Angajatori ieșeni prinși că foloseau străini la muncă fără să le respecte drepturile salariale

sâmbătă, 20 mai 2023, 13:57
3 MIN
 Angajatori ieșeni prinși că foloseau străini la muncă fără să le respecte drepturile salariale

În scopul îndeplinirii acțiunilor de control prevăzute în Planul de cooperare operativă pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2023, în perioada 08.05.2023—14.05.2023, ITM IASI a desfășurat acțiuni de control tip campanie având ca scop combaterea muncii nedeclarate și angajarea ilegală a străinilor pe teritoriul Romaniei. 

 

Campania s-a desfășurat în contextul în care fenomenul migrației cetățenilor stăini   în România a luat amploare, iar pentru o bună gestionare a acestui fenomen și promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor celor implicați, societatea românească și imigranți, se impune consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul României a cetățenilor din state terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din România.
 
Obiectivele campaniei:
• identificarea angajatorilor care desfășoară activități lucrative cu cetățeni străini;  
• verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea, executarea modificarea, suspendarea si încetarea contractului individual de muncă cu privire la cetățenii străini;
• eliminarea, dacă este cazul, a neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și prin aplicarea sancțiunilor contavenționale corespunzătoare;
• creșterea gradului de conștientizare a entităților contolate privind necesitatea respectării prevederilor legale privind munca stăinilor.  
 

Rezultatele campaniei

:
Au fost  efectuate un număr de 47 controale pentru verificarea modului în care angajatorii români, respectă prevederile legale referitoare la relațiile  de muncă și  a dispozițiilor O.G.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări au participat la 8 dintre acțiunile de control desfășurate de inspectorii de muncă.
Nu au fost constatate deficiențe în aplicarea dispozițiilor din O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
 
Au fost  dispuse însă  70 de măsuri cu termene precise de remediere a deficiențelor constatate în aplicarea Legii 53/2003-Codul Muncii și  10 măsuri  pentru neconformități cu privire la aplicarea dispozitiilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
 
Printre deficiențele constate menționăm pe cele referitoare la:
– neevidențierea corectă și reală în documente a orelor lucrate zilnic de salariați;
– neacordarea de către angajator a repausului zilnic și săptămânal; 
– lipsa  copiilor contractelor individuale de muncă pentru persoanele care  au fost identificate prestând activitate în locațiile suspuse verificării; 
–  lipsa dovezilor de plată lunar a drepturilor salariale;
–  lipsa dovezilor privind eliberarea documentelor de vechime.
 
Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 6000 lei și un avertisment scris.
 
”Dorim să specificăm faptul că I.T.M. IAȘI desfășoară în permanență campanii naționale sau locale, acțiuni proprii de control, precum și verificări ca urmare a sesizărilor înregistrate, prin intermediul cărora se dorește o mai bună conștientizare a angajatorilor și angajaților, în ceea ce privește necesitatea respectării legislației muncii.”

Comentarii