Banca de celule stem de la IRO Iaşi, acreditată

marți, 22 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Banca de celule stem de la IRO Iaşi, acreditată

Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) va avea, din această săptămână, o bancă de celule stem hematopoietice acreditată.

Ieri, IRO a primit vizita comisiei de evaluare de la Agenţia Naţională de Transplant pentru banca de celule stem şi, conform conducerii, referatul de evaluare a fost fără observaţii, astfel că în următoarele cinci zile IRO ar trebui să primească dispoziţia de acreditare.

„Până a­cum celulele care se recoltau de la pacienţi erau trimise la Bucureşti, cu o firmă specia­lă, în nişte recipiente speciale, depozitate în azot. Se plătea transportul, trebuie să plătim şi depozitarea acum la Spitalul Fundeni, pentru că, până acum, ei ne-au ajutat. Fără sprijinul lor nu puteam să facem cel puţin un an de zile transplant medular la Iaşi. După ce vom deschide banca, nu va mai trebui să trimitem celulele la Bucureşti. Le depozităm la noi, şi după ce pacienţii fac tratamentul premergător transplantului şi sunt pregătiţi putem face intervenţia. Sperăm, dacă referatul a fost fără observaţii, să obţinem şi decizia de acreditare“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Proiectul băncii de ce­lule stem este o investiţie a Ministerului Sănă­tăţii, în valoare de 1,8 milioane de lei.

În banca de piele vor exista condiţii corespun­zătoare pentru procesarea celulelor stem hematopoietice folositoare pentru tratamentul a peste 70 de afecţiuni precum leucemii acute şi cronice, limfoame, boli congenitale ale sistemului imunitar sau boli congenital metabo­lice. Conducerea IRO încearcă de aproape doi ani să acrediteze banca de celule stem.

Comentarii