Angajaţii din Ministerul Educaţiei au sporuri de opt ori mai mari ca profesorii

miercuri, 17 mai 2023, 13:30
2 MIN
 Angajaţii din Ministerul Educaţiei au sporuri de opt ori mai mari ca profesorii

Profesorii se pregătesc de grevă generală, nemuţumiţi, în primul rând, de salariile mici. În acelaşi timp, angajaţii din Ministerul Educaţiei primesc sporuri uriaşe la care profesorii nici nu pot visa. 

Sindicatele ameninţă cu greva generală începând de lunea viitoare, când şcolile s-ar putea închide. 70% dintre sindicalişti au fost în favoarea grevei generale. Cea mai importantă doleanţă este creşterea salariilor. În timp ce salariile profesorilor rămân foarte mici, angajaţii din Ministerul Educaţiei ridică sporuri lunare care se apropie de salariul unui profesor debutant (2.800 lei net pe lună, după spusele Ligiei Deca).

Toţi angajaţii din Ministerul Educaţiei primesc un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă, în valoare de 15% din salariu, deşi muncesc din faţa computerului şi din birouri. Profesorii nu primesc acest spor pentru condiţii grele de muncă, deşi predau la clase şi de 30 de elevi. 

Potrivit unui „fluturaş” de salariu consultat de Newsweek România, un profesor care primeşte un salariu de 3.600 de lei net ia un singur spor de suprasolicitare de 280 de lei. După cum se vede din documentul de mai jos, secretarul din Ministerul Educaţiei primeşte un spor de condiţii vătămătoare de peste 2.000 lei pe lună.

Profesorii nu iau acest spor pentru condiţii vătămătoare de muncă (15% din salariu) pe care îl primesc aproape toţi cei 1,2 milioane de bugetari. Newsweek a consultat un alt fluturaş de salarii şi a văzut că la o altă şcoală generală se acordă profesorilor spor de stres/suprasolicitare de 10% din salariu. În funcţie de salariul profesorului, acest spor este de 300-450 lei pe lună.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

 

Comentarii