pentru a manifesta indulgenţă la monitorizarea măsurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgură. Halda, cu un volum total de aproximativ 50 milioane de tone, ar fi trebuit închisă încă din 2009, dată stabilită în cursul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Neînchiderea ei, alături de alte depozite neconforme a dus la trimiterea României de două ori în judecată în faţa Curţii de Justiţie a UE. „Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, au menţionat procurorii DNA într-un comunicat. Produsele solicitate de Alexe, în valoare totală de aproape 100.000 lei, au fost livrate în două tranşe, pe 23 aprilie şi 7 iulie 2020, la sediul din Sculeni a unei societăţi comerciale administrate de Raluca Alexe, fosta soţie a preşedintelui CJ. Ulterior, Grecu ar fi cerut unor subalterne de la combinat să întocmească în fals două contracte de sponsorizare prin care să se justifice scoaterea din gestiune a materialelor şi livrarea acestora către Alexe.

Alexe neagă tot

Fostul ministru a negat ieri acuzaţiile aduse de procurorii DNA, afirmând că nu ar fi condiţionat niciodată exercitarea atribuţiilor sale de primirea vreunui folos material. Într-un comunicat de presă, Alexe şi-a prezentat pe larg activitatea în fruntea Ministerului Mediului, susţinând totodată că în această calitate nu avea nicio atribuţie prin care ar fi putut influenţa acordarea certificatelor verzi către combinatul din Galaţi. „Singura atribuţie a ministerului avizator este ordinul de ministru prin care lista cu beneficiarii este publicată spre transparenţă. Repet pentru a nu lăsa loc de interpretări: indiferent de numele ministrului, el nu poate influenţa procesul de acordare, care este un automatism pe care ministrul, la finalul procedurii tehnice, îl semnează spre a-l face public. Drept dovadă, combinatul siderurgic Liberty Galaţi a primit şi în 2018 şi în 2019 şi în 2020 aproape acelaşi număr de certificate verzi. Absurdul situaţiei este că pe procedura de avizare eu nici măcar nu figurez ca semnatar, lucru ştiut şi consemnat de documentele avute la dispoziţie de procurori, dar ignorat”, a precizat Alexe.

Acesta susţine că dosarul nu cuprinde probe concrete, ci doar speculaţii, lucru ce urmează să fie demonstrat în instanţă. „De acum încolo, voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăţia. Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credinţă şi nu am încălcat legea”, a încheiat preşedintele CJ.

Dosar de Înalta Curte

Cum faptele de care este acuzat Alexe au fost comise în perioada în care acesta era ministru, cazul său va fi analizat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii au dispus sechestrarea produselor de tablă primite de Alexe de la Liberty Galaţi, cerând instanţei supreme confirmarea măsurii asiguratorii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri