Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

marți, 19 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

Iulia Scântei şi Marian Enache, judecători ai Curţii Constituţionale, au fost văzuţi săptămâna trecută ieşind din biroul vicepreşedintelui Senatului, pesedistul Robert Cazanciuc. Cei doi magistraţi născuţi în Iaşi, foşti parlamentari de Iaşi pe listele PNL şi PSD, au participat la „procesul lui Eichman”, o scenetă comemorativă pusă în scenă de liceeni. Nu e clar ce-au discutat cei trei în spatele uşilor închise, dar întâlnirea a venit la o zi după ce opoziţia a cerut Avocatului Poporului să conteste la CCR comasarea alegerilor. Probabil o simplă coincidenţă, o inadecvare de program, dar rămânem cu un semn de întrebare. Cum de în toate cazurile când Curtea Constituţională s-a pronunţat împotriva eliminării pensiilor speciale, astfel de întâlniri întâmplătoare nu au fost consemnate? E un fapt care trebuie repetat până la plictiseală: PSD şi PNL controlează politic CCR. Dacă cele două partide şi-ar fi dorit cu adevărat eliminarea privilegiilor pentru speciali, magistraţii constituţionali s-ar fi conformat. În fapt, majoritatea judecătorilor sunt foştii lor colegi de partid.

Duminică, în timp ce ruşii îşi votau preşedintele cu pistolul la cap, în România, Biroul Electoral Central, controlat de PSD şi PNL, a decis să respingă înregistrarea unei alianţe de opoziţie (ADU) la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Probabil tot o coincidenţă. Drulă, Tomac şi Orban au acuzat o agresiune politică, un atentat la democraţie, şi au anunţat că vor contesta decizia la Înalta Curte. Într-o speţă similară, magistraţii instanţei supreme au refuzat în 2019, în plin regim Dragnea, să şteargă alianţa USR-PLUS de pe buletinele de vot. Vor rămâne judecătorii ÎCCJ consecvenţi propriei lor jurisprudenţe? Soluţionarea acestui dosar are o miză deosebită – vom afla chiar înaintea unui ciclu electoral cu patru rânduri de alegeri dacă PSD-PNL au reuşit să pună bocancul cu toată talpa pe grumazul puterii judecătoreşti. CCR-ul e al lor, CSM-ul e al lor (vezi multitudinea de săgeţi trimise de Consiliul Superior al Magistraţilor exclusiv la adresa „pârliţilor” din opoziţie), va fi şi ÎCCJ tot a lor?

Şi mai e ceva ce începe tot mai vizibil să devină al lor – partidul AUR. De câteva luni, partidul lui Simion a transferat zeci de parlamentari de la PSD-PNL şi sute de membri marcanţi din fostul USL. Poate că unii din conducerea AUR îşi doresc în mod sincer ca partidul să facă opoziţie actualei puteri, dar cei mai mulţi dintre noii membri abia aşteaptă patalamaua „de ales” ca să se întoarcă de unde au venit. AUR este în acest moment o anticameră pentru majoritatea PSD-PNL. Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui. 

Comentarii