Cabinet dedicat femeilor care vor să renunţe la sarcină, la Maternitatea „Elena Doamna“

Avort doar cu consiliere anterioară la Iaşi. O femeie din trei se răzgândeşte

vineri, 26 iulie 2019, 01:55
2 MIN
 Avort doar cu consiliere anterioară la Iaşi. O femeie din trei se răzgândeşte

Noul cabinet de consiliere este rezultatul colaborării maternităţii cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Maternitatea „Elena Doamna“ are de curând un cabinet de consiliere pentru femei, în special adresat celor care intenţionează să facă un avort, fiind vorba despre o colaborare între spital şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Departamentul Pro Vita, şi cu avizul Consiliului Judeţean Iaşi. 
Astfel, de la începutul lunii iunie a fost deschis în cadrul ambulatoriului un cabinet unde femeile pot sta de vorbă cu un reprezentant din partea Departamentului Pro Vita, consilierea fiind oferită în mod gratuit şi nediscriminatoriu. 
 
Din momentul deschiderii cabinetului s-au adresat 28 de femei, dintre care 12 erau hotărâte să renunţe la sarcină, iar în urma discuţiei patru dintre ele s-au răzgândit. Conform reprezentanţilor Pro Vita, cele care au dorit să renunţe la sarcină sunt fie adolescente, fie femei care susţin că au rămas însărcinate din cauza presiunii partenerului de viaţă, lipsurile materiale nefiind principalul motiv. Acestea se simţeau ameninţate, din această cauză dorind să scape de sarcină „cu orice preţ“, mai ales că nu se simţeau pregătite. 
 
„A fost o idee comună a noastră şi a celor de la Mitropolie, dorinţa mea personală este ca numărul avorturilor să fie în scădere, nu în creştere, pentru că, din contră, noi ne dorim să crească numărul de naşteri. Prin intermediul acestui cabinet, pacientele care au în plan un avort pot fi ajutate, sprijinite, din mai multe puncte de vedere. Există foarte multe femei care fac avorturi convinse de alte persoane şi nu din propria convingere“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul unităţii medicale.
 
Una dintre femei, deşi a fost consiliată, a ales să avorteze, însă ulterior i-a contactat pe reprezentanţii Departamentului Pro Vita şi le-a spus că este conştientă că a făcut o greşeală, dorind să discute din nou cu aceştia. De asemenea, pe lângă consiliere, femeile pot beneficia şi de ajutor financiar sau de spaţii de locuit pentru o anumită perioadă, în funcţie de nevoile acestora. „Mă bucură că este un sprijin oferit persoanelor în nevoie, vorbim chiar despre nişte copii care au fost salvaţi şi care se vor naşte, având o şansă la naştere“, a completat managerul spitalului.

Comentarii