Bill Gates: Trei inovaţii care vor ajuta lumea să înfrunte cu succes următoarea pandemie

miercuri, 10 februarie 2021, 22:55
3 MIN
 Bill Gates: Trei inovaţii care vor ajuta lumea să înfrunte cu succes următoarea pandemie

Deşi pandemia Covid continuă să facă ravagii, miliardarul filantrop are soluţii pentru ca lumea să facă faţă cu succes următoarei pandemii. Bill Gates, a cărui fundaţie a angajat până acum 1,75 miliarde de dolari în lupta cu Covid, a scris că omenirea trebuie să aloce zeci de miliarde în fiecare an pentru pregătirea împotriva pandemiilor.

„Cred că este cea mai bună şi eficace poliţă de asigurare pe care o poate cumpăra omenirea”, spune el. Acestea sunt strategiile la care se gândeşte Bill Gates şi le-a publicat în scrisoarea anuală a Fundaţiei Melinda & Bill Gates:

„Mega-testare” şi tratamente mai rapide

La începutul pandemiei, SUA au rămas în urma multor ţări în capacitatea de testare a diagnosticului.
„Până la următoarea pandemie sper că vom avea ceea ce numesc eu o „mega-platformă” de diagnosticare, care să poată testa până la 20% din populaţia globală în fiecare săptămână”, a scris Gates. (În trecut, Gates a vorbit despre nevoia de teste mai eficace, precum cele rapide pentru acasă).

Pe lângă testare, Gates enumeră şi tratamentele terapeutice promiţătoare, cum sunt anticorpii monoclonali, care şi-au dovedit eficacitatea prin reducerea riscului de deces şi a spitalizărilor. Anticorpii monoclonali sunt molecule produse în laboratoare care imită îndeaproape capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu antigeni dăunători ca virusurile.

Succesul vaccinurilor ARN mesager (atât Pfizer, cât şi Moderna sunt vaccinuri ARN) este un alt motiv de speranţă. „Ele vă transformă corpurile în producătoare pentru propriile lor vaccinuri”, a scris Gates în aprilie 2020 pe blog. Iar vaccinurile ARN sunt mai versatile şi pot fi produse mai repede decât cele convenţionale.

Eficacitatea vaccinurilor ARN va creşte: „Prevăd că ele vor deveni mai uşor de dezvoltat, mai uşor de produs în masă şi mai stabile pentru stocare în următorii cinci până la zece ani”, scrie Gates în scrisoarea anuală a fundaţiei. „Aceasta va fi o realizare uriaşă, atât pentru viitoarele pandemii, cât şi pentru alte probleme globale de sănătate”.

„Pompierii pandemiilor” care observă focarele

La începutul lui decembrie, Gates a spus că este nevoie de o echipă de 3.000 de experţi în sănătate cu sarcina de a identifica o pandemie şi să ia măsuri. „Mă gândesc la acest corp ca la o brigadă de pompieri”, scrie Gates în scrisoare. „Ca pompierii, sunt profesionişti bine pregătiţi care sunt gata să răspundă la crize potenţiale cu rapiditate. Când nu vor fi în acţiune contra unei pandemii, se vor perfecţiona lucrând contra unor boli ca malaria şi polio”.

Ar trebui să existe un sistem extins de „alertă globală” în care personalul din sănătate să înregistreze datele pacienţilor, să identifice tendinţe şi în cele din urmă să recunoască mai repede o pandemie, a adăugat el. (Există sisteme decentralizate mai mici pentru a observa răspândirea unei boli infecţioase. De exemplu, start-up-ul canadian BlueDot şi-a utilizat platforma de inteligenţă artificială pentru a sesiza un focar de cazuri de pneumonie la Wuhan înainte ca pandemia să fie declarată).

„Jocuri de-a microbii” şi simulări

Pentru a fi pregătiţi, Gates propune organizarea de „jocuri de-a microbii” la scară mondială şi sofisticate „simulări care să permită experţilor să se antreneze, să analizeze şi îmbunătăţească răspunsul la izbucnirea de boli, aşa cum jocurile de război le permit militarilor să se antreneze pentru confruntări reale”.

Înainte de pandemie, SUA nu aveau o experienţă amplă în abordarea pandemiilor respiratorii, acesta fiind un motiv al răspunsului întârziat şi fragmentat al ţării. Simulările pot ajuta la formarea şi pregătirea echipelor de experţi în boli respiratorii. „Viteza contează într-o pandemie”, spune Gates. „Cu cât acţionezi mai repede, cu atât mai repede stăvileşti creşterea exponenţială a virusului”. 

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii