De Business

Punem punctul pe știi

Antreprenorii ieşeni se plâng de inflaţie. Creşterea preţurilor le dă frisoane

miercuri, 13 aprilie 2022, 19:15
5 MIN
 Antreprenorii ieşeni se plâng de inflaţie. Creşterea preţurilor le dă frisoane

„Cred că la finalul trimestrului al doilea, când vom trage linie, vom conştientiza cât de gravă e inflaţia”, a arătat un oficial al unei firme din domeniul alimentar la o conferinţă desfăşurată la Iaşi.

 

„Ne confruntăm cu o criză a combustibilului, preţurile la alimente cresc, va creşte presiunea salarială, avem o creştere economică mică, la o inflaţie mare. Însă, economia rezistă mai bine, lichiditatea este mai bună în piaţă, sistemul bancar este solid. Există în economie bani care nu se văd (din criptomonede, de la românii din străinătate, din videochat, din diferite tranzacţii). În vremuri liniştite, câştigurile sunt mici, marjele mici. Cine investeşte pe timp de criză, poate câştiga mult şi solid”. Cu această descriere a economiei din România, Cristian Hostiuc, directorul editorial al „Ziarului Financiar” a deschis, la Iaşi, conferinţa “Investiţi în România!” Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, a susţinut că “faţă de criza anterioară, nu sunt foarte multe cazuri de insolvenţă. Mediul antreprenorial din România a devenit mai performant, mai rezilient” şi a explicat că „România a început să producă primii unicorni şi jucători regionali, care spune multe despre capacitatea noastră de a ne susţine propriile afaceri”.

„În malluri este efervescenţă”

Momentele de criză globală sunt “lebede negre mondiale” la care mediul de afaceri trebui să reacţioneze promp şi să investească, crede Marius Perşenea, Chief Operation Officer, IULIUS: „Proiectul Pallas a luat naştere în timpul primei crize financiare şi a fost un pariu câştigător. Din a doua criză, criza COVID – am învăţat un lucru: în momentul în care apare «o lebădă neagră mondială», există o aşteptare general că lucrurile se vor schimba. Şi dincolo de alte certitudini, realitatea e că viaţa continuă. A fost aşa în 2008-2010. A fost aşa şi în 2020-2021. Fiecare dintre aceste crize ne întăreşte. Dacă toată lumea pe bucăţica lui reacţionează cu cumpăt, va fi bine”.

În malluri este efervescenţă, a mai declarat Marius Perşenea, dovadă că şi a al doilea pariu a fost câştigător pentru IULIUS: “Înregistrăm în ultimele 3 luni o creştere a traficului nostru cu 15-20%, este efervescenţă în mall-uri. Este vorba şi de natura umană, care doreşte să iasă, să trăiască din nou, aşa cum a făcut-o până în 2020. Ne aşteptăm să continue acest trend, dar este important să ne setăm foarte bine ţintele de investiţii. Noi avem două obiective pe care le-am anunţat: extinderea mallului din Suceava şi un proiect de peste jumătate de miliard de euro în Cluj Napoca”.

“Ce preţ să dau eu azi”

Asociat al Clima Therm, Cătălin Popovici a atras atenţia, în schimb, că în domeniul construcţiilor, lucrurile nu stau la fel de bine: „noi, ca şi constructori, nu o ducem foarte bine. Toţi mă întreabă cum să reducă factura la energie electrică. Eu vă întreb: “Ce preţ să dau eu azi, ca să fie valabil peste doi ani, când va fi semnat un contract de finanţare?” Şi suntem mulţi în această situaţie. Trăim nişte vremuri cum nu am mai trăit niciodată. Acum parcă e mai greu decât în 2008. Sunt pesimist. Încerc să fiu realist şi aceasta este situaţia”.

„Cât de gravă poate fi inflaţia”

Antreprenorii şi companiile trebuie să creadă în proiectele lor şi să aibă un partener pentru a putea obţine fondurile europene, a explicat Ramona Ivan, director relaţii internaţionale în cadrul CEC Bank.

„Proiectele pentru fonduri europene trebuie să fie ale antreprenorilor, ale companiilor în care să se creadă. În afară de acest lucru, trebuie să existe şi un partener. Pe zona de fonduri europene lucrurile nu sunt atât de uşoare pe cât s-ar crede. În cazurile în care s-a lucrat cu cineva alături, antreprenorii au reuşit să aibă un nucleu de personal“. Ramona Ivan a încurajat antreprenorii să se sfătuiască pe proiecte concrete cu specialiştii CEC, înainte de a depune proiectele pentru cereri de finanţare din fonduri guvernamentale sau europene. “La noi sfaturile sunt gratis, spre deosebire de firmele de consultanţă. În plus, putem astfel să identificăm cele mai potrivite surse de finanţare”. Să scrii un proiect pentru o cerere de finanţare nu este însă cel mai uşor lucru, atrage atenţia Ovidiu Bucătaru, Chief Financial Officer al Grupului Şerban Holding: “Avem acces la fondurile europene, dar avem nevoie de suport pentru a scrie acele proiecte. Ghidurile de accesare a fondurilor sunt din ce în ce mai complicate. Este o oportunitate pentru România de a accelera investiţiile, dar este foarte important timpul de reacţie. Regional, trebuie să fim primii în această cursă”.

Cât despre actualele provocări din piaţă, reprezentantul Grupului Şerban Holding se teme că “Poate nu conştientizăm cât de gravă poate fi inflaţia. Ne revenim după restricţiile din pandemie. În ceea ce priveşte componenta creşterii preţului la alimente – şi vorbim de preţuri care cresc cu câte două cifre pe săptămână – cred că la finalul trimestrului al doilea, când vom trage linie, vom conştientiza cât de gravă e inflaţia”. Conferinţa de la Iaşi a fost prima realizată în format fizic după o întrerupere de doi ani a întâlnirilor oamenilor din mediul de afaceri în cadrul conferinţelor “Investiţi în România!”, găzduite de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank. 

Comentarii