Arta Bonsai din grădinile japoneze în locuințele din întreaga lume (P)

joi, 28 iulie 2022, 11:42
4 MIN
 Arta Bonsai din grădinile japoneze în locuințele din întreaga lume (P)

Grădinarii de pe întreg cuprinsul lumii au deținut secretele esteticii florale, care au fermecat și au adus bucurie oamenilor din cele mai vechi timpuri. Nu este de mirare că una dintre cele șapte minuni ale lumii antice făcea referire la „Grădinile suspendate ale Semiramidei”. Acest fapt ce dovedește impactul de necontestat al unei grădini îngrijite cu multă dedicare, în viața omului, mai presus de epocă.

O particularitate unică o dețin grădinile Orientului îndepărtat. În cultura asiatică, spațiul alocat grădinii este limitat, fapt care a condus la nașterea uneia dintre cele mai frumoase arte pe care umanitatea o deține în arealul său cultural.

Bonsai este o artă, nu o tipologie de arbore. Așa afirmă cunoscătorii, cei care transformă un arbore obișnuit într-o operă de artă, un copăcel care se dezvoltă sănătos într-o tăviță și încântă orice casă prin farmecul său aparte.

Una dintre cele mai frumoase legende care explică apariția artei miniaturizării pomilor, este marcată de un împărat obez pentru care supravegherea domeniilor era prea dificilă, astfel a cerut ca grădina sa să însumeze tot ceea ce exista în domeniile sale, iar el să poată să vadă tot ceea ce se găsește  în ele doar privind pe fereastră. Legenda pune arta bonsai la un nivel elevat.

Fascinația pentru acest tip de artă începe din momentul în care privitorul observă  dimensiunile copăcelului, dar și vârsta pe care o poate atinge. O îngrijire adecvată poate face ca acesta să trăiască secole în casele sau în grădinile din întreaga lume.

Începuturile grădinilor miniaturale sunt constatate în China antică acum aproximativ 2000 de ani. În Japonia, această artă a fost importată mai târziu, ca urmare a relațiilor diplomatice dintre China și Japonia. În scurt timp această artă a devenit un simbol de necontestat al culturii japoneze.

Japonia este considerată pe bună dreptate ca fiind reprezentativă pentru creșterea pomișorilor miniaturali, cu toate acestea ei decorează în prezent case și grădini din lumea întreagă. Îngrijirea unui pomișor miniatural necesită o sumă impresionată de condiții care facilitează sănătatea și longevitatea acestuia.

Principalul factor care le garantează îl reprezintă solul în care acesta se dezvoltă. Solul conține un mix de elemente de organice și anorganice care să asigure umiditatea și nutriția optimă necesară dezvoltării copăcelului. Un alt factor important este reprezentat de tăierea crengilor și rădăcinilor în așa fel încât acesta să nu sufere și în același timp să rămână de dimensiuni reduse.

Timpul și contextul cultural au facilitat apariția mai multor tipologii estetice. Așadar principale producerea și îngrijirea pomișorilor miniaturali sunt reprezentative două școli, cea chineză și cea japoneză. Arta lor a fost influențată de contexte filosofice dar și de pictură, poezie și de ce nu chiar de caligrafie. Din cele două școli de grădinărit au derivat mai multe stiluri bonsai diferite din punct de vedere al tehnicii, dar și al mesajului cultural sau al locului apariției. În esență, toate tipologiile din prezent, fac dovada unei existențe deosebite.

Exemplare de pomișori miniaturali, au apărut pentru prima dată în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea. În momentul în care au fost prezentați pentru prima dată la Paris în cadrul unei expoziții, au fermecat o întreagă comunitate. Cu toate acestea, îndrăgiții pomișorii au pătruns cu adevărat în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial. Acest fapt se datorează legăturilor internaționale dintre conducătorii asiatici și diplomații europeni, care după încheierea serviciului în Japonia, au adus suveniruri.

În România arta miniaturizării pomilor a pătruns în secolul XX în urma progresului cultural și tehnologic care lua avânt pe întreg globul. Astfel primele informații despre miniaturizarea arborilor din România au fost aduse prin intermediul școlilor de pomicultură. Acestea au studiat metodele de creștere ale pomișorilor miniaturali în centrele de cercetare de la București, Iași și Cluj. Cu toate acestea nu se poate vorbi despre o producție bonsai în masă.

În prezent arta miniaturizării pomilor în spațiul românesc este oferită de producătorii individuali care își oferă serviciile și au colaborări în întreaga țară. În orice florărie București puteți observa negreșit pomișorul miniatural care atrage imediat atenția.

Pomișorii bonsai au un concurent și anume pomișorii de supermarket care au fost numiții de către britanici „mall say”. Creația acestora este pusă sub semnul profitului, și de cele mai multe ori datorită calității scăzute a solului au o perioadă scurtă de viață. Aceștia pot fi salvați  de specialiștii în creșterea pomișorilor bonsai, deoarece sunt singurii care pot redresa erorile care le scurtează durata de viață.

Așadar grădinile miniaturale păstrează în esență de o sensibilitate profundă care fascinează și aduce un plus de frumusețe unei lumi aflate sub semnul culturii materiale. Prin arta miniaturizării pomilor, omul învață să ofere iubire mediului înconjurător. Acest lucru se datorează faptului că bonsaiul nu poate supraviețui fără o grijă aparte din partea omului. Prin urmare, ei sunt creația naturii și a omului în același timp, iar acest fapt îi face atât de fascinanți și îndrăgiți.

Comentarii